Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αντιβιοτικά: Τεράστιος ο κίνδυνος από τις υψηλές συγκεντρώσεις τους σε εκατοντάδες ποτάμια!
PLUS

Αντιβιοτικά: Τεράστιος ο κίνδυνος από τις υψηλές συγκεντρώσεις τους σε εκατοντάδες ποτάμια!

Αντιβιοτικά: Η αύξηση της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσει έως 10 εκατ. πρόσθετους θανάτους μέχρι το 2050

Αντιβιοτικά: «Τίγκα» στα αντιβιοτικά είναι εκατοντάδες μεγάλα ποτάμια ανά την υφήλιο, προειδοποιεί μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων οι συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων ουσιών είναι υψηλές από τον Τάμεση και το Δούναβη στην Ευρώπη μέχρι τον Τίγρη στη Μεσοποταμία, αλλά η κατάσταση είναι συγκριτικά χειρότερη στα ποτάμια της Αφρικής και της Ασίας, που βρίσκονται σε φτωχότερες χώρες. Το ρεκόρ ρύπανσης κατέχει το Μπαγκλαντές, όπου το αντιβιοτικό μετρονιζαδόλη (χρησιμοποιείται για θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων) βρέθηκε σε ποσότητες πάνω από 300 φορές υψηλότερες σε σχέση με το όριο ασφαλείας.

Και οι ανεπτυγμένες χώρες όμως δυστυχώς ότι δεν πάνε πίσω. Σύμφωνα με την έρευνα που εκπόνησε επιστημονική ομάδα του βρετανικού Πανεπιστημίου της Υόρκης, συνολικά σχεδόν ένα στα δέκα ποτάμια (8%) της Ευρώπης βρέθηκε να έχει πρόβλημα. Για παράδειγμα, ο Τάμεσης στη Βρετανία, ανακαλύφθηκε ότι περιέχει πέντε είδη αντιβιοτικών, εκ των οποίων ένα, η σιπροφλοξασίνη, ανιχνεύθηκε σε υπερτριπλάσια επίπεδα σε σχέση με το όριο ασφαλείας.  Στην Αυστρία οι μετρήσεις στο Δούναβη έδειξαν την παρουσία επτά διαφορετικών αντιβιοτικών, όπως η κλαριθρομυκίνη, η οποία συνταγογραφείται για τη θεραπεία λοιμώξεων των πνευμόνων και τα επίπεδα της στο ποτάμι -το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης αλλά και το πιο επιβαρυμένο με αντιβιοτικά- ήσαν περίπου τετραπλάσια αυτών που θεωρούνται ασφαλή.

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα αντιβιοτικά καταλήγουν στα ποτάμια και στο έδαφος μέσω των ανθρωπίνων και ζωικών αποβλήτων, καθώς και των λυμάτων των φαρμακοβιομηχανιών. Η ρύπανση με αντιβιοτικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού κάνει σε βάθος χρόνου τα μικρόβια πιο ανθεκτικά στα φάρμακα που προορίζονται για τους ανθρώπους.

Η αύξηση της ανθεκτικότητάς των μικροβίων στα αντιβιοτικά αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, μπορεί να προκαλέσει έως δέκα εκατομμύρια πρόσθετους θανάτους μέχρι το 2050.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις