Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ευρωεκλογές 2019: Το χρηματιστήριο ανεβαίνει και τα δεκαετή υποχωρούν μετά τη συντριβή ΣΥΡΙΖΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωεκλογές 2019: Το χρηματιστήριο ανεβαίνει και τα δεκαετή υποχωρούν μετά τη συντριβή ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές 2019: Με άνοδο 6,09% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, καταγράφοντας έναν από τους υψηλότερους τζίρους της περιόδου

Ευρωεκλογές 2019: Μετά την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές 2019 και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, το Χρηματιστήριο Αθηνών αντέδρασε με ένα εντυπωσιακό ράλι, άνω του 6%.  Το σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με προοπτικές αυτοδυναμίας αλλά και η αποφυγή μιας μακράς προεκλογικής περιόδου έως τον Οκτώβριο προκάλεσαν την θετική αντίδραση των αγορών. Εκτός από το Χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός Δείκτης   έκλεισε στις 776,60 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 6,09% με τζίρο 172 εκατ. ευρώ (από τους υψηλότερους της περιόδου) σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινούνται σήμερα και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Οδηγός στην εκρηκτική άνοδο του Χρηματιστηρίου ήταν οι τράπεζες. Ωστόσο και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, μετά την πρωινή έκρηξη του ανοίγματος με 5%. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε μάλιστα και από τον διεθνή Τύπο. «Το ελληνικό χρηματιστήριο άνοιξε σήμερα σημειώνοντας άνοδο 5%, μετά τη χθεσινοβραδινή εξαγγελία πρόωρων εθνικών εκλογών από τον Έλληνα πρωθυπουργό», επισημαίνει και το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Και συμπληρώνει: «Το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα συνιστά μία ηχηρή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ που ανήλθε στην εξουσία το 2015 με τη δέσμευση να ελαφρύνει τη λιτότητα που είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης, εντούτοις κατέληξε να επιβάλει επιπλέον μέτρα λιτότητας».

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έπεσε στο 3%

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η απόφαση για πρόωρες εθνικές εκλογές διαμόρφωσαν κοντά στο 3% την απόδοση στο 10ετες ομόλογο, το οποίο υποχωρεί 10,62%, με την απόδοση αυτή να είναι ιστορικό χαμηλό για τους ελληνικούς τίτλους. Η αντίδραση αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των διεθνών και εγχώριων αναλυτών πως η προοπτική μίας νέας κυβέρνησης στη χώρα με φιλική προς τις επενδύσεις ατζέντα θα «ανεβάσει» τις διαθέσεις των funds απέναντι στα ελληνικά assets. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,005% φτάνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά και καταρρίπτοντας τα προηγούμενα που είχαν σημειωθεί τον Ιούνιο του 2005, στο 3,21%.

Σύμφωνα με το bloomberg η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση αντανακλά τις προσδοκίες της αγοράς για πολιτική και οικονομική σταθερότητα μετά τις εκλογές, που θα λάβουν χώρα στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινούνται επίσης οι αποδόσεις των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις