Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ευρωεκλογές 2019: Η Λεπέν κατάφερε να πείσει τη Γαλλία – Ζητά από τον Μακρόν εκλογές
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωεκλογές 2019: Η Λεπέν κατάφερε να πείσει τη Γαλλία – Ζητά από τον Μακρόν εκλογές

Ευρωεκλογές 2019: Με τη δημοσίευση των πρώτων exit polls, τα οποία έδιναν προβάδισμα 2% στο κόμμα της, η Μαρίν Λεπέν ζήτησε τη διάλυση της Βουλής.

Ευρωεκλογές 2019: Πρώτη στις προτιμήσεις των Γάλλων ψηφοφόρων αναδεικνύεται η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, με τον «Εθνικό Συναγερμό» της να λαμβάνει 23,2% στις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεύτερο αναδεικνύεται το κεντρώο κίνημα «Η Δημοκρατία Μπροστά!» που είχε ιδρύσει το 2016 ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που κατέβαινε σε κοινό ψηφοδέλτιο με το επίσης κεντρώο Δημοκρατικό Κίνημα και την «Εποικοδομητική Δεξιά», με 21,9%. Τρίτη δύναμη αναδεικνύονται οι Οικολόγοι του EELV, με 12,8%, ενώ οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν το σερί των κακών αποτελεσμάτων, με μόλις 8,3%. Κατώτερο του αναμενόμενου είναι το ποσοστό του αριστερού κινήματος «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λουκ Μελανσόν, που φαίνεται να λαμβάνει 6,7%, όσο και το πάλαι ποτέ πανίσχυρο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που λαμβάνει επίσης 6,7%.

Με τη δημοσίευση των πρώτων exit polls, τα οποία έδιναν προβάδισμα 2% στο κόμμα της, η Μαρίν Λεπέν ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια, βέβαια, ο σχηματισμός «Η Δημοκρατία σε Κίνηση» που υποστηρίζει ο Μακρόν «ψαλίδισε» τη διαφορά. Το Ελιζέ δεν είναι σαφώς ικανοποιημένο από αυτό το αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα δεν περίμενε να είναι και τόσο κοντά στον Εθνικό Συναγερμό. Το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου έκανε λόγο για ένα «τιμητικό αποτέλεσμα, ανάλογο με αυτό των προηγούμενων ευρωεκλογών».

Οι απόψεις των πολιτικών αναλυτών για το αποτέλεσμα στη Γαλλία διίστανται. Αφενός, η εδραίωση του Εθνικού Συναγερμού συνιστά πλήγμα για Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε αναλάβει ο ίδιος πρώτο ρόλο στην αναμέτρηση, μετατρέποντάς τη σε προσωπική μονομαχία του με τη Λεπέν.

Από την άλλη, η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είναι αρκετά μικρή. Μάλιστα, το ποσοστό της Λεπέν σημείωσε μικρή υποχώρηση (γύρω στη μία μονάδα) σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Η διευθύντρια του γραφείου του Economist στο Παρίσι, Σόφι Πέντερ, εκτίμησε ότι «είναι αξιοθαύμαστο που ο Μακρόν είναι σε απόσταση αναπνοής από τη Λεπέν», συμπληρώνοντας ότι «η δεύτερη θέση δεν θα επηρεάσει τη μεγάλη πλειοψηφία του Μακρόν στο εθνικό κοινοβούλιο, ούτε την ικανότητα του να κυβερνήσει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις