Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές 2019: Τα κριτήρια της ψήφου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Τα κριτήρια της ψήφου

Εκλογές 2019: Στην ΝΔ έχουν επενδύσει στον προεκλογικό αγώνα στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας και για στήριξη της μεσαίας τάξης.

Εκλογές 2019: Ίσως ένα από τα σημαντικότερα δημοσκοπικά ευρήματα που εξετάζουν λίγο πριν τις εκλογές τα κομματικά επιτελεία είναι τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες θα επιλέξουν κόμμα, είτε πρόκειται για εθνικές εκλογές, είτε για ευρωεκλογές, είτε για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από τον Γιάννη Ντσούνο

Τα δεδομένα που έχουν προκύψει γι’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι συγκεκριμένα και τα στελέχη των κομμάτων θα προσπαθήσουν να τα εκμεταλλευτούν στο έπακρο, ώστε να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Ας δούμε λοιπόν τα δεδομένα που θα κρίνουν αυτές τις εκλογές:

α) Οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Αυτό από την ΝΔ μεταφράζεται σε μια μεγάλη τάση αποδοκιμασίας του κυβερνητικού έργου, ακόμη και αν δεν πρόκειται για εθνικές εκλογές. Στον αντίποδα στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι πολίτες έχουν ήδη διαπιστώσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης με μετρήσιμα αποτελέσματα και θα επιλέξουν την υπερψήφιση της συνέχισης αυτής της πολιτικής.

β) Η οικονομική κατάσταση των ψηφοφόρων κρίνει εν πολλοίς και την ψήφο τους

Γι’ αυτόν τον λόγο στην ΝΔ έχουν επενδύσει στον προεκλογικό αγώνα στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας και για στήριξη της μεσαίας τάξης, ενώ παράλληλα καταδεικνύουν την φοροεπιδρομή που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το πρόσφατο πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα υποδηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τα φορολογικά βάρη των πολιτών, αλλά και να συνεχίσει την παροχή έκτακτων βοηθημάτων στους ασθενέστερους έως ότου ανακάμψει η οικονομία και η πολιτική αυτή επεκταθεί και στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και μάλιστα με μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα.

γ) Στις εκλογές συμμετέχουν για πρώτη φορά οι 17ρηδες, γι’ αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως μια από τις βασικές παραμέτρους της πολιτικής του τα ζητήματα της παιδείας, αλλά και της ανεργίας των νέων. Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε αρκετές φορές για την ανάγκη ίσων ευκαιριών για όλους τους νέους, αλλά και για τα προγράμματα ενίσχυσης της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

δ) Ασφάλεια και εξωτερική πολιτική είναι δύο ακόμη κριτήρια για την τελική επιλογή των πολιτών

Στην ΝΔ υπάρχει η βεβαιότητα ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει ουσιαστικά «εξαφανίσει» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που θα αυξήσει πολύ την τελική διαφορά. Την ίδια ώρα η ανασφάλεια των πολιτών και η αύξηση της εγκληματικότητας ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της ΝΔ που έχει εξαγγείλει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας και ανομίας. Από την άλλη πλευρά στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν να στηρίζουν την συμφωνία των Πρεσπών ως αυτή που έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα 30 και πλέον ετών, ενώ για την ασφάλεια παραθέτουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και αναδιάρθρωσης της αστυνομίας.

Τα δεδομένα αυτά για τα κομματικά επιτελεία εξετάζονται καθημερινά και οι πολιτικοί αρχηγοί προσαρμόζουν πάνω σε αυτά ομιλίες και στρατηγικές. Η τακτική των κομμάτων πάνω σε αυτά τα δεδομένα θα ξεδιπλώνεται έως την τελευταία ημέρα πριν τις κάλπες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις