alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / New York Times: Ποιος παίζει πολιτικά παιχνίδια με το λιμάνι του Πειραιά;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

New York Times: Ποιος παίζει πολιτικά παιχνίδια με το λιμάνι του Πειραιά;

New York Times: Το δημοσίευμα αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κινεζική επένδυση της Cosco λόγω της πρότασης ΚΑΣ

New York Times: Για πολιτικά παιχνίδια στο λιμάνι του Πειραιά κάνουν λόγο οι New York Times, σε σημερινό δημοσίευμα που φιλοξενούν στην διεθνή ηλεκτρονική έκδοσή τους. Το άρθρο αναφέρεται στην κινεζική επένδυση της Cosco για την αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού Πειραιά, που αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τον χαρακτηρισμό της ευρύτερης περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Η κίνηση αυτή, γράφει η εφημερίδα, ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις τα έργα υποδομής που έχουν προγραμματίσει οι Κινέζοι επενδυτές, συνολικού προϋπολογισμού 612 εκατ. ευρώ.

Τόσο η κινεζική εταιρεία Cosco, όσο και η πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα περιμένουν να ξεκαθαρίσει τη θέση της επί του ζητήματος η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Η κυρία Ζορμπά δεν έχει ακόμα ανακοινώσει αν θα αποδεχθεί την πρόταση του ΚΑΣ, συνολικά, εν μέρει ή αν θα την απορρίψει. Ανάλογα με την απόφασή της, η Ελλάδα θα μπορούσε να εμπλακεί σε διπλωματική διαμάχη με τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της, σε μια περίοδο που η χώρα έχει ιδιαίτερη ανάγκη επενδύσεις από το εξωτερικό, τονίζει το δημοσίευμα.  Όπως επισημαίνει ο αριρθογράφος, η αρχαιολογική αξία του Πειραιά είναι μεγάλη και γι’ αυτό ο ΟΛΠ έχει εκφράσει την επιθυμία του να σεβαστεί το παρελθόν και να προστατεύσει τις αρχαιότητες. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν εξασφαλισθεί 2,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κοινοβούλιο για τη συντήρηση των αρχαίων τειχών του Πειραιά.

Η πολιτική χροιά της υπόθεσης

Αλλά ποιος ο λόγος να ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά; Αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού υποστηρίζουν ότι αν η πρόταση γίνει δεκτή, η ανάπτυξη του λιμανιού δεν θα σταματήσει. «Αυτό που υποστηρίζουμε όλοι είναι ότι κάτω από αυτή την πόλη βρίσκεται η αρχαία», υπογραμμίζει ένας εξ αυτών.  Όμως η υπόθεση έχει και πολιτική χροιά. Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ο Νίκος Μπελαβίλας υποψήφιος δήμαρχος για τον Πειραιά από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως επικριτή των κινεζικών επενδύσεων θα εμφανιστεί ως προστάτης του παρελθόντος της πόλης, ελκύοντας τους αριστερούς ψηφοφόρους που τις αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.

Ωστόσο, ο Μπελαβίλας είναι προσεκτικός: Υπογραμμίζει ότι υποστηρίζει την κινεζική επένδυση αλλά επίσης χαιρετίζει την πρόταση του ΚΑΣ ως «εφαρμογή του νόμου». «Όταν οι επενδυτές δεν έχουν νοοτροπία κατακτητών ή αποικιοκρατών όλα μπορεί να γίνουν», δήλωσε σε ελληνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα.  Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη, απέδωσε στο ΚΑΣ «ιδεολογικές αγκυλώσεις», υποστηρίζοντας ότι αυτές «υπονομεύουν τις αναπτυξιακές υποδομές στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας». Ο τωρινός δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, δήλωσε ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς η σχετική απόφαση θα επηρεάσει τη ζωή και τις επιχειρήσεις της πόλης.

Και κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα… και μαζί τους

Ο Τσίπρας στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, παρουσίασε τον Πειραιά ως ένα από τα επενδυτικά σχέδια που ενισχύουν τη σύνδεση της Κίνας με την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, πριν έλθει στην εξουσία το 2015, ήταν αντίθετος με την επένδυση αλλά ακολούθως υπό την πίεση των πιστωτών, η Ελλάδα αναγκάστηκε να προσαρμοστεί, παραχωρώντας το πλειοψηφικό ποσοστό του λιμένος στους Κινέζους τον Αύγουστο του 2016. Η κινεζική εταιρεία, για σχεδόν 10 χρόνια, υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις της έχουν ήδη δημιουργήσει περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας και, έμμεσα, άλλες 10.000.

Σχεδόν δυο μήνες μετά την πρόταση του ΚΑΣ, η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει ακόμη αποφασίσει – συνδέοντας το δράμα γύρω από την εξέλιξη του Πειραιά με τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής και τις ευρωεκλογές. Επιτρέπει δε στο ΣΥΡΙΖΑ να διαμηνύσει στους ψηφοφόρους του ότι καταπολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ακόμη και όταν υπογράφει συμφωνίες με αυτά.