Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λαθραία τσιγάρα: Κύκλωμα, με συστήματα αντιπαρακολούθησης (pics – vid)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαθραία τσιγάρα: Κύκλωμα, με συστήματα αντιπαρακολούθησης (pics – vid)

Λαθραία τσιγάρα: Τρεις Έλληνες κι ένας Γεωργιανός στον εισαγγελέα, αλλά και κατάσχεση 18 εκατομμυρίων τσιγάρων και πάνω από 8,6 τόνων λαθραίου καπνού.

Λαθραία τσιγάρα: Εφοδιασμένοι με συστήματα απενεργοποίησης συσκευών εντοπισμού θέσης, τα γνωστά G.P.S (!), έφθαναν και αποχωρούσαν τα μέλη κυκλώματος εμπορίας λαθραίων τσιγάρων στην τεράστια αποθήκη που είχαν νοικιάσει για άλλους σκοπούς όπως είχαν ισχυριστεί, στη Θεσσαλονίκη.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ωστόσο, η έφοδος μετά από έρευνα των ανδρών της Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, στον αποθηκευτικό χώρο, έφερε τρεις Έλληνες κι έναν Γεωργιανό, μέλη της οργάνωσης, ενώπιον του εισαγγελέα, αλλά και κατάσχεση 18 εκατομμυρίων τσιγάρων και πάνω από 8,6 τόνων λαθραίου καπνού.

Αν τα στοιχεία των αρμοδίων αρχών ότι η λαθροδιακίνηση των τσιγάρων, που φέρνει κατά καιρούς και αντιμέτωπες σε αιματηρές συγκρούσεις και τις ομάδες που διακινούν στο δρόμο τα προϊόντα αυτά, στερεί από το κράτος έσοδα από φόρους ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, κοντά στα έξι εκατομμύρια διέφευγαν από αυτή τη δράση.

Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Η Οικονομική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην εξάρθρωση  εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διακινούσαν, στη χώρα μας και στο εξωτερικό, μεγάλες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Από τον Μάρτιο η δράση

Από την έρευνα εξακριβώθηκε, αναφέρει η Αστυνομία, ότι οι δράστες, από τον Μάρτιο του 2018, είχαν συστήσει την εγκληματική οργάνωση.

Χρησιμοποιούσαν, ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, που είχε νοικιάσει συνεργός της οργάνωσης.

Τα μέτρα αντιπαρακολούθησης

Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες κατά την κίνησή τους από και προς τον παραπάνω αποθηκευτικό χώρο, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης, χρησιμοποιώντας μηχανισμούς απενεργοποίησης συσκευών εντοπισμού θέσης (GPS) και πινακίδες κυκλοφορίας αμφιβόλου γνησιότητας, ενώ εντός της αποθήκης εντοπίστηκε μηχανισμός απενεργοποίησης συσκευών παρακολούθησης και κλειστό εσωτερικό κύκλωμα παρακολούθησης.

Κατά την έρευνα στον προαναφερόμενο αποθηκευτικό χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

924.000 πακέτα τσιγάρων, δηλαδή 18.480.000 τεμάχια τσιγάρων, διάφορων επωνυμιών,

173.046 συσκευασίες καπνού διάφορων επωνυμιών, συνολικού βάρους 8.652,3 κιλών,

τρία οχήματα, ένα φορτηγό (τράκτορας με επικαθήμενο) και δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, .συσκευή καταγραφής εικόνας, τρεις ψηφιακές  κάμερες και δύο οθόνες,

τέσσερις  μηχανισμοί απενεργοποίησης συσκευών εντοπισμού θέσης (GPS),

κλαρκ και δύο ηλεκτρικά ανυψωτικά μηχανήματα,

οκτώ κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 705 ευρώ.

Κοντά στα έξι εκατομμύρια οι διαφυγόντες φόροι

Οι διαφυγόντες δασμοί, τέλη και λοιποί φόροι υπολογίζονται συνολικά 5.791.686,29 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις