Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άδεια Κουφοντίνα: Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει τον δρόμο για να πάρει άδεια ο «Λουκάς»
ΕΛΛΑΔΑ

Άδεια Κουφοντίνα: Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει τον δρόμο για να πάρει άδεια ο «Λουκάς»

Άδεια Κουφοντίνα: Το Ποινικό Τμήμα έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που άσκησε η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου

Άδεια Κουφοντίνα: Ο δρόμος για να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, και να πάρει τελικά άδεια ο «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη έχει πλέον ανοίξει. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση που άσκησε την περασμένη εβδομάδα η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, κατά της απόφασης των δικαστών του Βόλου που δεν έδωσαν νέα άδεια στον καταδικασμένο τρομοκράτη. Κατά συνέπεια, δρομολογείται πλέον η επανεξέταση του αιτήματος του πολυισοβίτη από άλλο δικαστικό συμβούλιο του Βόλου, κάτι που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, το ΣΤ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου έκρινε ότι και όσοι έχουν καταδικαστεί σε περισσότερες από μία φορά ισόβια, έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τακτικές άδειες από τη φυλακή. Οι αρεοπαγίτες, υιοθέτησαν την εισήγηση της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάτι που ήταν εξάλλου αναμενόμενο. Υπενθυμίζεται ότι η Ξένη Δημητρίου την περασμένη Παρασκευή είχε ασκήσει αναίρεση στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών του Βόλου, καθώς είχε την άποψη ότι και ο Κουφοντίνας πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να πάρει άδεια.

Δημήτρης-Κουφοντίνας.jpg

Άδεια Κουφοντίνα: Στο δικαστικό συμβούλιο Βόλου η απόφαση

Στο επόμενο βήμα, το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου, φυσικά με νέα σύνθεση, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα δώσει άδεια στον Κουφοντίνα. Αυτό που θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου είναι εάν, εκτός από τις τυπικές προϋποθέσεις, πληροί και τις ουσιαστικές. Σχολιαστές δίνουν αρκετές πιθανότητες στο να δοθεί τελικά η άδεια στον Κουφοντίνα, χωρίς να μπορεί ωστόσο να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο οι δικαστές του Βόλου να εμμείνουν στις απόψεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Λουκάς» της 17Ν βρίσκεται σε πολυήμερη απεργία πείνας προς άσκηση πίεσης για την ικανοποίηση του αιτήματός του. Πίεση στην κοινωνία όμως ασκούν και οι υποστηρικτές του, με το μπαράζ πράξεων βίας που κορυφώθηκε με την πρόσφατη επίθεση στη βουλή. Στόχος έγινε εξάλλου εχθές και το εκλογικό περίπτερο του υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, γιο του Παύλου Μπακογιάννη, τον οποίο είχε δολοφονήσει η τρομοκρατική οργάνωση.

ΝΔ: Θα αλλάξει ο νόμος που δίνει άδειες σε αμετανόητους δολοφόνους

Λίγο μετά την αναίρεση της απόφασης η ΝΔ αντέδρασε με μια λιτή ανακοίνωση.

«Η ΝΔ δε θα σχολιάσει τη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης. Θα υπενθυμίσει, ωστόσο, στους πολίτες ότι, εφόσον την εμπιστευθούν, είναι δέσμευσή της να αλλάξει άμεσα το νόμο για τις άδειες που δίνονται σήμερα ακόμη και σε αμετανόητους δολοφόνους», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το σκεπτικό της απόφασης

Ζητήματα αναφορικά με τις τυπικές αλλά και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου για την χορήγηση τακτικής άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, θίγει στο σκεπτικό του ο Άρειος Πάγος. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 1001/2019 βούλευμα, που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο υιοθετώντας την κρίσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, οι πολυισοβίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ισοβίτες αναφορικά με τη χορήγηση αδειών. Παράλληλα, οι ανώτατοι δικαστές διευκρινίζουν στο βούλευμά τους ότι και η κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών του Βόλου αναφορικά με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις πάσχει, χαρακτηρίζοντάς την αντιφατική.

Όπως επισημαίνεται, «το συμβούλιο προχώρησε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων και δέχθηκε ότι δεν συνέτρεχαν ούτε αυτές, στηριζόμενο κυρίως στο ότι ο κρατούμενος δήλωσε ενώπιον του αυτολεξεί, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Να πιάσουμε το κόκκινο νήμα της αντίστασης (…) αμφισβήτησα ένοπλα το κρατικό μονοπώλιο (της βίας), γι’ αυτό καταδικάστηκα…». Το συμβούλιο εν προκειμένω δέχεται, αφενός μεν ότι στην έννοια του σωφρονισμού δεν περιλαμβάνεται η καθοιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του κατάδικου. Σστη συνέχεια όμως, αντιφατικά δέχεται ότι ο κρατούμενος δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής και να μεταμεληθεί αλλά εμμένει στην άποψη του περί ένοπλος ανατροπής του κρατικού μονοπωλίου της βίας και άρα καθιστά εναργές ότι, ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερες απαξίας».

Και συνεχίζουν οι αρεοπαγίτες τονίζοντας πως «το προσβαλλόμενο βούλευμα δέχεται ότι ο κρατούμενος δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά κατά τη διάρκεια της κράτησης του, έχει δείξει καλή διαγωγή, έχει λάβει έξι τακτικές άδειες, των οποίων έκανε καλή χρήση, αλλά δεν περιλαμβάνει περιστατικά κακής χρήσης κατά τη διάρκεια των αδειών αυτών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις