Ρουβίκωνας – Βουλή: Βρέθηκε σακίδιο με μπογιά – Εξετάζεται για DNA

ΕΛΛΑΔΑ

Ρουβίκωνας – Βουλή: Βρέθηκε σακίδιο με μπογιά – Εξετάζεται για DNA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ρουβίκωνας - Βουλή: Το σακίδιο και τα μπουκάλια έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να εξεταστούν για DNA και αποτυπώματα.

22.05.2019 | 12:44

Ρουβίκωνας – Βουλή: Ένα σακίδιο το οποίο περιείχε δύο μπουκάλια με μπογιά εντόπισαν οι αστυνομικοί στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου λίγη ώρα μετά την επίθεση του Ρουβίκωνα στο κτήριο της Βουλής. Οι Αρχές εκτιμούν ότι ανήκει σε κάποιο από τα άτομα που πήρε μέρος στην επίθεση και φαίνεται να το εγκατέλειψε στο σημείο εκείνο ώστε να μην το έχει μαζί του σε περίπτωση που τον σταματήσουν για έλεγχο. Το σακίδιο και τα μπουκάλια έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να εξεταστούν για DNA και αποτυπώματα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη μηδενική αντίδραση των αστυνομικών στην επίθεση του Ρουβίκωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η υπουργός ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες από τους ίδιους τους αστυνομικούς για την ελλιπή αντίδρασή τους, ενώ ξεκαθάρισε ότι «όσοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους θα βρεθούν και θα αποδοθούν ευθύνες».

Ήδη, έχει ξεκινήσει από αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. η διενέργεια της ένορκης διοικητικής εξέτασης, ενώ αργά το βράδυ της Τρίτης στη ΓΑΔΑ πήγε αιφνιδιαστικά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Πολιτική θύελλα

Την ίδια ώρα η επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο κοινοβούλιο προκάλεσε πολιτική θύελλα με την αντιπολίτευση να εκφράζει την απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη της. Η είδηση για τον βανδαλισμό της Βουλής έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ η κυβέρνηση χρειάσθηκε να περάσουν περίπου τρεις ώρες από την επίθεση για να αντιδράσει με μια αμήχανη και λακωνική ανακοίνωση, στο πνεύμα της αρχικής δήλωσης του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες», αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, λίγο μετά την επίθεση: «Αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο. Ειδικά μέσα στην προεκλογική περίοδο οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα απολύτως ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν». Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος στην προηγούμενη εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στην Βουλή, τον Ιούλιο του 2017 είχε μεσολαβήσει προκειμένου οι συλληφθέντες να αφεθούν ελεύθεροι.

ΝΔ: Απόλυτος εξευτελισμός του κράτους

Απόλυτο εξευτελισμό του κράτους χαρακτηρίζει η ΝΔ τον βανδαλισμό της Βουλής από μέλη του Ρουβίκωνα, τονίζοντας παράλληλα, ότι με αυτή την ενέργεια αποδεικνύεται ότι «δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία».  Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές, και αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία. Το μήνυμα της ΝΔ είναι σαφές: Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής, ας γνωρίζουν από τώρα, ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα με την ψήφο του ελληνικού λαού.

Γεννηματά: Η ανοχή στη βία εξελίσσεται σε συνενοχή

«Η ανοχή της Κυβέρνησης στη βία και τους δήθεν αριστερούς εκφραστές της, εξελίσσεται σε συνενοχή και καθημερινή απειλή για την κοινωνία» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχει έρθει η ώρα να πάμε μπροστά με ασφάλεια για τους πολίτες και στήριξη στους αστυνομικούς που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κάνουν σήμερα τη δουλειά τους» πρόσθεσε.

Λοβέρδος: Απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη

Απερίφραστη, απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη: Αυτό είναι το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ.Λοβέρδος χαρακτηρίζει φασιστική την επίθεση στο σπίτι της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Δείτε την ανάρτηση του κ.Λοβέρδου

«Ακόμη μία φασιστική επίθεση, αυτή τη φορά στο κτίριο της Βουλής, το σπίτι της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Απερίφραστη, απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη».

Το Ποτάμι: Το ζήτημα είναι έως πότε θα κάνουν ό,τι γουστάρουν;

Το ζήτημα είναι έως πότε θα κάνουν ό,τι γουστάρουν: Αυτό το ερώτημα θέτει με δήλωσή του με αφορμή την επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.  «Ο Ρουβίκωνας με την επίθεσή του στη Βουλή με καπνογόνα και μπογιές θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι “μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε…”. Και το θέμα είναι έως πότε…».

Πρωτοκλασάτο στέλεχος του Ρουβίκωνα ο 37χρονος συλληφθείς

Ένας 37χρονος, ιδρυτικό στέλεχος του Ρουβίκωνα είναι ο μοναδικός που συνελήφθη για την επίθεση που έγινε στη Βουλή. Μάλιστα, η επίθεση με μπογιές και καπνογόνα στη Βουλή δεν ήταν το μοναδικό «ντου» του Ρουβίκωνα στον «ναό της Δημοκρατίας» στο οποίο έχει μετάσχει ο συγκεκριμένος, καθώς είχε δώσει το παρών και τις δύο προηγούμενες φορές, το 2015 και το 2017. Ο 37χρονος έχει απασχολήσει δεκάδες φορές την αστυνομία και έχει στο ενεργητικό του δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, από το 2015 μέχρι σήμερα.

Η τελευταία φορά που είχε συλληφθεί ο 37χρονος ήταν μετά την «παρέμβαση» του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Απρίλιο. Τότε, τα μέλη της αναρχικής ομάδας είχαν ανοίξει πανό και είχαν πετάξει τρικάκια έξω από το κτίριο του υπουργείου και η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 17 προσαγωγές. Ο Ρουβίκωνας έχει κάνει άλλα δύο «ντου» στη Βουλή, στα οποία είχε δώσει το παρών και ο 37χρονος που συνελήφθη για την τελευταία επίθεση. Τον Απρίλιο του 2015 μέλη του Ρουβίκωνα διέσχισαν τον προαύλιο χώρο, έφτασαν στην είσοδο της Βουλής και άνοιξαν πανό υπέρ της απελευθέρωσης απεργών πείνας, ανάμεσά τους ο Σάββας Ξηρός.

Τον Ιούλιο του 2017, 25 μέλη του Ρουβίκωνα είχαν αιφνιδιάσει τους αστυνομικούς, έφτασαν στην είσοδο της Βουλής για τους βουλευτές, πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα για την Ηριάννα. Μάλιστα τότε, με εντολή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, σε συνεννόηση με τον τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τα μέλη του Ρουβίκωνα είχαν αφεθεί ελεύθερα.

Exit mobile version