Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: «Συνεχίζουμε δυνατά»

ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: «Συνεχίζουμε δυνατά»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρώτα πράττει και μετά μιλάει.

21.05.2019 | 08:44

Λίγες μόλις ημέρες πριν την προσέλευση στις κάλπες, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλά στην Alpha FreePress και στον Γιώργο Αυτιά. Χωρίς περιστροφές, χωρίς μισόλογα και αόριστες κουβέντες, ο κ. Κωνσταντέλλος δεν διστάζει να υπερηφανευτεί για το σπουδαίο έργο του, ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες, καθαρή ισχυρή εντολή.

Από τον Γιώργο Αυτιά 

Καθώς έμπαινα στο γραφείο του για την συνέντευξη, είδα μια ταμπέλα που έγραφε «Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Πόλη για να ζεις…». Όταν τον χαιρέτησα μπαίνοντας στο απέριττο γραφείο του, μου είπε απλά και χωρίς περιστροφές «Υλοποιήσαμε ένα έργο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, ένα έργο που αξίζει στην πόλη μας. Και συνεχίζουμε… Ποτέ δεν είχαν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα».

Δηλαδή τι έγινε όλα αυτό το διάστημα των 5 ετών, κ. Δήμαρχε;

«Το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στο Δήμο μας, 290 μικρά και μεγάλα έργα συνολικής αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ».

Τι σημαίνει αυτό σε επιτόπια έργα;

«Το σύνολο του έργου δεν μπορεί να αναφερθεί σε μία συνέντευξη, οφείλω όμως να ξεχωρίσω την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με συνολικά 6.250 νέας τεχνολογίας λαμπτήρες, έργο εξοικονόμησης ενέργειας αξίας 450.000 ευρώ ετησίως, όπως και την ανακατασκευή και πιστοποίηση 47 παιδικών χαρών στον Δήμο, έργο προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη την έναρξη κατασκευής του ρέματος Κόρμπι, του μεγαλύτερου τεχνικού έργου που έγινε ποτέ στην περιοχή, θωρακίζοντας αποτελεσματικά όλη την περιοχή της Βάρης».

Με την παραλία;

«Προχωρήσαμε στη διαμόρφωση των παραλιών, απομακρύνοντας 3000 κυβικά μέτρα τσιμέντο από αυτές ,στην ενεργό παρέμβαση στο έργο ανακαίνισης του Αστέρα Βουλιαγμένης, τροποποιώντας τα επενδυτικά σχέδια, μειώνοντας τις δομημένες επιφάνειες του ξενοδοχείου και συνεπώς και το μπετόν στην πράσινη χερσόνησο κατά 12.000 τετραγωνικά μέτρα απ΄ ότι ήταν ήδη, αλλά και έχοντας άμεσα αντανακλαστικά απέναντι στην πετρελαιοκηλίδα που έπληξε τον Σαρωνικό τον Σεπτέμβριο του 2017, που είχαν ως αποτέλεσμα να μη φτάσει κανένα ίχνος μόλυνσης στις ακτές του Δήμου μας».

Δήμαρχε, διάβασα ότι αναδείξατε εξαιρετικά σημαντικές δράσεις, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που έχει υλοποιήσει ο Δήμος σας.

«Σ’ αυτό είμαστε υπερήφανοι, όπως στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης που έχουν εφαρμοστεί στο Δήμο, καθιστώντας τον με διαφορά πρώτο Δήμο της χώρας στον τομέα, με το ποσοστό δηλαδή εκτροπής από την ταφή να είναι ήδη στο 25,6%, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 38% μέσα στον επόμενο χρόνο. Για την επόμενη θητεία είναι έτοιμα να υλοποιηθούν δύο νέα ΚΑΠΗ, Δημοτικό Γηροκομείο 100 θέσεων, νέος πολυχώρος πολιτισμού κέντρου, καθώς και Δημοτικό κολυμβητήριο στην περιοχή».

 Κάτι πολύ σημαντικό άκουσα και για τους δρόμους…

«Βεβαίως, το οδικό μας δίκτυο είναι γερασμένο και δείχνει έντονα σημάδια φθοράς. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διατεθούν συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ για ασφαλτόστρωση 200 χιλιομέτρων δρόμων, δηλαδή το σύνολο του οδικού δικτύου της πόλης μας».

Για την επόμενη θητεία τι ζητάτε από τον κόσμο, κ. Δήμαρχε;

«Ζητούμε τη καθαρή ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε! Να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για τη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη! Την ομορφότερη πόλη της Ελλάδα. Να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας».

Πόσο τιμήσατε την εμπιστοσύνη του κόσμου;

«Οι συνεργάτες μου κι εγώ κοπιάσαμε για να κάνουμε πράξη αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε, και τα καταφέραμε. Κάναμε αυτά που είπαμε και ακόμη περισσότερα. Υλοποιήσαμε ένα έργο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, ένα έργο που αξίζει στην πόλη μας. Σήμερα, λοιπόν, μπορώ να τους κοιτάξω στα μάτια και να τους πω ότι τίμησα την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Αυτό άλλωστε μας επιτρέπει σήμερα να ζητάω την ανανέωση της εμπιστοσύνης αυτής».

Αλήθεια έμαθα ότι δεν κόβετε κορδέλες στα νέα έργα!

«Εμείς δεν παρουσιάσαμε μακέτες για να μείνουν μακέτες! Δεν σταματήσαμε ούτε για να κάνουμε εγκαίνια, ούτε για να κόψουμε κορδέλες σε κάθε έργο που ολοκληρώθηκε! Οι διαδικασίες αυτές δεν μας εκφράζουν, τις θεωρούμε παρωχημένες, ανήκουν σε μία άλλη εποχή. Πιστεύουμε πως το έργο μας το βιώνουν καθημερινά οι συνδημότες μας χωρίς να προβάλουμε μακέτες και να κόβουμε κορδέλες».

Τελικά ποιος είναι ο αντίπαλός σας σ’ αυτή την προσπάθεια;

«Στην προσπάθειά μας για μια πόλη καθαρή, πράσινη, σύγχρονη, οργανωμένη, με κανόνες, αλλά και με όραμα, με παιδικές χαρές, με πολιτισμό, με τεχνολογία, με καινοτομία, κοντά στον άνθρωπο μοναδικοί αντίπαλοι μας ήταν ο χρόνος και τα προβλήματα».

Για ποιο πράγμα καμαρώνετε περισσότερο;

«Το να κυκλοφορούν οι πολίτες βράδυ στην πόλη κάτω από το σύγχρονο δίκτυο οδοφωτισμού, να παίζουν και να αθλούνται τα παιδιά μας στις πολλές πιστοποιημένες παιδικές χαρές, στις νέες και ανακαινισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις που δημιουργήσαμε, γενικά είναι μεγάλη η ικανοποίηση κάθε φορά που με κάποια παρέμβαση μας βελτιώνουμε λίγο ή πολύ την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».

Ποιες οι προτεραιότητές σας;

«Κατ’ αρχάς να διαφυλάξουμε το φυσικό μας περιβάλλον, να κάνουμε αυτή την πόλη, που για μας είναι η πιο όμορφη πόλη στην Ελλάδα, ακόμη ομορφότερη να δημιουργήσουμε και άλλες σύγχρονες υποδομές σε κάθε γωνιά του ενιαίου μας Δήμου, να οργανώσουμε περαιτέρω τον Δήμο διοικητικά, εισάγοντας ακόμα περισσότερες νέες τεχνολογίες και εφαρμογές “Έξυπνης Πόλης” να την καταστήσουμε ως αδιαμφισβήτητη πόλη πρότυπο για όλη τη χώρα. Παράλληλα όμως με όλα αυτά, τον πρώτο λόγο στην επόμενη θητεία μας θα τον έχουν μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών».

Ακούω πολλά καλά για το περιβάλλον…

«Ήδη έχουν γίνει πολλά για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος. Αυξάνουμε το πράσινο, απομακρύνουμε και μειώνουμε το τσιμέντο από την πόλη και τις παραλίες μας, μειώνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα με καινοτόμες δράσεις έξυπνης πόλης. Πρώτη προτεραιότητα ήταν και είναι να προστατεύσουμε αυτή την όμορφη πόλη. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον γιατί είναι η μεγαλύτερη περιουσία μας».

Με τα απορρίμματα;

«Δουλεύουμε συνεχώς για τη σύγχρονη αντιμετώπιση της διαχείρισης απορριμμάτων μας, έχοντας κάνει όπως ανέφερα πριν το Δήμο μας πρωταγωνιστή πανελληνίως στο ποσοστό ανακύκλωσης που αγγίζει σήμερα το 26%. Με τα πρωτοπόρα πιλοτικά προγράμματα διαλογής στην πηγή που είναι σε εξέλιξη σήμερα στην πόλη αναμένεται μέσα στον επόμενο χρόνο να φτάσει αυτό το ποσοστό το 38% ενώ ο στόχος των επόμενων 3-4 ετών, όταν πλέον εφαρμόζουμε πρόγραμμα διαλογής στην πηγή έξι ρευμάτων ανακύκλωσης σε κάθε νοικοκυριό, το ποσοστό αυτό θα υπερβεί το 60%. Αξιοποιούμε την επιστημονική γνώση για τα προγράμματα αυτά καθώς συνεργάτες και συνοδοιπόροι μας σε κάθε βήμα είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πρέπει να πάψουμε επιτέλους να πληρώνουμε για να θάβουμε τα οικιακά απορρίμματα σε χωματερές, καταστρέφοντας έτσι τον αέρα που αναπνέουμε, τον υδροφόρο ορίζοντα και το μέλλον των επόμενων γενιών».

Μαθαίνω ότι είναι σε εξέλιξη βρίσκεται μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, με τίτλο «Καθαρά Μαζί»…

«Βεβαίως και θα συνεχιστεί. Η επιτυχία στον τομέα της ανακύκλωσης επιτυγχάνεται με τρεις παράλληλες ενέργειες, εξίσου σημαντικές. Η πρώτη είναι να δημιουργήσει ο Δήμος τις υποδομές και τα μέσα για να ανακυκλώνουν οι πολίτες με ευκολία. Η δεύτερη, που επιτυγχάνεται με την εκστρατεία που αναφέρατε, είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τη σημασία της ανακύκλωσης αλλά και τις μεθόδους που μπορούν να υιοθετήσουν. Η τρίτη και ίσως σημαντικότερη παράμετρος είναι η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν γίνουν αποτελεσματικά οι πρώτες δύο».

Είδαμε κάποια σακιά με εδαφοβελτιωτικό που παράγεται από τον Δήμο, πείτε μας γι’ αυτό.

«Ο Δήμος μας είναι σήμερα πρωτοπόρος στην χώρα στην παραγωγή οργανικού εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας χρησιμοποιώντας βιομάζα, τα κλαδέματα από τους κήπους μας. Παράλληλα, τοποθετήσαμε καφέ κάδους για τη συλλογή οργανικών υπολειμμάτων από τρόφιμα σε μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης και είναι σε εξέλιξη η ένταξη των νοικοκυριών στο ίδιο πρόγραμμα. Αυτή η δράση είναι ο βασικός συντελεστής για την επίτευξη του ποσοστού ανακύκλωσης που έχουμε σήμερα στο Δήμο, ενώ το εδαφοβελτιωτικό που παράγουμε είναι υψηλής ποιότητας με ευρωπαϊκές διακρίσεις και το διαθέτουμε δωρεάν στους κατοίκους της περιοχής και στην υπηρεσία περιβάλλοντος του Δήμου για να αυξήσουμε με τη χρήση του το πράσινο ισοζύγιο στην πόλη. Με την αύξηση της παραγωγής, το εδαφοβελτιωτικού θα παράγει και σημαντικό έσοδο για το Δημοτικό ταμείο».

Και για τη θάλασσα;

«Εδώ προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον μας. Τον Σεπτέμβριο του 2017 αντιμετωπίσαμε την απειλή της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση που ζήσαμε και ελπίζω να μην χρειαστεί να ξαναζήσουμε. Αλλά τα αντανακλαστικά που δείξαμε ως Δήμος διέσωσαν τις παραλίες μας από την καταστροφή. Ενεργήσαμε αστραπιαία, πήραμε πρωτοβουλίες που υπερέβαιναν τα όρια των αρμοδιοτήτων μας και με την πόντιση του 3,5 χιλιομέτρων πλωτού φράγματος που ολοκληρώθηκε μόλις λίγες ώρες αφού διαπιστώσαμε πως κινδυνεύουν οι παραλίες μας, οι ενέργειες μας εκείνες τις κρίσιμες ώρες είχαν ως αποτέλεσμα να κρατήσουμε μακριά από τις ακτές της πόλης κάθε ίχνος μόλυνσης».

Στις υποδομές είχατε κάτι νέο;

«Ολοκληρώσαμε την κατασκευή παράλληλου αγωγού ακαθάρτων κατά μήκος της οδού Απόλλωνος, έργο που προστάτεψε και αναβάθμισε την ποιότητα των υδάτων στον μοναδικό όρμο της Βουλιαγμένης. Επιπλέον, προστατεύουμε τις θάλασσες με μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, με δυναμικές παρεμβάσεις, για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας μέσω του Ευρωπαϊκού έργου Life Debag και προχωρήσαμε στην παραγωγή 5.000 επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών για δωρεάν διάθεση στους κατοίκους της πόλης μας, τσάντες που χρησιμοποιούμε στα ψώνια μας. Η φροντίδα μας για το περιβάλλον αντανακλάται ακόμη στην πληθώρα των δράσεων και των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει.

Μιλήσαμε για πολλή ώρα… Κλείνοντας μου λέει «καταφέραμε να κινούμαστε με ρυθμούς ταχύτερους του ιδιωτικού τομέα. Για αυτό τρέχουμε μέρα νύχτα! Και νοιώθω υπερήφανος…». Φεύγοντας από τον Δήμο πήρα μαζί μου και το έντυπο των έργων που έρχονται… «Σαν πολλά δεν είναι, Δήμαρχε», του είπα… «Έχουμε κι άλλα που θα ξαφνιάσουν τους πολίτες», μου απάντησε αφοπλιστικά, «αλλά έχω μάθει να υπόσχομαι λίγα και να κάνω πολλά, όχι το αντίθετο». Δήμαρχε, καλή επιτυχία.

Συνέντευξη στον Γιώργο Αυτιά

Για την έντυπη έκδοση της Alpha FreePress 

Exit mobile version