Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κτηματολόγιο: Νέα τρίμηνη παράταση – Δείτε ποιους αφορά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Νέα τρίμηνη παράταση – Δείτε ποιους αφορά

Κτηματολόγιο: Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών η εξάμηνη παράταση γίνεται εννιάμηνη

Κτηματολόγιο: Ακόμη μία παράταση δόθηκε από το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφορικά με την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Μετά την εξάμηνη παράταση που αποφάσισε να δώσει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος για την υποβολή των δικαιολογητικών που αφορούν στο Κτηματολόγιο, λόγω του αλαλούμ που προκλήθηκε, αποφασίστηκε εχθές το εξάμηνο να γίνει εννεάμηνο για τους κατοίκους του εξωτερικού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι συνολικός χρόνος (από την έναρξη της συλλογής δηλώσεων) για τους κατοίκους της Ελλάδας είναι οι 12 μήνες, ενώ για τους ιδιοκτήτες που ζουν στο εξωτερικό οι 15.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κτηματολογίου «παρατείνεται κατά τρεις μήνες η προθεσμία υποβολής δήλωσης μόνο για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο». Η απόφαση αφορά τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε όλες, ανεξαιρέτως, της περιοχές της χώρας, για τις οποίες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας. Στους δυο παρακάτω πίνακες του Ελληνικού Κτηματολογίου αναγράφονται αναλυτικά όλες οι περιοχές για τις οποίες δίδεται παράταση, στους κατοίκους εξωτερικού.

 

Κτηματολόγιο: Η εξάμηνη παράταση μετά το αλαλούμ 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία χορηγείται παράταση έως και έξι μηνών για την υποβολή δικαιολογητικών όσον αφορά το Κτηματολόγιο.

Οι δυσκολίες που οδήγησαν στην παράταση, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τους ανύπαρκτους τίτλους ιδιοκτησίας, ιδίως σε αγροτικές – και κυρίως ορεινές – περιοχές, την αδυναμία ακινήτων, προβλήματα με τα συμβόλαια, και τη μεγάλη ηλικία των ιδιοκτητών. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τη σύγχρονη τεχνολογία, ενώ δυσκολεύονται – κυρίως στις απομονωμένες αγροτικές περιοχές – και στις μετακινήσεις προκειμένου να μεταβούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κόστος της σύνταξης ενός τοπογραφικού κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς, η προσκόμιση ενός εξαρτημένου τοπογραφικού είναι μονόδρομος για τα ακίνητα που έχουν αξία και είναι αξιοποιήσιμα, κι αυτό διότι ακόμη και για ένα τετραγωνικό μέτρο λάθος καταγραφής μπορεί να μειωθεί ή και να απαγορευτεί η δόμηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις