Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σκάνδαλο “Ίμπιζα”: Ο Κουρτς “αδειάζει” τον Στράχε – “Ένιωσα αηδία και αποτροπιασμό όταν είδα το βίντεο”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Σκάνδαλο “Ίμπιζα”: Ο Κουρτς “αδειάζει” τον Στράχε – “Ένιωσα αηδία και αποτροπιασμό όταν είδα το βίντεο”

Σκάνδαλο "Ίμπιζα": Τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν τον καγκελάριο Κουρτς ότι «υποτιμά τις διαστάσεις των εξελίξεων».

Σκάνδαλο “Ίμπιζα”: Ισχυρό πλήγμα στην ακροδεξιά της Αυστρίας και στον Σεμπάστιαν Κουρτς προκάλεσε η αποκάλυψη του σκανδάλου πολιτικής συναλλαγής με Ρώσο μεγιστάνα του «υπ’ αριθμόν 2» της αυστριακής κυβέρνησης, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Ο ίδιος ο Αυστριακός καγκελάριος, που ανακοίνωσε την προσφυγή στην κάλπη το συντομότερο δυνατόν, αδειάζει τον κυβερνητικό του εταίρο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Παρακολουθώντας την Παρασκευή το βράδυ τις αποκαλύψεις των γερμανικών ΜΜΕ για τον μέχρι τότε κυβερνητικό εταίρο του και αντικαγκελάριο, ο Κουρτς δήλωσε ότι ένιωσε «σοκ», «αποτροπιασμό» και «αηδία». Τόνισε επίσης ότι θεωρεί καθήκον του να υπηρετεί την χώρα του και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρώην αρχηγός του κόμματος Ελευθερίας να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως το «σκάνδαλο Ίμπιζα» εγείρει προβληματισμούς για τις σχέσεις που θα μπορούσαν να έχουν λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη με τη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την παγίδα που στήθηκε στην Ίμπιζα, ο αυστριακός Καγκελάριος αναφέρει το όνομα του Ταλ Ζιλμπερστάιν, του ισραηλινού επικοινωνιολόγου, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το 2017, ο οποίος ειδικεύεται στις αρνητικές, κατ’ άλλους «βρώμικες» καμπάνιες.

«Είμαστε μια μικρή χώρα, γιατί να ασχοληθούν μυστικές υπηρεσίες;», δηλώνει σε αντίστοιχο ερώτημα ο αυστριακός Καγκελάριος και επαναλαμβάνει ότι θεωρεί «πιθανό να είναι ο Ζιλμπερστάιν πίσω από την υπόθεση του βίντεο. «Και πάλι, όμως, μπορεί η μέθοδος να είναι αμφιλεγόμενη, αλλά το περιεχόμενο είναι πιο σημαντικό», αναγνωρίζει.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απαντά επίσης στην κριτική ότι όφειλε να γνωρίζει εκ των προτέρων το ποιόν του κ. Στράχε.

«Δεν μπορείς να εκτιμήσεις ένα άτομο εκ των προτέρων. Το SPÖ είχε αποκλείσει μια συνεργασία μαζί μας ήδη πριν από τις εκλογές και ήθελε να σχηματίσει συμμαχία με το FPÖ χωρίς εμάς, οπότε δεν είχαμε πολλές επιλογές. Ήταν σημαντικό για μένα να εισαγάγουμε μια ευρωπαϊκή πορεία στην κυβερνητική ατζέντα και να απορριφθεί κατηγορηματικά κάθε φλερτ με την έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ», εξηγεί, ενώ όταν καλείται να σχολιάσει την κριτική που του ασκούν στελέχη του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο κ. Κουρτς περιορίζεται να δηλώσει, «εγώ μιλώ με την Γερμανίδα καγκελάριο».

Το βίντεο που προκάλεσε την πολιτική κρίση:

Παραίτηση Στράχε, με επιθέσεις

Στο βίντεο ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων. Στην μακροσκελή δήλωση παραίτησής του ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να “εξηγήσει” την “καταστροφική” εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο, εκτοξεύοντας κατηγορίες προς διάφορες κατευθύνσεις.

Χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, έκανε λόγο για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, για παραβίαση νόμων και παράνομη λήψη του βίντεο από μία καθαρά ιδιωτική συνάντησή του στην Ίμπιζα, ενώ παραδέχθηκε πως στη σχεδόν επτάωρη συνομιλία με την υποτιθέμενη επιχειρηματία, ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη, αλλά έκανε και μία διεξοδική αναδρομή στην “συνεπή” και υπεύθυνη σταδιοδρομία του ως αρχηγός των Ελευθέρων, εδώ και 14 χρόνια, εκθειάζοντας τη συμβολή του κόμματός του στο κυβερνητικό έργο εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο.

 Η εκρηκτική ξανθιά Ρωσίδα στο πλευρό του Στράχε

Η Ρωσίδα με τα μακριά μαλλιά και το λευκό σορτσάκι είναι η Αλιόνα Μακάροβα – πιθανότατα είναι το ψευδώνυμό της. Όπως γράφουν τα αυστριακά ΜΜΕ, η ίδια έχει ισχυρές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο καθώς ο θείος της έχει επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μακάροβα, όπως ισχυρίζεται, έχει μετακομίσει με την κόρη της στην Αυστρία και η δουλειά της είναι να ξοδεύει τα εκατομμύρια της.  Στο επίμαχο βίντεο η γυναίκα αυτή φέρεται να λέει στον Στράχε ότι είναι πολύ πλούσια κι ότι θέλει να αγοράσει το 50% της αυστριακής εφημερίδας «Kronen Zeitung».  Όπως σχολιάζουν ο γερμανικός και ο γαλλικός Τύπος, ο γαλανομάτης Στράχε σπιλώνει την εικόνα της αυστριακής ακροδεξιάς επιβεβαιώνοντας τα όσα του προσάπτουν οι επικριτές του: ύποπτες σχέσεις με την Ρωσία, επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου, ύποπτη χρηματοδότηση.

Τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν τον καγκελάριο Κουρτς ότι «υποτιμά τις διαστάσεις των εξελίξεων», χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη, ενώ «υποβόσκει κοινωνική αναταραχή», καθώς ήδη έγιναν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις