Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νίκος Ρωμανός – αποφυλάκιση: Βγαίνει ο νεαρός, το Εφετείο μείωσε την ποινή
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Ρωμανός – αποφυλάκιση: Βγαίνει ο νεαρός, το Εφετείο μείωσε την ποινή

Νίκος Ρωμανός - αποφυλάκιση: Στην άμεση αποφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού οδηγεί απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Νίκος Ρωμανός – αποφυλάκιση: Μέσα στο επόμενο διάστημα αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Το Πεντεμελές Εφετείο μείωσε την ποινή του Νίκου Ρωμανού από 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη, καθώς του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές. Η συγκεκριμένη ποινή είχε επιβληθεί στον νεαρό κατηγορούμενο για το αδίκημα της κατοχής και τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.

Ο Άρειος Πάγος είχε αναγνωρίσει στον Νίκο Ρωμανό ελαφρυντικό με βάση τη διαγωγή του στις φυλακές. Στη συνέχεια η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στο Εφετείο, το οποίο και εξέδωσε την σημερινή απόφασή του που ανοίγει τον δρόμο για την αποφυλάκιση του Ν. Ρωμανού. Σε δήλωσή του ο συνήγορος του Νίκου Ρωμανού, Θεόδωρος Μαντάς, εξέφρασε «την εξαιρετική ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών. Το δικαστήριο ευθυγραμμιζόμενο με την απόφαση του Αρείου Πάγου δέχτηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές».

Η ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης

Την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2013 ο Ρωμανός συλλαμβάνεται μαζί με τρία άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Το Δικαστήριο ύστερα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία τους κήρυξε ενόχους για βαριά κακουργήματα, ληστεία, διακεκριμένες οπλοκατοχές, έκρινε όμως ότι δεν μετείχαν στον σκληρό πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Ο Ρωμανός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Μεταξύ των «στόχων» το σπίτι του έγκλειστου σήμερα πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Τότε με την απόφαση της 26ης Μαρτίου του 2018 το Εφετείο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Ο γάμος στο κρατητήριο

Στον προσωπικό τομέα, ο Νίκος γνώρισε εκείνο το διάστημα τη κατά 2 χρόνια μικρότερη Βιργινία. Ο Ρωμανός έκανε πρόταση γάμου στην Βιργινία και, αφού ξεπέρασαν τα διαδικαστικά προβλήματα, παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο το προηγούμενο καλοκαίρι, στις 8 Αυγούστου στις φυλακές Αυλώνας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Αυλώνας στο γραφείο του διευθυντή των φυλακών, ενώ παρούσες ήταν και οι δύο οικογένειες.  Εκτός, όμως, από το γάμο, ο Ρωμανός έδωσε και Πανελλήνιες Εξετάσεις στο ειδικό εξεταστικό κέντρο των φυλακών. Πέρασε στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μονάδων Υγείας του ΤΕΙ Αθηνών. Έκανε απεργία πείνας για 30 ημέρες επειδή δεν του επιτρεπόταν να παρακολουθεί τα εργαστήρια.

Τελικά κέρδισε, άδεια με «βραχιολάκι» χωρίς περιορισμούς, υπό τον όρο επιτυχούς παρακολούθησης του 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως επί ένα εξάμηνο. Η τροπολογία μάλιστα αυτή έγινε ομόφωνα δεκτή από τη Βουλή, ενώ αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, καλώντας τον Νίκο Ρωμανό να μην «χαρίσει» τη ζωή του. Ο ίδιος, μέσω του δικηγόρου του, Φίλιππου Ραγκούση, αποδέχτηκε τα παραπάνω και έβαλε τέλος στην απεργία πείνας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις