Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Euroleague: Ο Ιτούδης, κατέκτησε το όνειρο – “Αν η ΤΣΣΚΑ μου προσφέρει νέο συμβόλαιο…”
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Euroleague: Ο Ιτούδης, κατέκτησε το όνειρο – “Αν η ΤΣΣΚΑ μου προσφέρει νέο συμβόλαιο…”

Euroleague: Ο Δημήτρης Ιτούδης έκανε σαφείς τις προθέσεις του για το μέλλον του, μετά την κατάκτηση της Euroleague με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Euroleague: Ο Δημήτρης Ιτούδης επιθυμεί την παραμονή του στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τον Έλληνα τεχνικό να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να φύγει από την ομάδα του στρατού, εφόσον η διοίκηση του προσφέρει νέο συμβόλαιο, μετά την κατάκτηση της Euroleague. «Αν η ΤΣΣΚΑ μού προσφέρει νέο συμβόλαιο θα υπογράψω. Δεν χωρά ερώτημα επ’ αυτού», τόνισε ο 48χρονος τεχνικός. «Δεν έχω λόγια, είμαι ευγνώμων σε όλη την ομάδα, τον πρόεδρο και τους φιλάθλους. Ο δρόμος μέχρι τη Βιτόρια ήταν μακρύς. Είναι μια νίκη ενός μεγάλου κλαμπ, όπως είναι η ΤΣΣΚΑ, και μιας μεγάλης πόλης, όπως η Μόσχα. Σας περιμένουμε όλους στο γήπεδο για να πανηγυρίσουμε μαζί», πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Ιτούδης τα τελευταία τρία χρόνια κυνηγούσε ένα ιστορικό ρεκόρ, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ και εν τέλει το πέτυχε. Πιο συγκεκριμένα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μετά το Βερολίνο, στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στη Βιτόρια υπό τις οδηγίες του 48χρονου τεχνικού, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας κόουτς που έχει κατακτήσει δύο τίτλους Euroleague. Ο Δημήτρης Ιτούδης έτσι άφησε… πίσω του τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος το 2013 στο Λονδίνο με τον Ολυμπιακό είχε γίνει ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τιμονιέρης της ΤΣΣΚΑ μετράει ακόμη πέντε τίτλους Euroleague ως βοηθός του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό.

Η εξομολόγησή του, ενώπιον των δημοσιογράφων, άρχισε με την εξής σκιαγράφηση της ΤΣΣΚΑ: “Συγχαρητήρια στους παίκτες μου γι’ αυτό το μεγάλο κατόρθωμά τους. Είναι μαχητές, έμειναν ενωμένοι. Δεν έχει κανείς προσωπική ατζέντα. Ήταν αφοσιωμένοι στον στόχο και ανταποκρίθηκαν σε κάθε πρόκληση μέσα στη χρονιά, σε κάθε κριτική”.

“Νικήσαμε έναν μεγάλο αντίπαλο που έπαιξε και εξαιρετικά σήμερα. Είμαστε υπερήφανοι γιατί κάναμε χαρούμενους όλους όσοι βρίσκονται κοντά μας: πρόεδρο, μάνατζμεντ, σπόνσορες, τους πάντες. Ξέρουμε σε ποιο κλαμπ αγωνιζόμαστε, ποια είναι η χώρα που αντιπροσωπεύουμε, αν και νομίζω ότι απόψε η ΤΣΣΚΑ έκανε χαρούμενους μερικά εκατομμύρια Ρώσους και χιλιάδες μπασκετόφιλους σε όλη την Ευρώπη”.

Νωρίτερα, ο Εργκίν Αταμάν του είχε δώσει συγχαρητήρια για την κίνησή του να κρατήσει στον πάγκο τον Σέρχιο. Τη χαρακτήρισε κλειδί της νίκης της ΤΣΣΚΑ, μαζί με την αδυναμία της Εφές να κυκλοφορήσει και να πασάρει καλά την μπάλα.

Ο Ιτούδης ευχαρίστησε τον Τούρκο κόουτς και σχολίασε: “Πρώτα απ’ όλα, όμως, πρέπει να πω ευχαριστώ και στον Σέρχιο, γιατί έδειξε πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Όταν του ανέλυσα το σχέδιο, μου απάντησε αμέσως ‘κόουτς, δεν έχει σημασία αν παίξω ένα δευτερόλεπτο ή 40 λεπτά, αρκεί να πάρουμε το κύπελλο’. Αυτή είναι η ΤΣΣΚΑ”.

“Εσείς βλέπετε την ομάδα μέσα στο γήπεδο, τι κάνει, το αποτέλεσμα που παίρνει. Αγνοείτε, όπως είναι φυσικό, όλη τη δουλειά που έχει γίνει. Βλέπετε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, χωρίς να ξέρετε τι κρύβεται από κάτω. Πολλές φορές έχουμε θαυμάσει μεγάλους εφευρέτες, όπως ας πούμε ο Τόμας Έντισον. Τι έκανε, όμως, όταν δεν κατάφερνε να πετύχει αυτό που έψαχνε, αυτό που ζητούσε; Δεν είδαμε ποτέ τις ώρες που ξόδευε, δουλεύοντας. Το ίδιο είναι και μια ομάδα. Η δουλειά για να βγει στο γήπεδο μια εικόνα, για να έρθει μια νίκη, ένας τίτλος, είναι τεράστια”.

Ο Ιτούδης σημείωσε τις δυσκολίες που έβαλε στο ματς η Εφές, με το καλό 2ο δεκάλεπτο: “Μας έβγαλε από τον ρυθμό. Πήγαμε στα αποδυτήρια και ρώτησα τους παίκτες μου ‘θέλετε ή όχι να κερδίσουμε;’ Μπήκαν αποφασισμένοι στο γήπεδο, είχαμε λύσεις και παρότι ο Γουίλ Κλάιμπερν με τον Ναντό ντε Κολό είχαν πρόβλημα φάουλ, δεν χάσαμε τον ρυθμό και το πλάνο μας”.

“Βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό ο Ντάνιελ Χάκετ, που έπρεπε να παίξει πολύ σήμερα. Ο Σέιν Λάρκιν είναι τεράστιος παίκτης. Κάτι πρέπει να του βάλεις σαν εμπόδιο, όμως. Η πρόθεσή μας ήταν να εκμεταλλευτεί ο Χάκετ τη διαφορά ύψους ποστάροντας και εφόσον έστελναν δεύτερο παίκτη στην άμυνα, να πασάρει σωστά για ελεύθερο σουτ 3 πόντων. Το έκανε με συνέπεια και βέβαια ήταν πολύ εύστοχοι, τόσο ο Κλάιμπερν όσο και ο Κόρεϊ Χίγκινς. Το 63% είναι τρομακτικό ποσοστό για έναν τελικό”.

Ο μπαμπάς και η μαμά Χίγκινς

Κάπου εκεί, άρχισε να μιλάει τα ρώσικα αλλά και να λέει δυο λόγια για τον Χίγκινς: “Θέλω να μιλήσω γι’ αυτόν τον παίκτη που νομίζω ότι απόψε είχε ένα κίνητρο παραπάνω να παίξει καλά, καθώς θεωρώ ότι αδικήθηκε που δεν συμπεριλήφθηκε ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη ομάδα της Euroleague”.

“Θα σας πω κάτι. Πριν φύγουμε για την Μπασκόνια, η ΤΣΣΚΑ έφτιαξε ένα 12λεπτο video, στο οποίο οι μητέρες όλων των παικτών έλεγαν κάτι για τους γιους τους. Η μαμά Χίγκινς είπε τι έκανε ο Κόρεϊ όταν ο μπαμπάς του, Ροντ, του έδωσε μια μπάλα του μπάσκετ. Ήταν δεν ήταν 4 ετών. ‘Μην την χάσεις ποτέ από τα μάτια σου’, ήταν η εντολή του πατέρα. Και αμέσως ο Κόρεϊ την έβαλε μπροστά στο πρόσωπό του για να μην τη χάσει. Τότε κατάλαβα ότι αυτό το παιδί θα ακούει πάντα τον προπονητή του, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του”.

Βατούτιν σε Ιτούδη: «Με έκανες περήφανο, όπως υποσχέθηκες»

Επικό τάιμ άουτ του Ιτούδη

Ο Ιτούδης είχε τον τρόπο να «φτιάξει» τους παίκτες του, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά σε ένα τάιμ άουτ να επιχειρούν να παίξουν μπάσκετ, όχι να ικανοποιήσουν το σύστημα. Αυτή η φράση, όπως και πολλές ακόμη, ήταν από εκείνες που έκαναν τους αθλητές να «πετάνε» και να δώσουν στην ομάδα το 8ο ευρωπαϊκό της τρόπαιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις