Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές 2019: Υποψήφιοι δήμαρχοι από όλη τη χώρα αρνούνται τη στήριξη της Κουμουνδούρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Υποψήφιοι δήμαρχοι από όλη τη χώρα αρνούνται τη στήριξη της Κουμουνδούρου

Εκλογές 2019: Ευάγγελος Μπουρνούς, Δημήτρης Λουκάς, Γιώργος Καραμέρος, Πέτρος Φιλίππου μερικά από τα ονόματα της μεγάλης λίστας

Εκλογές 2019: Δώδεκα μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019,  διαστάσεις… τσουνάμι παίρνουν οι αντιδράσεις υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών, οι οποίοι αντιδρούν στη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ. Η λίστα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κουμουνδούρου για το ποιους αυτοδιοικητικούς υποστηρίζει σε όλη τη χώρα,  εξελίχθηκε σε «μπούμερανγκ» για το κυβερνών κόμμα, αφού σχεδόν αμέσως υπήρξε ένα κύμα διαψεύσεων από υποψηφίους. Δεκάδες υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι  δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ταυτιστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι απαρνιούνται το χρίσμα του. Με δηλώσεις τους, ο ένας μετά τον άλλον ζητούν να μην τους μπλέκουν σε παιχνίδια κομματικής κυριαρχίας, σημειώνοντας ότι η όποια προσπάθεια καπηλείας της προσπάθειά τους θα πέσει στο κενό.

Ο νυν δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και εν νέου υποψήφιος, Ευάγγελος Μπουρνούς, ο υποψήφιος δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς και οι δύο αντιπεριφερειάρχες Αττικής με την Ρένα Δούρου, Γιώργος Καραμέρος, που είναι υποψήφιος στον Δήμο Αμαρουσίου και Πέτρος Φιλίππου που είναι υποψήφιος για τον Δήμο Σαρωνικού είναι μερικοί μόνο μεταξύ αυτών που αντέδρασαν στα «χρίσματα», αντιλαμβανόμενοι προφανώς ότι μόνο κακό μπορεί να τους κάνει η ταύτιση με το κυβερνών κόμμα.

ΝΔ: Δεν έχει προηγούμενο το «απεταξάμην» στον ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τις αποποιήσεις στηρίξεων υποψηφίων δημάρχων από τον ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι «δεν έχει προηγούμενο κυβερνών κόμμα να εκφράζει δημοσίως τη στήριξή του σε δεκάδες υποψηφίους δημάρχους στην Ελλάδα και εκείνοι να απαντούν «απεταξάμην» και «μακριά από μας».

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη «οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις αναρίθμητων Δημάρχων ανά τη χώρα που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να έχουν καμία απολύτως σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη μια βροντερή ένδειξη της επερχόμενης ήττας του και της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έρχεται στη χώρα». Για να καταλήξει ο γραμματέας της ΝΔ: «Ως εκ τούτου όλοι αντιλαμβάνονται και γιατί ο κ. Τσίπρας έκανε χθες πως δεν άκουσε το ερώτημα «πόσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα εκλεγούν περιφερειάρχες» γιατί η ειλικρινής απάντηση είναι «μάλλον κανένα»…».

Μπουρνούς: «Παραμένω ανεξάρτητος δεν πουλώ τους συμπολίτες μου»

Η ανακοίνωση του συνδυασμού του Ευάγγελου Μπουρνούς (υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου) έχεις ως εξής: «Η παραπληροφόρηση στην αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο δήμο Ραφηνας-Πικερμίου δεν θα επιβιώσει. Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του δήλωσε ότι στηρίζει το συνδυασμό ”ΣYΓXPONH ΠOΛITEIA – EΝEPΓOI ΠOΛITEΣ” όπου ως επικεφαλής δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ζήτησα στήριξη από το ΣΥΡΙΖΑ, ουδέποτε ρωτήθηκα και ουδέποτε βάζω αυτοδιοικητικές ταμπέλες.

Οποίος θέλει ταμπέλα μπορεί να αναζητήσει σε άλλο αυτοδιοικητικό συνδυασμό. Ο συνδυασμός του οποίου έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής παραμένει ανεξάρτητος, πολυσυλλεκτικός και προφανώς ζητά στήριξη μόνο από τους πολίτες. Ετσι μέχρι σήμερα έχουμε πορευτεί και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Συνεχίζουμε με πίστη στις δυνάμεις μας και με μόνο κριτήριο το καλό του τόπου μας και των δημοτών μας. Η οποία προσπάθεια καπηλείας της προσπάθειας μας θα πέσει στο κενό και οι συμπολίτες μου γνωρίζουν ότι δε συμμετέχω σε τέτοια παιχνίδια».

Λουκάς: «Αρνούμαστε την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ»

Η ανακοίνωση του συνδυασμού του Δημήτρη Λουκά (υποψήφιος δήμαρχος Λαυρεωτικής) έχει ως εξής: «Με έκπληξη ενημερωθήκαμε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του συνδυασμού μας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Στήριξη που ούτε ζητήσαμε, ούτε διαπραγματευτήκαμε ποτέ και με κανέναν!

Δηλώνουμε με τον ποιο απόλυτο και οριστικό τρόπο ότι η «Δημοτική Καινοτομία» είναι μια Παράταξη, πλήρως ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική. Ζητάμε με μόνον τη στήριξη από τους πολίτες του δήμου μας και αρνούμαστε κάθε σενάριο όποιας άλλης στήριξης
Συνιστούμε προς όλους να σεβαστούν τόσο το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, όσο και τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της Παράταξής μας και να μην μας εμπλέκουν σε παιχνίδια κομματικής κυριαρχίας για να εξυπηρετήσουν τους όποιους κομματικούς τους σχεδιασμούς.

Καραμέρος: «Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα περί κομματικής στήριξης του συνδυασμού μας»

Ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής Γιώργος Καραμέρος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Για πολλοστή φορά ως ανεξάρτητο #Ενωμένο Μαρούσι και με αφορμή ανακοινώσεις και δημοσιεύματα περί υποστήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουμε τα ακόλουθα.

Είμαστε #Ενωμένο Μαρούσι. Συσταθήκαμε και πορευόμαστε ανεξάρτητοι από κόμματα και ιδεολογικές αφετηρίες, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα από το επίσημο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας που είναι πολυσυλλεκτικό. Σεβόμαστε την πολιτική ταυτότητα όλων, δε διεκδικήσαμε, δε θέλουμε και δεν έχουμε χρίσμα από κανέναν. Θέλουμε την υποστήριξη των δημοτών. Η αγωνία των κομματικών επιτελείων να απλώσουν τα δίχτυα τους στο Μαρούσι δεν μας αφορά. Συνεχίζουμε να απευθυνόμαστε σε όλους. Δύο εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές καλούμε εκ νέου τις Μαρουσιώτισσες και τους Μαρουσιώτες να ψηφίσουν για την πόλη τους αφήνοντας τις κομματικές τους ταυτότητες στο συρτάρι. Άλλωστε, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, σε δήμους όπως το Μαρούσι, δεν υπάρχουν αριστερά ή δεξιά προβλήματα Το βράδυ των δημοτικών εκλογών δεν θα υπάρχει κομματικό χρώμα δίπλα στο #Ενωμένο Μαρούσι και τον Γιώργο Καραμέρο. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα κόμματα στις ευρωεκλογές».

Φιλίππου «Διαψεύδω όποιο κόμμα δηλώνει στήριξη»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Δημοσιεύματα φέρουν την παράταξη «ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (Υποψήφιος Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου) να στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Ο συνδυασμός ξεκαθαρίζει: Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι ο «ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» είναι μια αυτοδιοικητική παράταξη, πλήρως ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική. Ως εκ τούτου διαψεύδουμε κατηγορηματικά, όποιο ή όποια κόμματα δηλώνουν ή δηλώσουν στήριξη. Εμείς επιζητούμε και επιδιώκουμε μόνον τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών».

Εκλογές 2019: Επιχείρησε να τα μαζέψει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τον σάλο, η Κουμουνδούρου επιχείρησε να τα… μαζέψει υποστηρίζοντας πως καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν συγκεκριμένους συνδυασμούς λόγω εκτίμησης που έχει στα πρόσωπά τους και πως αυτό δεν συνιστά σχέση κομματικής εξάρτησης μαζί τους.

«Η χτεσινή κεντρική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλεί τους πολίτες να υπερψηφίσουν συγκεκριμένους συνδυασμούς στη βάση των διεργασιών και των προγραμματικών συγκλίσεων που έχουν διαμορφωθεί στις τοπικές κοινωνίες. Το κάλεσμα αυτό δηλώνει την εκτίμηση στα πρόσωπα των υποψηφίων και των προγραμματικών τους θέσεων και δεν δηλώνει σε καμία περίπτωση σχέση κομματικής εξάρτησης. Εξάλλου, στη δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση είναι εντελώς ξένες οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις κομματικών χρισμάτων σε συνδυασμούς και η προσπάθεια καπελώματός τους. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την πολιτική υποχρέωση να τοποθετείται δημόσια απέναντι στους πολίτες, και να μην κρύβεται, για τη στάση που κρατά σε μια κρίσιμη πολιτική διαδικασία όπως είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις