Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Ντόρις Ντέι: «Έφυγε» στα 97 της η θρυλική ηθοποιός και τραγουδίστρια
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ντόρις Ντέι: «Έφυγε» στα 97 της η θρυλική ηθοποιός και τραγουδίστρια

Ντόρις Ντέι: Η πολυτάλαντη καλλιτέχνιδα άφησε πίσω της μεγάλη κληρονομιά στο τραγούδι και τον κινηματογράφο

Ντόρις Ντέι: Την Ντόρις Ντέι, έναν πραγματικό «θρύλο» του Χόλιγουντ αποχαιρετά σήμερα ο καλλιτεχνικός κόσμος ανά την υφήλιο. Η εμβληματική ηθοποιός και τραγουδίστρια άφησε την τελευταία της πνοή πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή με ανακοίνωσή του το ίδρυμα που είχε συστήσει η ίδια, το Doris Day Animal Foundation. H πολυτάλαντη Ντόρις Μαίρη Ανν Κάππελχοφ (όπως ήταν το αληθινό όνομα της Ντόρις Ντέι) μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Είχε σημειώσει μοναδικές επιτυχίες, τόσο στο τραγούδι όσο και στον κινηματογράφο, εξασφαλίζοντας την «αθανασία» μέσω της τέχνης της. Τις τελευταίες δεκαετίες είχε αποσυρθεί από την ηθοποιία και ζούσε στο Κάρμελ της Καλιφόρνιας.

Μεταξύ των ταινιών που έκαναν διάσημη την Ντόρις Ντέι ήταν το Pillow Talk, το Calamity Jane, το Love Me or Leave Me και το  The Man Who Knew Too Much. Η Ντέι είχε κάνει τέσσερις γάμους, αλλά είχε αποκτήσει μόνο έναν γιο, τον Terry Mulcher, που  πέθανε το 2004, έχοντας προηγουμένως χαρίσει στη μητέρα του ένα εγγόνι. Στην μακροχρόνια καριέρα της είχε κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις. Ειδικότερα, είχε κερδίσει τρία Βραβεία Henrietta, ένα βραβείο για το σύνολο της προσφοράς της από την Ένωση Κινηματογραφικών Κριτικών του Λος Άντζελες και, το 1989 και το Βραβείο Χρυσής Σφαίρας Σεσίλ Ντε Μιλ για το σύνολο του έργου της στον κινηματογράφο. Ως τραγουδίστρια, τιμήθηκε με το Βραβεία Γκράμι για Συνολική Προσφορά. Επίσης, τραγούδησε το βραβευμένο με Όσκαρ τραγούδι «Que Sera, Sera» (στην ταινία του 1956 Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά).

 


Ντόρις Ντέι: Η ζωή μιας ντίβας

Η Ντόρις Μαίρη Ανν Κάππελχοφ, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ντόρις Ντέι, γεννήθηκε στο Σινσινάτι του Οχάιο στις 3 Απριλίου 1922, αν και η ίδια δήλωνε ως έτος γεννήσεως το 1924, και άρχισε τη σταδιοδρομία της τραγουδώντας σε μπάντα το 1939. Η δημοφιλία της άρχισε να αυξάνεται μετά την ηχογράφηση του τραγουδιού “Sentimental Journey” το 1945. Μετά την εγκατάλειψη της μπάντας του Λες Μπράουν για την έναρξη σόλο καριέρας, η Ντέι άρχισε τη μακρά συνεργασία της με την Columbia Records, από το 1947 ως το 1967 και με περισσότερες από 650 ηχογραφήσεις, που κατέστησαν την Ντέι μία από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες του 20ού αιώνα. Το 1948 μία ακρόαση για τον σκηνοθέτη Μάικλ Κερτίζ, την οδήγησε στον πρώτο γυναικείο ρόλο της κινηματογραφικής ταινίας Το ρομάντζο των 7 θαλασσών (Romance on the High Seas).

 

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της η Ντέι εμφανίσθηκε σε 39 κινηματογραφικές ταινίες που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Η Ντέι ήταν υποψήφια για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Τα Απόρρητα της Κρεβατοκάμαρας (Pillow Talk, 1959), χάνοντας το βραβείο από τη Σιμόν Σινιορέ. Κέρδισε τρία Βραβεία Henrietta, ένα βραβείο για το σύνολο της προσφοράς της από την Ένωση Κινηματογραφικών Κριτικών του Λος Άντζελες και, το 1989, το Βραβείο Χρυσής Σφαίρας Σεσίλ Ντε Μιλ για το σύνολο του έργου της στον κινηματογράφο. Γύρισε την τελευταία ταινία της το 1968.

Ως τραγουδίστρια, τιμήθηκε με το Βραβεία Γκράμι για Συνολική Προσφορά. Τραγούδησε επίσης το βραβευμένο με Όσκαρ τραγούδι «Que Sera, Sera» (στην ταινία του 1956 Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά).

Το 2011 κυκλοφόρησε το 29ο άλμπουμ της, το My Heart, που έφθασε στο νo. 9 των Top 40 charts του Ηνωμένου Βασιλείου και μέχρι σήμερα (2015) η Ντέι παραμένει η μεγαλύτερη σε ηλικία εν ζωή καλλιτέχνιδα που έφθασε στο Τop 10 του Ην. Βασιλείου με άλμπουμ νέου υλικού.

 

Από το 1971 η Ντέι άρχισε τη δραστηριότητά της ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, όταν συνίδρυσε τον σύλλογο “Actors and Others for Animals” («Ηθοποιοί και άλλοι υπέρ των ζώων»). Στα τέλη της δεκαετίας ίδρυσε τον δικό της μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον Doris Day Animal Foundation και αργότερα το Doris Day Animal League (DDAL).

Το 2004 η Ντόρις Ντέι τιμηθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε αναγνώριση των «διακεκριμένων υπηρεσιών της προς τη χώρα».

Η Ντέι είχε παντρευτεί τέσσερις φορές και απέκτησε ένα γιο, τον μουσικό Τέρι Μέλτσερ (1942-2004), και έναν εγγονό.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις