Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / «Επταήμερη εργασία»: Πόλεμος κυβέρνησης – ΝΔ για τη δήλωση Μητσοτάκη
"ΠΟΛΕΜΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ 7ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Επταήμερη εργασία»: Πόλεμος κυβέρνησης – ΝΔ για τη δήλωση Μητσοτάκη

«Επταήμερη εργασία»: Ανακοινώσεις εκατέρωθεν από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για την επταήμερη εργασία, έπειτα από την σχετική τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ.

«Επταήμερη εργασία»: Στα άκρα η πολιτική κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί επταήμερης εργασίας και προσαρμογής επιχειρήσεων και εργαζομένων «στη νέα πραγματικότητα». Το Μαξίμου ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ οραματίζεται επταήμερη εργασία και η Πειραιώς απαντά για «γκάφα» Κουμουνδούρου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά κατά την διακαναλική συνέντευξη, σε επιχειρησιακή σύμβαση συγκεκριμένης εταιρείας, της «Παπαστράτος» η οποία αφορά στην επταήμερη λειτουργία της εταιρείας και όχι στην επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της.

Η σύμβαση προβλέπει εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%. Όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7μερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ρεπό. Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο. Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα αντί για 40, διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Σημειώνεται ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5% και ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων θα ανέρχεται σε 460 από 400 που είχαν υπολογιστεί αρχικά.

Μαξίμου: Ανατριχιαστική η θέση Μητσοτάκη για 7ήμερη εργασία

Το Μαξίμου κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι και στη διακαναλική συνέντευξη, όχι μόνο δεν δεσμεύεται για την 13η σύνταξη αλλά προχωρά ένα βήμα ακόμα στο νεοφιλελεύθερο δρόμο, μιλώντας για επταήμερη εργασία. «Ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη “ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα”. Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί» αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση. «Για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα» αναφέρει η κυβερνητική σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα».

Τζανακόπουλος: Είναι θέση φεουδάρχη του 17ου αιώνα

Στο ίδιο μήκος κύματος κριτικής με το μέγαρο Μαξίμου, κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος έγραψε στα social media: «Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν τον άκουσα να μιλάει για την υιοθέτηση 7ήμερης εργασίας. Έπρεπε να το ακούσω 2η και 3η φορά. Ακόμη και για τον κύριο Μητσοτάκη, του ξεπερασμένου 8ωρου και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, η θέση αυτή ξεπερνά κάθε όριο». Είναι θέση που θα άρμοζε σε βιομήχανο ή φεουδάρχη του 17ου αιώνα. Να μην του επιτρέψουμε να μας γυρίσει εκεί!».

ΝΔ: Γκάφα Μαξίμου -Η Αχτσιόγλου ενέκρινε τη σύμβαση

Η ΝΔ κάνει λόγο για «πρωτοφανή γκάφα» της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου, η Πειραιώς σε ανακοίνωση της θυμίζει ότι «το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου!». Μιλά για μηχανισμό λάσπης του κ. Τσίπρα και αναφέρει δηκτικά ότι, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση -απάντηση στο σχόλιο του Μαξίμου για τη διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε “13η σύνταξη” ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου (!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας “Παπαστράτος” και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της. Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους. Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα».

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης το τερμάτισε – Εξήγγειλε 7ήμερη εργασία

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στα Ιωάννινα. «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έσπασε τα κοντέρ, το τερμάτισε. Αντί να δεσμευτεί για την 13η σύνταξη που θα φέρουμε για ψήφιση στη Βουλή, δεσμεύτηκε για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αν λέει συμφωνούν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να συνάπτεται επιχειρησιακή σύμβαση που να προβλέπει επταήμερη εργασία αντί για πενθήμερη» είπε χαρακτηριστικά. «Και αυτό το λέει στο όνομα της προόδου και της συμφωνίας που θα έχουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Έχουμε δει εξάλλου στα χρόνια της κρίσης με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών. Αν ο εργαζόμενος δεν συμφωνεί να δουλεύει ήλιο με ήλιο και χωρίς σχόλες θα απολύεται. Είναι χορηγός μας, δεν έχω αμφιβολία» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μαξίμου: Οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο

Σε νέα ανακοίνωσή του το Μαξίμου κατηγορεί την ΝΔ ότι «προσπαθεί μάταια, με ψέματα και λαθροχειρίες, να μαζέψει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη». «Ο Πρόεδρος της ΝΔ ήταν ξεκάθαρος. Μίλησε για επταήμερη εργασία και όχι για επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων η οποία εξάλλου ίσχυε πάντοτε» αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση για να καταλήξει: «Φιλότιμες οι προσπάθειες να διορθώσουν τον αρχηγό τους στη ΝΔ, αλλά οι πολίτες και οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο…».

Αχτσιόγλου: Ο Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση 7ήμερης εργασίας

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αυτό είναι σαφές από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε» υποστηρίζει το υπ. Εργασίας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως προσθέτει «στη συνέχεια, το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ επιδόθηκε σε μία αστεία προσπάθεια, με στόχο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Κατανοούμε την ανάγκη τους να διαψεύσουν τα όσα ο ίδιος ο αρχηγός τους είπε, όμως, η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη» Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η δυνατότητα συνεχούς επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων, βιομηχανιών και εταιρειών, ισχύει διαχρονικά και δεν έχει καμία σχέση με την επταήμερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η σύμβαση στην επιχείρηση Παπαστράτος προβλέπει ότι, εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας και εφόσον εισαχθεί στην παραγωγή ένα νέο προϊόν, εργαζόμενοι και εργοδότης θα συμφωνήσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε βάρδιες και δεν προβλέπει επταήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή και με επταήμερη λειτουργία, θα εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση, όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο. Για την ιστορία, η επιχείρηση, αυτήν τη στιγμή, δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή, με οκτάωρη εργασία» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

Το “αύριο” που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι επιστροφή στο πιο σκληρό χθες

Όπως επισημαίνει, επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπήρχαν και θα υπάρχουν. «Εργαζόμενοι συνεχούς και εξοντωτικής εργασίας υπάρχουν μόνο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Εκεί όπου, επίσης, οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, το 8ωρο ξεπερασμένο, τα κοινωνικά επιδόματα πελατειακές παροχές εξαγοράς, εκεί όπου το δώρο Χριστουγέννων και η 13η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχουν. Το “αύριο” που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι κυριολεκτικά επιστροφή στο πιο σκληρό και εκμεταλλευτικό χθες για τους εργαζόμενους» τονίζει το υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, σημειώνει: «Νόμιζα ότι, μετά την εξαγγελία του για το τέλος του 8ώρου, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μας επιφύλασσε άλλες εκπλήξεις. Αλλά ναι, τελικά, σήμερα, κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Εξήγγειλε την 7ήμερη εργασία».

ΚΙΝΑΛ: Δέσμιος των πιο ακραίων συντηρητικών επιλογών ο Μητσοτάκης

Παρεμβαίνοντας στο θέμα το ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «δέσμιο των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών» ο οποίος «αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ψηφιακή εποχή και η νέα τεχνολογία μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με τη μείωση του χρόνου εργασίας και την ευημερία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτό συνιστά πρόοδο. Ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της γυναίκας». «Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και επιστροφή στο χθες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής για τη σημερινή συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις