Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές 2019: Σκληρό ροκ από Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Σκληρό ροκ από Μητσοτάκη

Εκλογές 2019: «Καμία κουβέντα δεν πέφτει κάτω, καμία πρόκληση δεν μένει αναπάντητη, καμία ανοχή στον λαϊκισμό που υπηρετεί ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ»

Εκλογές 2019: Σε μια ολομέτωπη και πολυεπίπεδη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους υπουργούς του προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τώρα και μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών, αλλά και των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Από τον Γιάννη Ντσούνο

Στην ΝΔ κυριαρχεί η φράση «καμία κουβέντα δεν πέφτει κάτω, καμία πρόκληση δεν μένει αναπάντητη, καμία ανοχή στον λαϊκισμό που υπηρετεί ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ». Με αυτό ως δεδομένο και με κύριο εκφραστή αυτής της ολομέτωπης επίθεσης τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ επιχειρεί να μην επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να τρέφει ελπίδες ότι μπορεί να ψαλιδίσει την ευρεία νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επερχόμενες διπλές εκλογές, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Η αρχή γίνεται από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την μείωση της φορολογίας, την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης (και μάλιστα άμεσα πριν τις ευρωεκλογές), αλλά και την μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση, αλλά και βασικά προϊόντα που γεμίσουν το καλάθι των νοικοκυριών. Το ζήτημα των κυβερνητικών παροχών είναι δισυπόστατο σε ό,τι αφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού είναι παράλληλα και πολιτικό και οικονομικό.

Σε πολιτικό επίπεδο, στη ΝΔ εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα, που έγινε 18 μόλις ημέρες πριν τις κάλπες, έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί με αυτόν τον τρόπο να «εκτοπίσει» από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τις διακοπές σε πολυτελή θαλαμηγό, που η αλήθεια είναι ότι έπληξαν αρκετά το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» το οποίο ο ίδιος έχει οικειοποιηθεί. 

Σε οικονομικό επίπεδο, όπως αναφέρουν πηγές από το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, γίνεται μια αναδιανομή χρημάτων, που προέρχονται αποκλειστικά από την υπεροφορολόγηση των πολιτών και των επιχειρήσεων και όχι από την ανάπτυξη ή από τις επενδύσεις που όφειλαν να έχουν προχωρήσει στην χώρα μας.

Ενδεικτική περίπτωση του επιχειρήματος αυτού της ΝΔ είναι ο ΦΠΑ που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τον παρέλαβε στον χαμηλό συντελεστή από την κυβέρνηση Σαμαρά, τον αύξησε στον υψηλότερο συντελεστή και τώρα τον μειώνει στα επίπεδα που τον είχε παραλάβει πριν τέσσερα χρόνια. Χαρακτηριστική και η δήλωση στην Alpha freepress κορυφαίου γαλάζιου στελέχους ότι «όλα τα μέτρα που αφαιρεί τώρα προεκλογικά η κυβέρνηση είναι μέτρα με ονοματεπώνυμο, είναι μέτρα Αλέξη Τσίπρα».

Επόμενο στάδιο στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η ΝΔ είναι οι αποκαλύψεις για τις διακοπές του πρωθυπουργού με πολυτελή θαλαμηγό λίγες εβδομάδες μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό για υποκρισία, αφού από την μια δηλώνει «πολέμιος των ελίτ της χώρας» και από την άλλη «συμπλέει» με τους επιχειρηματίες που ο ίδιος κατηγορεί. Η τελευταία ανακοίνωση μάλιστα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα σκληρή: «Τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία στο Μάτι κρύφτηκε σε μια θαλαμηγό, ενώ η χώρα μετρούσε ακόμη νεκρούς». Στο ίδιο ζήτημα ζήτημα από την ΝΔ κάνουν λόγο για ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξεως.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης επέστησε εξ αρχής την προσοχή στις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες οι βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται δώρα ή παροχές ή άλλα ωφελήματα τα οποία ξεπερνούν σε αξία τα 200 ευρώ. Στο άρθρο 4 του Κώδικα ορίζεται ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε «εγείρονται ζητήματα μεροληπτικής άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων».Ένα ακόμη πεδίο στο οποίο η ΝΔ κλιμακώνει την επίθεσή της είναι η υπόθεση Πολάκη και η πλήρης κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον υπουργό του, μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ σε πρόταση εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε την συμπεριφορά Πολάκη «φασιστική» και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξουν αν θέλουν να είναι όμοιοι με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στους πολίτες, δηλώνει ότι «συμπεριφορές Πολάκη δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό».  Η εξίσωση Τσίπρας ίσον Πολάκης και Πολάκης ίσον Τσίπρας απηχεί πλήρως τον τρόπο που επιλέγει να χειριστεί αυτήν την υπόθεση η ΝΔ εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Σφοδρή όμως είναι και η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι. Οι ηχογραφημένες συνομιλίες των υπηρεσιακών παραγόντων δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την ώρα που εντοπίστηκε ο πρώτος νεκρός, αλλά και που είχε φθάσει ο αριθμός των νεκρών όταν έγινε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή υπουργών και των επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξορκίζει κάθε σενάριο πολιτικής εκμετάλλευσης των χαμένων ζωών και επικεντρώνει την κριτική του στους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, ζητώντας απαντήσεις για το ποιοι και τι ακριβώς γνώριζαν εκείνες τις κρίσιμες ώρες.

Στόχος της ΝΔ είναι έως τις ευρωεκλογές αφενός να έχει αποδομήσει οποιοδήποτε κυβερνητικό αφήγημα προσπαθούν να φτιάξουν από το Μέγαρο Μαξίμου, αφετέρου να καταδείξουν στους πολίτες, και ιδιαίτερα στους αναποφάσιστους, ότι η ψήφος στις επικείμενες εκλογές έχει βαρύνουσα σημασία και δεν μπορεί να είναι «χαλαρή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις