Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Οι πρώτες δηλώσεις του Ελπιδοφόρου – “Είμαι πολύ συγκινημένος”
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Οι πρώτες δηλώσεις του Ελπιδοφόρου – “Είμαι πολύ συγκινημένος”

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Μόλις στα 52 του χρόνια ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος είναι από τους πιο δραστήριους Μητροπολίτες του Φαναρίου.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Η Μητέρα εκκλησία εξέλεξε την ελαχιστότητά μου ως διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ανέφερε ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος  στις πρώτες του δηλώσεις ως νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, μιλώντας στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ. «Σήμερα ήταν μια πολύ σημαντική μέρα, διότι η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να πληρώσει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία χηρεύει λόγω της οικειοθελούς παραιτήσεως του προκατόχου μου και εξέλεξε την ελαχιστότητά μου ως διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Είμαι πολύ συγκινημένος και θυμάμαι την ημέρα που ήρθα, που επέστρεψα μάλλον στην Κωνσταντινούπολη, μετά που είχα φύγει από παιδί…». «Ήρθα για να υπηρετήσω τον Πατριάρχη μας. Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί. Υπηρέτησα την Μητέρα Εκκλησία εδώ, σε αυτή την αυλή, που λέγεται Πατριαρχική Αυλή, με πολλή αφοσίωση. Έβαλα όλη μου την δύναμη, όλο μου τον εαυτό και σήμερα μου αναθέτει μία πολύ εμπιστευτική αποστολή ο Πατριάρχης μας».

Ο κ. Ελπιδοφόρος επιλέχθηκε παμψηφεί για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο το περασμένο Σάββατο.

Μόλις στα 52 του χρόνια ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος είναι από τους πιο δραστήριους Μητροπολίτες του Φαναρίου και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, ενώ όσοι τον γνωρίζουν επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα σπάνιο ιεράρχη που διακρίνεται για την καλοσύνη του και την αγάπη του προς το συνάνθρωπο. Ο κ. Ελπιδόφορος γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως στις 28 Νοεμβρίου 1967, αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1991. Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βόννης. Το έτος 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Πάνσεπετο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Εν συνεχεία, διορίσθηκε Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Το επόμενο έτος 1995 διορίστηκε Υπογραμματέας Ιεράς Συνόδου.

Το tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ένας φωτισμένος ιεράρχης με ιδιαίτερες ικανότητες» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ένας φωτισμένος ιεράρχης με ιδιαίτερες ικανότητες. Του εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία! Οι ελπίδες μας τον συνοδεύουν!».

Γεννηματά για νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής: Άξιος

«Η Ορθοδοξία στην Αμερική απέκτησε τον νέο της ηγέτη» αναφέρει η Φώφη Γεννηματά με αφορμή το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. «Η Ορθοδοξία στην Αμερική απέκτησε τον νέο της ηγέτη ο οποίος καλείται να εκπληρώσει τις υψηλές προσδοκίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον κ. Ελπιδοφόρο», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά με αφορμή την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής. Επισημαίνει δε ότι «η εκλογή του εμπεριέχει και έναν ακόμα ισχυρό συμβολισμό καθώς είναι γνωστή η πολυετής προσφορά του στον αγώνα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ένα ζήτημα κεντρικής σημασίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την θρησκευτική ελευθερία σε διεθνές επίπεδο» σημειώνει η Φώφη Γεννηματά και συνεχίζει.

«Οι αδιαμφισβήτητες ικανότητες του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής και η εμπιστοσύνη του Οικουμενικού Πατριάρχη προς το πρόσωπό του αποτελούν ισχυρά θεμέλια αλλά και εγγυήσεις για την επίτευξη του δύσκολου έργου που αναλαμβάνει».«Ειδικότερα για την Ομογένεια της Αμερικής, την ηγέτιδα δύναμη της Διασποράς, ανοίγει σήμερα ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Άξιος», καταλήγει η δήλωση της κ. Γεννηματά.

«Αν και νέος στη ηλικία, ιδανική επιλογή για την ομογένεια και την Ελλάδα» τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

«Άξιος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Μητροπολίτης Προύσης και Ηγούμενος της Σχολής της Χάλκης Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης και συμπληρώνει «πολύγλωσσος, κάτοχος διδακτορικού, καθηγητής στο ΑΠΘ, έμπειρος αν και νέος στη ηλικία, ιδανική επιλογή για την ομογένεια και την Ελλάδα. Συγχαρητήρια!».

Δείτε την ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις