Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

17

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κομισιόν: Απογοητευτικές οι επιδόσεις των ελληνικών επενδύσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Απογοητευτικές οι επιδόσεις των ελληνικών επενδύσεων

Κομισιόν: Προειδοποιήσεις για συστηματική υποχρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων και έλλειψη ιδιωτών επενδυτών

Κομισιόν: Στο 2,2% του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Παρόλο όμως που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί σταθερή στο 2,2% την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος, «ψαλιδίζει» την πρόβλεψη για το 2020 σε 2,2% από 2,3% που προέβλεπε προ τριμήνου. Επίσης, με την έκθεσή της επισημαίνει τις απογοητευτικές επιδόσεις στις επενδύσεις και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συστηματική υποχρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων και την έλλειψη ιδιωτών επενδυτών.

Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα θα πετύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους το 2019 και το 2020. Όπως επισημαίνεται όμως, υπάρχουν απογοητευτικές επιδόσεις στις επενδύσεις και σημαντικοί πτωτικοί κίνδυνοι. Αυτοί συμπεριλαμβάνουν τις αναμενόμενες αποφάσεις του ΣτΕ, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν παλαιότερες μεταρρυθμίσεις και να αυξήσουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Επίσης, όμως προειδοποιεί η Κομισιόν, πρόσθετη πίεση μπορεί να δημιουργηθεί «από πολιτικές πρωτοβουλίες που επηρεάζουν το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου».

Κομισιόν: Τι αναφέρει για τη μείωση του αφορολόγητου

Αναφορικά με το μέτρο μείωσης του αφορολόγητου που έχει συμφωνηθεί για το 2020, αλλά η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του, η Επιτροπή φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει τα δεδομένα προς το παρόν, αλλά αφήνει ανοιχτό παράθυρο διαπραγμάτευσης. «Kατά την πάγια τακτική, οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση εργασίας ότι τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού θα εκτελεστούν πλήρως. Η εν λόγω πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη της την ανακοίνωση μη εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης το 2020, η οποία θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

 

 

Κομισιόν: Επιβεβαιώνεται η βουτιά στις επενδύσεις

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, για τον κρατικό προϋπολογισμό η φετινή χρονιά θα κλείσει με πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (χάρη και στη συμβολή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους), ενώ το 2020 θα καταγραφεί οριακό έλλειμμα 0.1% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 174,9% του ΑΕΠ το 2019 και θα μειωθεί στο 168,9% του ΑΕΠ το 2020.

Η Επιτροπή επιβεβαιώνει την τεράστια «βουτιά» των επενδύσεων πέρυσι, καθώς ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου μειώθηκε κατά 12,2% το 2018, ενώ εκτιμά ότι φέτος θα υπάρξει αύξηση της τάξεως του 10,1% και το 2020 περαιτέρω αύξηση κατά 10,8%.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Επιτροπή προβλέπει πως θα μειωθεί στο 18,2% το 2019 (όπως προβλεπόταν το περασμένο φθινόπωρο) και στο 16,8% το 2020. Το 2018 διαμορφώθηκε στο 19,3% (σε σχέση με 19,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις). Στην απασχόληση διαπιστώνεται αύξηση κατά 1,7% το 2018 και προβλέπεται 1,5% το 2019 και 1,3% το 2020.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις