Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Απροκάλυπτα και κυνικά, έγινε νέος υπουργός Τουρισμού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Απροκάλυπτα και κυνικά, έγινε νέος υπουργός Τουρισμού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία του πρωθυπουργού, ορκίστηκε με πολιτικό όρκο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ως νέος υπουργός Τουρισμού.

05.05.2019 | 07:25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι ο νέος υπουργός Τουρισμού, στη θέση της Έλενας Κουντουρα, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της για τις Ευρωεκλογές 2019. Ο σφοδρός πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαινε στα κανάλια και κατηγορούσε τον πρωθυπουργό, έγινε υπουργός της κυβέρνησης κι αν όλοι το περιμέναμε ως “αντάλλαγμα” για τις Πρέσπες, δεν παύει να προκαλεί ένα “μούδιασμα”. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος ορκίστηκε χθες το απόγευμα υπουργός Τουρισμού ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, η πορεία του κ. Θεοχαρόπουλου προς τον υπουργικό θώκο είχε αρκετά εμπόδια, πολλούς ελιγμούς και μία στροφή 180 μοιρών. Από το 2015 οπότε και ανέλαβε τα ηνία της ΔΗΜΑΡ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απέρριπτε μετά βδελυγμίας τα προσκλητήρια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για συμπόρευση. Στις 8 Οκτωβρίου 2016 στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχε ερωτηθεί τι θα έκανε εάν ο πρωθυπουργός του ζητούσε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. «Η απάντηση είναι αρνητική γιατί εγώ μιλάω ξεκάθαρα, με αλήθειες, χωρίς να μετράω το πολιτικό κόστος», απάντησε τότε ο νέος υπουργός Τουρισμού.

Στις “πλάτες” της Μακεδονίας οι υποσχέσεις

Η Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, άλλαξε τους συσχετισμούς, καθώς η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε τη Συμφωνία. Αντίθετα το ΚΙΝΑΛ, με το οποίο εξελέγη βουλευτής το 2015, την καταψήφισε με αποτέλεσμα τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝΑΛ. Τότε ξεκίνησε το «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ έστω και στα κρυφά.  Στις 21 Ιανουαρίου 2019 στο Open ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι «δεν θα είμαι σε κανέναν ανασχηματισμό. Ασκώ αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση. Είμαστε στην αντίπερα όχθη».

Επί μήνες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος φέρεται να διαπραγματεύεται την ένταξη του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από ένα μήνα εντάχθηκε και επίσημα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Κοιτάμε μπροστά με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος για να δώσουμε κοινές απαντήσεις στις νέες προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη» είχε πει σε δηλώσεις του στην Βουλή στις 6 Απριλίου 2019.
Τελικά ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Τουρισμού με την προκάτοχο του, Έλενα Κουντουρά, διαγραφείσα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, να κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Είναι ο δεύτερος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που γίνεται υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώτος είναι ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος σήμερα είναι υπουργός Ναυτιλίας.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Η πρώτη δήλωση

«Αποδέχθηκα την πρόταση του πρωθυπουργού γιατί είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι τώρα έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις και αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση ευρύτατων προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για να πάει η χώρα μπροστά. Η συμμετοχή μου στην κυβέρνηση σηματοδοτεί πρώτον την προσήλωση όλων μας και κυρίως του Αλέξη Τσίπρα στην Προοδευτική Συμμαχία και δεύτερον την αναγκαιότητα αυτή η Προοδευτική Συμμαχία να προτάξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στην οποία ο τουρισμός έχει καθοριστικό ρόλο. Προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα, αισιοδοξία και τόλμη», ήταν η πρώτη του δήλωση.

Την υπουργοποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου σχολίασε με καυστικό τρόπο η ΝΔ

«Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία και ο απόδημος ελληνισμός που αγωνιούσαν τους τελευταίους μήνες για την τύχη του Θανάση του Θεοχαρόπουλου σήμερα νιώθουν επιτέλους ανακουφισμένοι. Του προτείνουμε να υιοθετήσει ως νέο σλόγκαν στο υπουργείο Τουρισμού που αναλαμβάνει το “live your myth in Syriza”» τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ

Με μια λιτή, αλλά καυστική ανακοίνωση σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής την τοποθέτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην θέση του υπουργού Τουρισμού. «Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε. Ο τουρίστας βρήκε τον προορισμό του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

Ποιος είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος πήρε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι 40 ετών, Γεωπόνος MSc, Διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας και κατάγεται από την Βέροια. Έχει διδάξει, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ένα σημαντικό εύρος μαθημάτων στον Τομέα της Αγροτικής Πολιτικής, της Αειφόρου Ανάπτυξης, του Αγροτουρισμού και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Έχει εργαστεί σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού.

Η ΔΗΜΑΡ

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με αντικείμενο την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, την οικονομική περιβάλλοντος και την διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή. Στις επιστημονικές του δημοσιεύσεις περιλαμβάνονται περισσότερα από 50 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και διεθνή επιστημονικά βιβλία.

Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013, όπου και παραιτήθηκε όταν η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε από την κυβέρνηση διαφωνώντας με την κυβερνητική πολιτική. Διετέλεσε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον Ιανουάριο του 2014 έως και τον Φεβρουάριο του 2015, θέση στην οποία εκλέχθηκε σε δύο διαδοχικά Συνέδρια της ΔΗΜΑΡ (2ο και 3ο). Σήμερα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, θέση στην οποία εκλέχθηκε τον Ιούνιο του 2015 στο 4ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ.

Η… Προοδευτική Συμμαχία

Το Σεπτέμβριο του 2015 εκλέχθηκε Βουλευτής Επικρατείας και διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έως το Γενάρη του 2019. Στις 20 Ιανουαρίου 2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, λόγω της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ οριστικοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2019 με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Από τις 6 Απριλίου 2019 συμμετέχει στην Προοδευτική Συμμαχία, στο πλαίσιο της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ στη βάση προγραμματικής συμφωνίας που συνάφθηκε μεταξύ των δύο κομμάτων.

Τι έλεγε:

Μαργαρίτης για Θεοχαρόπουλο: Πρόκειται για… πολιτικό τουρίστα

Πρώτη σκληρή αντίδραση για την υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου, από τον Θανάση Μαργαρίτη. Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αναφερόμενος στην υπουργοποίηση του κ. Θεοχαροπουλου ανέφερε: “Στο υπουργείο Τουρισμού τοποθετήθηκε κάποιος που αντιμετωπίζει την πολιτική ως τουρίστας. Τον Δεκέμβρη καταψηφίζει την κυβέρνηση στον προϋπολογισμό και δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και τον Μάιο ορκίζεται υπουργός της. Από γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση  Σαμαρά βρίσκεται σήμερα σε θέση υπουργού στην κυβέρνηση  Τσίπρα.

Πρόκειται για πράξεις που τραυματίζουν την έννοια της πολιτικής.  Αύριο όσα στελέχη από την ΔΗΜΑΡ κινούμαστε στον χώρο της Κεντροαριστεράς έχουμε προγραμματισμένη πανελλαδική συνάντηση για την ίδρυση της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά και θα κάνουμε δημόσιες ανακοινώσεις μέσα στην άλλη βδομάδα.Καλώ  όσους ελάχιστους έχουν παραμείνει στην ΔΗΜΑΡ να ακολουθήσουν την προσπάθεια μας  που ξεκίνησε το 2015  για ισχυρή κεντροαριστερά ανταγωνιστικά και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την ΝΔ. Είναι φανερό ότι από το Μαξίμου εξελίχθηκε ένα σχέδιο μεταγραφών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ για να χτυπηθεί το Κίνημα Αλλαγής. Οι προσωπικές σκοπιμότητες τραυματίζουν τις αξίες της πολιτικής.Ο κόσμος δεν θα τις ανεχτεί».

Πυρά Κωνσταντινίδη

Πυρά σε κυβέρνηση, Αλέξη Τσίπρα και Θανάση Θεοχαρόπουλο μετά την ανακοίνωση τελευταίου στον θώκο του υπουργείο Τουρισμού εξαπέλυσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Κωνσταντινίδη στο Facebook:

«ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΚΑΙ ΚΥΝΙΚΑ

Ο Θεοχαροπουλος, διάδοχος της Κουντουρά στο Υπουργείο Τουρισμού. Μάλιστα . Πρόκειται για κρίση πολιτικής ταυτότητας; Όχι. Είναι απλά και κυνικά ο οπορτουνισμός και η ιδιοτέλεια. Πιο λαϊκά στο καφενείο λέγεται ξεπούλημα και συναλλαγή. Ο Τσίπρας αδιαφορεί για οτιδήποτε, ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία του. Συμμαχεί και με τον διάβολο, στον Θεοχαρόπουλο θα κολλούσε. Ο Θεοχαρόπουλος είναι η αστεία εκδοχή που ντροπιάζει την ανανεωτική Αριστερά. Που δυστυχώς τον ανέδειξε και τον ανέχτηκε».

Exit mobile version