Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας – Χανιά: Δεν ερωτευτήκαμε ξαφνικά τα μνημόνια, κάναμε επώδυνο συμβιβασμό (vid)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – Χανιά: Δεν ερωτευτήκαμε ξαφνικά τα μνημόνια, κάναμε επώδυνο συμβιβασμό (vid)

Τσίπρας - Χανιά: Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ετυμηγορία του λαού είναι πολύ πιο βαριά εναντίον εκείνων που πορεύονται με θράσος και αλαζονεία.

Τσίπρας – Χανιά: «Έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζουμε στις κάλπες και θα επαληθευτεί για άλλη μια φορά» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά. “Εμείς, οι Έλληνες αποδείξαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια στην πράξη το όραμα μας για μια άλλη Ευρώπη” και “έχουμε απέναντι μας αυτούς που υβρίζουν και συκοφαντούν τους λαούς που αγωνίζονται για το δίκιο τους, όπως ο κ. Βέμπερ”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε ότι όπως έδειξαν οι ισπανικές εκλογές, ο Νότος πρωτοπορεί και οι δυνάμεις της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας είναι ακόμα εδώ και μπορούν να κερδίζουν εκλογικές αναμετρήσεις. Τον πρώτο λόγο για το μέλλον του τόπου και της Ευρώπης πρέπει και θα τον έχουν οι νέοι άνθρωποι, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η ετυμηγορία του λαού είναι πολύ πιο βαριά εναντίον εκείνων που πορεύονται με θράσος και αλαζονεία, που «δεν είχαν τη στοιχειώδη εντιμότητα και ευθύτητα να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους», για το βάρος μιας τεράστιας κρίσης που σήκωσε ο λαός. «Αυτοί που για δεκαετίες συμπεριφέρθηκαν ως σαν να τους άνηκε η χώρα, βρέθηκαν το 2015 τρεις φορές μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία και με την ψήφο του βρέθηκαν στο περιθώριο της πολιτικής ιστορίας.

Και αυτό ήταν τελικά το μεγάλο, το αποφασιστικό βήμα για να σηκώσει ξανά η χώρα ανάστημα παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες στις οποίες βρέθηκε», είπε. «Εμείς, δεν πήραμε το τιμόνι της χώρας γιατί μας το χάρισαν οι ισχυροί ή μας το κληρονόμησαν οι ξακουστοί πρόγονοι μας. Εμάς μας έφερε στη θέση αυτή η συλλογική δύναμη των Ελλήνων και των Ελληνίδων που μας εμπιστεύτηκε, για να κάνουμε πράξη τα δίκια του λαού», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι οι ανάγκες του λαού είναι η μοναδική έγνοια με την οποία εργάζεται η κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια.

Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης αποφεύγει το ντιμπέιτ όπως ο διάολος το λιβάνι»

Ο πρωθυπουργός έκανε και νέο σχόλιο για την άρνηση του προέδρου της ΝΔ σε μεταξύ τους debate. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει το debate όπως ο διάολος το λιβάνι. Τον καταλαβαίνω… Κάθε φορά που βγαίνει στην τηλεόραση, ο κόσμος αλλάζει κανάλι. Του είπα τη λύση: Να βγει την ώρα που θα είμαι που θα είμαι κι εγώ, να βγούμε μαζί στο στούντιο». Πρόσθεσε δε πως ο αρχηγός της ΝΔ αποφεύγει οποιαδήποτε αντιπαράθεση επιχειρημάτων, κρατώντας κρυφό το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο χαρακτήρισε «κοινωνικά αποκρουστικό» για να καταλήξει: «Όμως κανείς δεν δοξάστηκε κρυπτόμενος. Την αντιπαράθεση δεν θα τη γλιτώσει».

«Δεχθήκαμε πόλεμο από εξωτερικό και το εσωτερικό»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχτηκαν σκληρό πόλεμο τόσο από αυτούς στο εξωτερικό, «αλλά και αυτούς στο εσωτερικό που δεν χώνεψαν ποτέ την πολιτική τους ήττα και επέλεξαν το φανατισμό, το ψέμα, το διχασμό για να υπονομεύσουν όχι το έργο της κυβέρνησης, αλλά την ίδια την ανάκαμψη της χώρας». Όμως, τόνισε, «δε λυγίσαμε, δεν ερωτευτήκαμε ξαφνικά την καταστροφική συνταγή των μνημονίων, κάναμε ένα αναγκαστικό δύσκολο συμβιβασμό το καλοκαίρι του ‘15, με μοναδικό ορίζοντα την υπέρβαση του, το τέλος των μνημονίων, την έξοδο της χώρας από το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της λιτότητας». Σήμερα, είπε, αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί δεν παραδώσαμε τα όπλα, γιατί μείναμε για το δίκιο των πολλών, γιατί τον Αύγουστο του 2018 βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια.

«Ξέρω τις δυσκολίες αλλά ο τροχός της ιστορίας άλλαξε φορά»

«Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε μαγαζί, σε κάθε επιχείρηση. Όμως, γνωρίζω και γνωρίζετε, ότι πλέον ο τροχός της ιστορίας έχει αλλάξει φορά», υπογράμμισε, αναφέροντας ότι η οικονομία ανακάμπτει, οι αδικίες της κρίσης σταδιακά αποκαθίστανται και πως «όσο συνεχίζεται η σταθερή πορεία ανάκαμψης, τόσο θα επιταχύνεται και η απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς σε αυτό τον τόπο».

Τέσσερις προσαγωγές

Νωρίτερα, οι αρχές των Χανίων προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές ατόμων που διαμαρτύρονταν για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λίγο πριν την ομιλία του κ. Τσίπρα με την οποία ολοκληρώνεται η περιοδεία του στην Κρήτη.

Η ομιλία του:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις