alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μάτι – ντοκιμαντέρ: Δραματικά ντοκουμέντα και εξοργιστικές απαντήσεις – Ήξεραν και αδιαφορούσαν
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΟΚ

Μάτι – ντοκιμαντέρ: Δραματικά ντοκουμέντα και εξοργιστικές απαντήσεις – Ήξεραν και αδιαφορούσαν

Μάτι - ντοκιμαντέρ: Μπαλάκι οι ευθύνες "με εντολή υπουργού" και συνομιλίες που θα σηκώσουν ξανά θύελλα αντιδράσεων.

Μάτι – ντοκιμαντέρ: Διάλογοι που προκαλούν ανατριχίλα και οργή για τον εφιάλτη που επικρατούσε στο Μάτι κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ και ο Αλέξης Παπαχελάς. Δέκα μήνες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι όπου θρηνήσαμε 100 ανθρώπους, ακόμη παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη μεταξύ πυροσβεστικής, αστυνομίας και Πολίτικης Προστασίας. Εθελοντές και υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας διηγήθηκαν στο ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά τις στιγμές της τραγωδίας. Ο επιχειρησιακός υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας Μάνος Τσαλιαγκός διηγείται στον ΣΚΑΪ τις εμπειρίες του για τις πρώτες στιγμές της φωτιάς. «Παίρνουμε τα κιάλια και βλέπουμε φωτιά προς Άγιο Σπυρίδωνα ή Νταού Πεντέλη». Ειδοποιεί το κέντρο της Πυροσβεστικής αλλά, όπως αναφέρει δεν έπαιρνε απαντήσεις, ήταν και το συμβάν της Κινέττας οπότε γινόταν το αδιαχώρητο. Αναρωτιούνται μετά από ένα λεπτό αν ο καπνός έρχεται από την Κινέττα. Στο Συντονιστικό Κέντρο δυσκολεύονται να βρουν οχήματα ή εναέριο μέσο. «Είμαστε ντιπ ξεβράκωτοι», παραδέχεται ένας από τους υπεύθυνους «δεν έχουμε μέσα να στείλουμε» αναφέρει άλλος.

Τα ψέματα στο Κέντρο Επιχειρήσεων

«Αυτή η φωτιά δεν τελειώνει σήμερα» σκέφτεται ο κ. Τσαλιαγκός. Από τα επτά οχήματα που καταφθάνουν, τελικά μόνο τρία έχουν κατασβεστική ικανότητα. Τα περισσότερα είναι εθελοντικά κλιμάκια όπως του κ. Τσαλιαγκού. Το πρώτο εναέριο μέσο που παίρνει εντολή για τη φωτιά, δεν βλέπει φλόγες και ζητά συντεταγμένες από το Συντονιστικό για να ρίξει νερό. «Αν δεν κάνετε ένα θαύμα θα καούν δύο πόλεις» τονίζουν πάντως οι κάτοικοι που ξέρουν την περιοχή ζητώντας πολλά εναέρια μέσα. Όπως θυμόμαστε όλοι, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός μετέβη εσπευσμένα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών ενημερώθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και τους αρχηγούς αστυνομίας και πυροσβεστικής, ωστόσο κανείς δεν ανέφερε τίποτα για νεκρούς παρά το γεγονός ότι όλα τα τηλεοπτικά δελτία, τα ραδιόφωνα και τα ενημερωτικά sites είχαν μεταδώσει τις σχετικές πληροφορίες.  Πολύ αργότερα, περίπου στις 02.00 τα ξημερώματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοίνωσε πως «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει τους 20».

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας δεν πήρε σοβαρά τους κατοίκους

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ αποδεικνύεται ακόμη ότι από πλευράς του στο γραφείο του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας δεν παίρνουν στα σοβαρά τους κατοίκους. «Έχουμε 25 χρόνια στο Σώμα δεν θα το μάθουμε τώρα…» λέει ένας των στελεχών της ΓΓΠΠ θεωρώντας ότι τα τηλεφωνήματα των κατοίκων είναι υπερβολικά. Όταν στις 17.30 η Πυροσβεστική διατάσσει γενική επιφυλακή η φωτιά έχει προχωρήσει. «Χάνεται η μπάλα» λέει μάλιστα ένας εκ των πυροσβεστών που αναφέρεται στις λάθος εκτιμήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης, τη στιγμή που ένα από τα επικίνδυνα μέτωπα κατευθύνεται στο Νέο Βουτζά. «Είπα στον ασύρματο καιγόμαστε… Δεν το θυμάμαι» σημειώνει ο κ. Τσαλιαγκός.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να μην περάσει η πυρκαγιά τη Λεωφόρο Μαραθώνος «Αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα» ακούγεται να λέει ένας πυροσβέστης. Η φωτιά εξαπλώνεται γρήγορα. Στις 6.32 περνάει τη Λεωφόρο Μαραθώνος, τη «γραμμή άμυνας» της πυροσβεστικής. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» παραδέχεται ένας εκ των υπευθύνων. «Χαμός γίνεται… Δεν ξέρει το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό» παραδέχεται συνομιλητής του.  Η κατάσταση γίνεται κρίσιμη η πυροσβεστική έχει έλλειμμα συντονισμού και πρόβλημα επικοινωνίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Ξαφνικά όλοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να γίνουν εκκενώσεις κατασκηνώσεων και οικισμών. Ο δήμος Αθηναίων εκκενώνει μόνος του τις κατασκηνώσεις του Άγιου Ανδρέα.

«Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις»

Στέλεχος της πυροσβεστικής που είχε νωρίτερα πετάξει πάνω από τη φωτιά ενημερώνει τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό της πυροσβεστικής και σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για την ένταση της φωτιάς και την εκτίμησή του για την ύπαρξη νεκρών. «Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις. Έχει καεί κόσμος». «Ό,τι δυνάμεις έχουμε, εκεί. Στείλε Χρήστο… Κοίτα τα εναέρια» απαντά ο κ. Ματθαιόπουλος. Tην ίδια στιγμή εκατοντάδες έχουν εγκλωβιστεί και καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια: «Δεν μπορώ να φύγω… Καίγεται όλος ο κήπος γύρω – γύρω το συντομότερο, παρακαλώ» αναφέρει η γυναίκα. «Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε» απαντούν από το πυροσβεστική. «Μα και εγώ κινδυνεύω κύριε, κινδυνεύω σας λέω!» απαντά η γυναίκα. «Καλησπέρα έχει πάρει φωτιά το σπίτι του κ. Ψινάκη του δήμαρχου Μαραθώνα» λέει την ίδια ώρα ο αστυνομικός του δημάρχου, με αποτέλεσμα να σταλεί βοήθεια στην κατοικία.

Συντονιστές της “πλάκας”

Τα ηχητικά ντοκουμέντα είναι ενδεικτικά. Πέρα από εξοργιστικές απαντήσεις στις εκκλήσεις κατοίκων που έβλεπαν κατάματα τις φλόγες για βοήθεια, όπως «δεν είναι ταξί τα πυροσβεστικά να τα παραγγέλνουμε», υπάρχουν και αποδείξεις πως η Πυροσβεστική είχε και μαντικές ικανότητες. Μια γυναίκα που κατοικεί στο Μάτι και επέζησε της πύρινης λαίλαπας, ακούγεται να μιλά με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής και ακούει το… αμίμητο: «Από ό, τι αντιλαμβάνομαι δεν κινδυνεύετε άμεσα”! Με την ίδια να απαντά: «Πώς το αντιλαμβάνεστε; Αφού δίπλα μου βλέπω τη φωτιά! Δίπλα μου, στο ακριβώς διπλανό σπίτι! Δεν μπορώ, τι να κάνω, να ανοίξω την πόρτα να σας περιμένω;”.«Όχι, όχι, να μην ανοίξετε την πόρτα. Είστε ασφαλής μέσα», της απαντούν. Αφού τους λέει πως είναι μεσοτοιχία με το διπλανό σπίτι που καίγεται, το Συντονιστικό… πείθεται και την ενημερώνει πως «στέλνει κάποιον αμέσως»… Τελικά λίγο αργότερα την ενημέρωσαν πως θα πάνε… αργότερα. Την ίδια ώρα, ένας άλλος συντονιστής, συμβουλεύει μια οικογένεια να… βγει στον δρόμο, όπου καίγονται τα πάντα. «Γύρω – γύρω τώρα καίγονται. Έχουν καεί όλα. Εμείς είμαστε μέσα», του λέει η γυναίκα. Ο συντονιστής της απαντά: «Ωραία, έχουν καεί όλα, άρα δεν κινδυνεύετε”. Την συμβουλεύει να πάει με το αυτοκίνητο προς την παραλία κι εκείνη του απαντά πως το αυτοκίνητό της έχει καεί, ενώ έχει μαζί της κι ένα μωρό 13 μηνών…