Αντιπυρική περίοδος: Ξεκίνησε – Οδηγίες από την Πυροσβεστική

ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπυρική περίοδος: Ξεκίνησε – Οδηγίες από την Πυροσβεστική

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Αντιπυρική περίοδος: Τι πρέπει να προσέχετε σε μία φωτιά και όσα πρέπει να γνωρίζετε κατά την αντιπυρική περίοδο.

03.05.2019 | 13:02

Αντιπυρική περίοδος: Με ανοιχτή πληγή την τραγωδία στο Μάτι, που άφησε πίσω της εκατόν έναν νεκρούς και πολλούς εγκαυματίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανακοινώνοντας την έναρξη της εφετινής αντιπυρικής περιόδου, υπενθυμίζει κάποιες βασικές αρχές που αποτρέπουν την εκδήλωση καν της πυρκαγιάς.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Παράξενες μεν, υπαρκτές δε

Μεταξύ των ήδη συνηθισμένων οδηγιών, που σε όλους είναι γνωστές, αλλά όχι και τηρούμενες, οι πυροσβέστες που ετοιμάζονται για τη μάχη του καλοκαιριού, υπενθυμίζουν και κάποιες άλλες, παράξενες μεν, υπαρκτές δε.

Καταλύτες – πυρπολητές, εξατμίσεις, γυάλινα μπουκάλια

Όπως τους καταλύτες “εμπρηστές”, το “κάπνισμα μελισσών”, τις εξατμίσεις αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που πετάνε σπινθήρες, τα πεταμένα μπουκάλια, που μπορούν να μετατρέψουν την ηλιακή ακτινοβολία σε… πυρσούς και να κατακάψουν το σύμπαν!

Από ανθρώπινη αμέλεια οι περισσότερες φωτιές

Στατιστικά, λέει η Πυροσβεστική, η περισσότερες πυρκαγιές που αφήνουν πίσω τους χαμένες ανθρώπινες ζωές και χιλιάδες στρέμματα κατεστραμμένων δασών, οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια και ένα μικρότερο ποσοστό σε ενέργειες σαλεμένων μυαλών.

Στις οδηγίες υπάρχει και η υπενθύμιση για κλήση στον αριθμό 112, όταν σε σημείο έναρξης πυρκαγιάς, δεν είναι δυνατή η ανεύρεση σήματος κινητής τηλεφωνίας.

Οι οδηγίες της Πυροσβεστικής

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά, λοιπόν, η Πυροσβεστική, λέει:

• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες)

• Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

Αποφύγετε το κάπνισμα μελισσών

• Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά

• Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο

• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

Όχι σκουπίδια στο δάσος

• Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας

• Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

Όχι στάθμευση κοντά σε ξερά χόρτα

• Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

Οι σπινθήρες των εξατμίσεων

• Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά

• Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πυρκαγιάς

Οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά

Στο 112 και στο 199• Τηλεφωνούμε αμέσως στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.

Περιγράψτε το είδος της βλάστησης

• Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται

• Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

Την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου

• Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή

Χωρίς χρέωση το τηλεφώνημα στο 199

Η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό τηλέφωνο, όσο και από κινητό.

Exit mobile version