Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Βρετανία: Επιστήμονες βρήκαν… κοκαΐνη μέσα σε γαρίδες που ζουν σε ποτάμια!
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρετανία: Επιστήμονες βρήκαν… κοκαΐνη μέσα σε γαρίδες που ζουν σε ποτάμια!

Βρετανία: Εκτός από κοκαΐνη  στις γαρίδες εντοπίστηκαν ίχνη από απαγορευμένα φυτοφάρμακα και φαρμακευτικές ουσίες

Βρετανία: Μια αναπάντεχη ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες από τη Βρετανία, οι οποίοι εξέτασαν πρόσφατα δείγματα υδρόβιων πλασμάτων από πέντε ποταμούς στα ανατολικά της χώρας. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σάφολκ, εξέτασαν γαρίδες που προέρχονταν από πέντε ποταμούς στην ανατολική Αγγλία. Συγκεκριμένα επρόκειτο για γαρίδες γλυκού νερού του γένους Gammarus pulex, που ζουν στους ποταμούς Alde, Box, Deben, Gipping και Waveney. Βάζοντας τα μικροσκοπικά πλάσματα κάτω από το μικροσκόπιο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν σε αυτά ίχνη… κοκαΐνης.

Εκτός από ναρκωτικά, μέσα στις γαρίδες εντοπίστηκαν ίχνη από απαγορευμένα φυτοφάρμακα και φαρμακευτικές ουσίες. «Εάν η παρουσία κοκαΐνης σε υδρόβια ζώα είναι ένα ζήτημα για το Σάφολκ ή ένα ευρύτερο φαινόμενο που αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες χρειάζεται περισσότερη έρευνα», δήλωσε ο καθηγητής Nic Bury του Πανεπιστημίου του Σάφολκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα περιβαλλοντικής υγείας έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των προκλήσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την μικροπλαστική ρύπανση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Environment International, εστιάζει στα επίπεδα διάφορων μικρο-μολύνσεων στην στις γαρίδες του φρέσκου νερού.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματά της, οι επιπτώσεις «αόρατης» χημικής ρύπανσης, όπως τα ναρκωτικά, στην υγεία των ζωών είναι κάτι που απαιτεί περισσότερη προσοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις