Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Άιρτον Σένα: Σαν σήμερα σκοτώθηκε ο θρυλικότερος οδηγός της Formula 1
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Άιρτον Σένα: Σαν σήμερα σκοτώθηκε ο θρυλικότερος οδηγός της Formula 1

Άιρτον Σένα: Ήταν 1 Μαΐου 1994 όταν συνέβη το θανατηφόρο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του καλύτερου πιλότου F1, Άιρτον Σένα.

Άιρτον Σένα: 25 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Άιρτον Σένα θεωρείται ο θρυλικότερος οδηγός της Formula 1. Ο Άιρτον Σένα είχε αναδειχθεί ήδη σε θρύλο της Formula 1, πολύ πριν βρει τραγικό θάνατο την Πρωτομαγιά του 1994 στην πίστα της Ίμολα. Ο Βραζιλιάνος λατρεύτηκε από τους συμπατριώτες του και όλους τους φίλους του αθλήματος σαν Θεός και πέρασε στην ιστορία για τις απίστευτες ικανότητές του στις δυσκολότερες συνθήκες. Στη διάρκεια της καριέρας του κατέκτησε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα το 1988, το 1990 και το 1991, 41 νίκες σε Γκραν Πρι, 65 pole positions, 8 συνεχόμενες pole positions και 19 νίκες, όπου ξεκίνησε πρώτος και έμεινε επικεφαλής σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο Σένα διακρινόταν για την καλλιέργειά του, διάβαζε πολύ, έπαιζε πιάνο, ήταν συλλέκτης έργων τέχνης, γνώριζε τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους, διάβαζε Φρόιντ και Σέξπιρ, ενώ ήταν ιδιαίτερα φιλάνθρωπος.

Την Πρωτομαγιά του 1994 πλήρωσε το πάθος του για τα μηχανοκίνητα σπορ με τη ζωή του σε ηλικία μόλις 34 ετών και κάτω από συνθήκες, που δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμη πλήρως. Το φως της δημοσιότητας είδαν τρεις μοναδικές φωτογραφίες από τις τελευταίες στιγμές του θρυλικού οδηγού ο οποίος έχασε τη ζωή του ακριβώς 25 χρόνια πριν. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του φωτογράφου Τζον Νίκολσον και, σύμφωνα με την Daily Mail, απεικονίζουν τον προβληματισμό του Άιρτον Σένα, λίγο προτού ξεκινήσει ο μοιραίος αγώνας στην Ίμολα της Ιταλίας. Μια ημέρα νωρίτερα, στα προκριματικά που έγιναν στην Ίμολα είχε χάσει τη ζωή του ο οδηγός -και φίλος του Σένα- Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ, σε ηλικία 34 ετών.

Ο θάνατος του Ρατσενμπέργκερ μια ημέρα προ του Σένα:

Σύμφωνα με επίσημες μαρτυρίες, μετά τον θάνατο του Ρατσενμπέργκερ ο Σένα είχε εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια των οδηγών στην Ίμολα και είχε προτείνει να ακυρωθεί ο αγώνας.

Οι τρεις συγκλονιστικές εικόνες

Στις εικόνες που κατέγραψε ο Νίκολσον, λίγες ώρες πριν από τον αγώνα, εμφανίζεται ο Σένα να συζητά με μηχανικούς της Williams, ανήσυχος και να κοιτά στο πάτωμα με τα χέρια σταυρωμένα. Σε ένα άλλο στιγμιότυπο εικονίζεται ο Σένα, με λευκή περιβολή, στη θέση του οδηγού, στο γκαράζ της Williams, λίγο προτού βγει στην πίστα του Σαν Μαρίνο.

Λίγο αργότερα ο Σένα έμελλε να χάσει τη ζωή του, ακαριαία, σε ηλικία 34 ετών.

“Αν πεθάνω, καλύτερα να είναι μία κι έξω”

Ο Βραζιλιάνος Άιρτον Σένα θεωρείται μέχρι σήμερα ως ο πιο ταλαντούχος οδηγός της Φόρμουλα 1 όλων των εποχών. Αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής τρεις φορές και δοξάστηκε σε όλο τον κόσμο, μα κυρίως στη Βραζιλία, όπου έδωσε ελπίδα σε μάζες φτωχών ανθρώπων. Προσέφερε μεγάλα ποσά χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ανεγέρσεις σχολείων και άλλες πρωτοβουλίες, δίχως να δημοσιοποιείται η δράση του. «Αν τύχει ποτέ και έχω ένα ατύχημα που μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή, καλύτερα να είναι μία κι έξω. Δεν θέλω να ζήσω σε αναπηρική πολυθρόνα. Ούτε θέλω να μπω στο νοσοκομείο υποφέροντας από σοβαρά τραύματα. Αν πρόκειται να ζήσω, θέλω να ζήσω κανονικά και έντονα, γιατί είμαι άνθρωπος της δράσης», είχε πει.

Θρήνος για τον κορυφαίο

Στη Βραζιλία, με το άκουσμα του θανάτου του Σένα, κηρύχθηκε εθνικό πένθος. Η ιταλική αεροπορία προσφέρθηκε να μεταφέρει το φέρετρο του Σένα πίσω στη Βραζιλία, αλλά η οικογένεια ζήτησε να συμβεί αυτό με αεροπλάνο από την πατρίδα τους. Η επιστροφή έγινε στις 5 Μαΐου 1994, με τον δήμαρχο του Σάο Πάουλο, Πάουλο Μαλούφ και εκπροσώπους της κυβέρνησης να υποδέχονται τη θλιβερή πομπή. Στρατιώτες μετέφεραν το φέρετρο με μια αυτοκινητοπομπή να το συνοδεύει για 20 μίλια, παρουσία 2.500 αστυνομικών για να μπορέσουν να ελέγξουν το πλήθος. Σύμφωνα με υπολογισμούς, περισσότερα από τρία εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους του Σάο Πάουλο την ημέρα της κηδείας και περισσότεροι από 200.000 πέρασαν από τον χώρο όπου εκτέθηκε η σωρός του για λαϊκό προσκύνημα. Ένα άγημα τον αποχαιρέτησε με τις ανάλογες τιμές, και η βραζιλιάνικη πολεμική αεροπορία πέταξε σε σχηματισμό διαμαντιού την ώρα της κηδείας στο κοιμητήριο του Μορουμπί. Στον τάφο του Άιρτον Σένα υπάρχει μια επιγραφή που γράφει «Τίποτα δεν μπορεί να με χωρίσει από την αγάπη για τον Θεό».

Άιρτον Σένα: Το μεγαλείο του Βραζιλιάνου αποδέχθηκαν φίλοι και αντίπαλοι, όπως φαίνεται και σε ορισμένα χαρακτηριστικά σχόλιά τους

Αλέν Προστ

«Για να τιμήσω τον θάνατο του Άιρτον Σένα, δεν θα ξανακαθίσω ποτέ μέσα σε ένα αυτοκίνητο της Formula 1. Ήταν ο κορυφαίος του αθλήματος. Είμαι υπερήφανος, που έτρεξα εναντίον του».

Μίκαελ Σουμάχερ

«Ο Άιρτον Σένα ήταν ο καλύτερος οδηγός από όλους μας. Αν δεν είχαν συμβεί αυτά τα τραγικά περιστατικά στην Ίμολα, θα είχε κατακτήσει σίγουρα εκείνον τον παγκόσμιο τίτλο. Γι αυτό του αφιερώνω τον τίτλο αυτού του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος».

Μπέρνι Έκλεστον

«Υπάρχουν τρεις άνθρωποι στη Formula 1, τους οποίους θα θυμάμαι πάντα και έμειναν χαραγμένοι στη μνήμη μου: ο Γιόχεν Ριντ, ο Έντσο Φεράρι και ο Άιρτον Σένα. Για ένα πράγμα είμαι πεπεισμένος. Αν είχε ζήσει ο Σένα περισσότερο, τότε δεν θα ήταν σήμερα έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Μίκαελ Σουμάχερ. Είναι απίστευτα κρίμα, που δεν είδε ποτέ η Formula 1 αυτή τη μονομαχία».

Νίκι Λάουντα

«Όποιος θέλει να νικήσει τον Σένα, πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου την αγωνιστική οδήγηση».

Ρος Μπρον

«Σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι ο Σουμάχερ ο καλύτερος, όμως στα μάτια πολλών θα παραμένει πάντα ο Σένα. Ο Σένα κατάφερε να τραβήξει τους οπαδούς με το μέρος του. Ήταν σχεδόν σαν θρησκεία».

Χουάν Πάμπλο Μοντόγια

«Αν είχε επιζήσει ο Σένα, θα είχε κατακτήσει ο Σουμάχερ τρία πρωταθλήματα λιγότερα».

Έμερσον Φιτιπάλντι

«Ο κόσμος έχασε τον μεγαλύτερο οδηγό στην ιστορία, εγώ έχασα έναν φίλο. Το άθλημα των Γκραν Πρι δεν θα είναι πλέον χωρίς τον Άιρτον, όπως ήταν παλιά».

Γκέρχαρντ Μπέργκερ

«Σίγουρα υπάρχουν στη Formula 1 πολλοί πιλότοι, που πιστεύουν, ότι θα μπορούσαν να νικήσουν τον Σένα. Μπορώ να πω μόνο: οι φτωχοί δεν έχουν καμία ιδέα, πόσο μακριά από αυτόν είναι».

Λιούις Χάμιλτον

«Για εμένα ξεχωρίζει, οδηγούσε σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο».

Σεμπάστιαν Φέτελ

«Ό,τι πέτυχε σε τόσο σύντομο διάστημα και πόσο ακριβής ήταν πίσω από το τιμόνι, είναι μοναδικό».

Γκέρχαρντ Μπέργκερ

«Ο θάνατός του ήταν, σαν να έπεσε ο ήλιος από τον ουρανό».

Μάρτιν Μπραντλ

«Δεν γνωρίζω τους αριθμούς, όμως για να το πω ξεκάθαρα, ήταν καλύτερος από τον Σουμάχερ. Είχε περισσότερες ικανότητες και ταλέντο και ήταν ένας συναισθηματικότερος άνθρωπος από τον Μίκαελ. Με τον Άιρτον οδήγησα για μεγάλο διάστημα, κυρίως στα πρωταθλήματα της Formula Junior και υπήρξα επίσης στην ίδια ομάδα με τον Μίκαελ, οπότε γνωρίζω και τους δύο καλά. Η επιλογή μου είναι πάντα ο Σένα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις