Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καλεί σε εξέγερση κατά του Μαδούρο – Στους δρόμους ο στρατός
ΑΡΧΙΖΕΙ Η "ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ"

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καλεί σε εξέγερση κατά του Μαδούρο – Στους δρόμους ο στρατός

Βενεζουέλα: Από στρατιωτική βάση στο Καράκας, ο Χουάν Γκουαϊδό κήρυξε το τέλος του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο.

Βενεζουέλα: Στο… επόμενο στάδιο περνά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη ΒενεζουέλαΧουάν Γκουαϊδό, καλώντας τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να τον υποστηρίξουν για να θέσει τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας» από τον Νικολάς Μαδούρο. Δημοσιογράφος του Reuters είδε μάλιστα τον Γκουαϊδό να στέκεται κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας εν μέσω μια ομάδας ανδρών που φορούσαν στρατιωτικές στολές. Ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκες ανέφερε από την πλευρά του σε ένα tweet πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να προωθήσουν ένα πραξικόπημα.

Ο Γκουαϊδό, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter, μιλούσε δίπλα σε άνδρες με στρατιωτική στολή και στον πολιτικό της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος έχει τεθεί υπό κατ΄ οίκον περιορισμό. «Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», τόνισε ο Γκουαϊδό. Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, επικαλέστηκε τον περασμένο Ιανουάριο το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία, προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές. Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

https://twitter.com/ThomasVLinge/status/1123174625624625153?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1123174625624625153&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fbenezoyela-o-gkoyaido-kalei-se-stratiotiki-exegersi

Βενεζουέλα: Μπλακάουτ στο διαδίκτυο

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό «μαριονέτα των ΗΠΑ» που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαίδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και άρχισε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επέβαλε μπλακάουτ στο διαδίκτυο, ενώ μετά το κάλεσμα του Γκουαϊδό στο στρατό για εκδίωξη του Μαδούρο, ο υπουργός Άμυνας της Βλαντίμιρ Παντρίνο υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στηρίζουν τον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Αναφερόμενος στην ανάρτηση του Γκουαϊδό, ο Παντρίντο είπε ότι όλες οι στρατιωτικές μονάδες αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι κανονική στα στρατόπεδα κι ότι στηρίζουν τους νόμιμους διοικητές τους. Πρόσθεσε δε ότι ο στρατός «απορρίπτει αυτό το πραξικόπημα που αποσκοπεί στο να φέρει τη βία στη χώρα» κι ότι «οι ψευτοπολιτικοί ηγέτες» χρησιμοποίησαν ένοπλους στρατιώτες και αστυνομικούς σε δημόσιο δρόμο της πόλης «για να προκαλέσουν τρόμο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις