Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Τίτο Βιλανόβα: Η βαθιά αγάπη για τη Μπαρτσελόνα και τον Μέσι – Τι έκανε, 6 μέρες πριν πεθάνει
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τίτο Βιλανόβα: Η βαθιά αγάπη για τη Μπαρτσελόνα και τον Μέσι – Τι έκανε, 6 μέρες πριν πεθάνει

Τίτο Βιλανόβα: Ο Τίτο Βιλανόβα υπηρέτησε πιστά την Μπαρτσελόνα μέχρι να νικηθεί από τον καρκίνο στις 25 Απριλίου του 2014.

Τίτο Βιλανόβα: Ο Τίτο Βιλανόβα πέθανε στις 25 Απριλίου 2014, «χτυπημένος» από τον καρκίνο. Ήταν μόλις 46.

Όπως αποκαλύπτεται, λίγο πριν πεθάνει – έξι ημέρες πριν – είχε μιλήσει με τον Λιονέλ Μέσι και τον έπεισε να παραμείνει στην Μπαρτσελόνα.

Ο Βιλανόβα κάθισε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2012-13. Αποφάσισε να δεχθεί την πρόκληση και να αναλάβει την ομάδα που του άφηνε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, του οποίου ήταν βοηθός, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη διαγνωσθεί με την ασθένεια.

«Δεν πρέπει να αγχώνεσαι για τίποτα. Αυτό που σήμερα μοιάζει σημαντικό, αύριο δεν είναι πια». Με αυτό το μότο πορεύθηκε στη ζωή και στο ποδόσφαιρο.

«Μπορείτε να περιμένετε τα καλύτερα από τον Τίτο. Είναι εξαιρετικά καταρτισμένος, οι παίκτες τον ξέρουν. Νομίζω ότι ο σύλλογος έκανε μια άριστη επιλογή. Εγώ ήμουν απλά η φωνή των δικών του ιδεών, μαζί τις αναπτύξαμε» είπε ο Γκουαρδιόλα παραδίδοντας την σκυτάλη.

Είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας το καλοκαίρι του 2012, αλλά παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2013.

Απεβίωσε σχεδόν έναν χρόνο αργότερα σε ηλικία 46 ετών.

Ωστόσο η τελευταία συνεισφορά του στους «μπλαουγκάνα» ήταν πολύ σημαντική, καθώς κράτησε τον Λιονέλ Μέσι στην ομάδα, πείθοντάς τον να παραμείνει, σε συνάντηση που είχαν, έξι ημέρες πριν από το θάνατό του.

Αυτό τόνισε ο βοηθός του Βιλανόβα στην τεχνική ηγεσία των Καταλανών, Τζόρντι Ρόουρα, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Radio Kanal” για τη συμπλήρωση πέντε ετών από τον θάνατό του.

Ο Ρόουρα επιβεβαίωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο Βιλανόβα είχε συνάντηση με τον Μέσι και πως στη διάρκειά της έπεισε τον Αργεντινό σούπερ σταρ να παραμείνει στην Μπαρτσελόνα.

«Είναι αλήθεια ότι ο Λέο δεν ήταν σίγουρος αν θα συνεχίσει. Είναι αλήθεια ότι αυτή η συνάντηση έλαβε χώρα. Δεν ήμουν εκεί, πέρασαν πολλές ώρες μιλώντας και είναι επίσης αλήθεια ότι δεν ξέρω τι είπε, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Μέσι άλλαξε την προσέγγισή του και, ευτυχώς για την Μπαρτσελόνα, ο Μέσι αποφάσισε να συνεχίσει εδώ» υπογράμμισε.

Τίτο Βιλανόβα: Το αντίο…

Το καλοκαίρι του 2013 η κατάσταση της υγείας του ήταν ήδη πολύ επιβαρυμένη. Είχε οδηγήσει τη Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, φτάνοντας τους 100 βαθμούς, είχε άλλον έναν χρόνο συμβόλαιο, αλλά δεν μπορούσε πια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Με μια σπαρακτική επιστολή έκανε γνωστή την αποχώρησή του. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.

«Ευχαριστώ Μπάρτσα, σας ευχαριστώ όλους

Μετά από πέντε υπέροχα χρόνια ως μέλος της ομάδας που έκανε τα όνειρα κάθε προπονητή πραγματικότητα, ήρθε η ώρα να κάνω μία αλλαγή στην επαγγελματική ζωή μου και να αφιερώσω την ενέργειά μου για την  αντιμετώπισης της ασθένειας που διαγνώστηκε πριν από ενάμιση  χρόνο.

Οι θεραπείες που θα ακολουθήσω  δεν θα μου επιτρέψουν -κατά την άποψη των γιατρών,  να αφοσιωθώ 100% στα καθήκοντα του πρώτου προπονητή μιας ομάδας του βεληνεκούς της Μπαρτσελόνα, ωστόσο θα συνεχίσω να εργάζομαι από κοντά για τον σύλλογο που αγαπάω σε άλλη θέση του αθλητικού τμήματος.

Δεν είναι εύκολο να αφήσω αυτή την ομάδα, με τόσους ξεχωριστούς ανθρώπους, τους ποδοσφαιριστές, τους συνεργάτες μου στο τεχνικό επιτελείο και τους φίλους με τους οποίους μοιράστηκα τόσες πολλές αξέχαστες στιγμές.

Είμαι αιώνια ευγνώμων για όλα όσα μου έδωσαν και όλα όσα μου έδειξαν. Η ανθρώπινη και ποδοσφαιρική ποιότητα αυτής της ομάδας θα ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και είμαι πεπεισμένος ότι αντιμετωπίσει με όλες τις δυνάμεις της, τις νέες αθλητικές προκλήσεις σε μία σεζόν που θα είναι συναρπαστική για όλους.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω ειδικά τον πρόεδρο, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο και τον αθλητικό διευθυντή Άντονι Θουμπιθαρέτα για όλη την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν και πάνω από όλα για όλη την ανιδιοτελή υποστήριξη, τόσο αθλητική όσο και προσωπική. Το ίδιο σημαντική για μένα είναι η ανθρώπινη και ιατρική βοήθεια που έλαβα από τον δρ. Ραμόν Κανάλ και την ιατρική ομάδα που βρίσκεται στο πλευρό μου. Γνωρίζω ότι σε αυτό το παιχνίδι δεν είμαι μόνος, είμαι μέλος μιας αλληλέγγυας ομάδας, που θα με βοηθήσει να πετύχω σε αυτήν τη μακρά διαδικασία, όπως έπραξε μέχρι τώρα.

Όλους εσάς, μέλη και φιλάθλους του συλλόγου,  θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου  για την υποστήριξη και την στοργή που μου δώσατε, όχι μόνο τώρα, αλλά τους τελευταίους μήνες.

Σας λέω ότι είμαι ήρεμος, δυνατός και θα αντιμετωπίσω αυτό το νέο στάδιο της ασθένειας μου με πλήρη πίστη ότι όλα θα πάνε καλά.

Ευχαριστώ πολύ και όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου, τους επαγγελματίες συναδέλφους, τους συλλόγους, τους αθλητές, τους γνωστούς και τους άγνωστους για τα ενθαρρυντικά μηνύματα που ήταν τόσο σημαντικά  για εμένα και την οικογένειά μου.

Αυτές οι στιγμές είναι δύσκολες για την οικογένειά μου, οπότε ζήτησα από τα ΜΜΕ να το σεβαστούν και να το κατανοήσουν. Τώρα που δεν είμαι πλέον προπονητής της Μπαρτσελόνα ελπίζω να έχω την ησυχία που χρειάζομαι εγώ κι η οικογένειά μου. 

Δεν μπορώ να κλείσω αυτό το γράμμα δίχως να ευχηθώ καλή τύχη και κάθε επιτυχία στον νέο προπονητή της καλύτερης ομάδας του κόσμου.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους.

Τίτο Βιλανόβα».

«Θα ακολουθώ πάντα το παράδειγμά σου και, όπως με δίδαξες, θα παλέψω μέχρι τέλους με seny, pit i collons. Αναπαύσου εν ειρήνη, πατέρα» ψέλλισε ο γιος του, Αδριά στον επικήδειό του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις