Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Η Οδύσσεια των κατοίκων στο Μάτι συνεχίζεται
ΕΛΛΑΔΑ

Η Οδύσσεια των κατοίκων στο Μάτι συνεχίζεται

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι πάνω από όλα ηθικό.

Από τη Φωτεινή Βρύνα

Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε.

Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

Εννέα σχεδόν μήνες μετά την τεράστια καταστροφή στην Ανατολική Αττική από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου και η περιοχή ακόμη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Η κανονικότητα δεν έχει ακόμη επανέλθει καθώς έχουν γίνει λιγότερα σε σχέση με αυτά έπρεπε να έχουν ήδη γίνει αλλά και από όσα περίμεναν οι κάτοικοι.

Οι εργασίες κατεδάφισης έχουν σταματήσει, όπως και οι εργασίες για την απομάκρυνση του αμίαντου.

Ελάχιστα σπίτια έχουν επισκευαστεί, ενώ παραμένει μικρός ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί προκειμένου οι πυρόπληκτοι να ανακατασκευάσουν τις οικίες τους.

Καμία μελέτη δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί για την οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων, ενώ υπάρχουν ακόμη κάτοικοι που δεν έχουν πάρει την οικονομική βοήθεια.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τεράστια πρόστιμα που επέβαλλε πρόσφατα η Πολεοδομία σε ορισμένους ιδιοκτήτες στο τμήμα της περιοχής όπου, σύμφωνα με τους πολεοδόμους, υπήρχε ρέμα. Πάλι καλά που η Κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου Υπουργού, αντέδρασε άμεσα και δεσμεύτηκε ότι τα συγκεκριμένα πρόστιμα θα ακυρωθούν.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι πάνω από όλα ηθικό. Συμφωνούμε όλοι, ότι η φωτιά έφερε στην επικαιρότητα και άλλα θέματα του παρελθόντος που δεν είχαν έως σήμερα την πρέπουσα αντιμετώπιση και που πρέπει να βρουν λύση.

Όμως η λύση δεν είναι η επιβολή υπέρογκων προστίμων και η εκ νέου «τιμωρία» των πολιτών που ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ.

Ευθύνες σίγουρα υπάρχουν και θα αναζητηθούν.

Αυτή τη στιγμή όμως προέχει να επανέλθει η κανονικότητα σε μια κοινωνία που η ζωή των κατοίκων της άλλαξε ραγδαία μέσα σε λίγες ώρες και ύστερα να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα προκειμένου τέτοιου είδους εθνικές τραγωδίες να μην ξανασυμβούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις