Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επιθέσεις στη Σρι Λάνκα: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό
ΚΟΣΜΟΣ

Επιθέσεις στη Σρι Λάνκα: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό

Επιθέσεις στη Σρι Λάνκα: Νωρίτερα, ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας είχε αποκαλύψει ότι το μπαράζ εκρήξεων μπορεί να ήταν αντίποινα για τη σφαγή στο Κράιστσερτς

Επιθέσεις στη Σρι Λάνκα: Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που βύθισε στο πένθος τη Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών.

Το ISIS χρησιμοποίησε για μία ακόμη φορά το ανεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης, το AΜΑQ, προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη για τις φονικές εκρήξεις που προκάλεσαν τον θάνατο 321 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 500 άλλων.

Η οργάνωση δεν έδωσε στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό της.

Νωρίτερα, το CNN μετέδιδε, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ ανέφερε και ότι το πρόσωπο αυτό φέρεται να έχει διασυνδέσεις με διεθνείς τρομοκρατικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ISIS.

Η ανακοίνωση στο AMAQ

Επιθέσεις στη Σρι Λάνκα: Αντίποινα για το μακελειό στο Κράιστερτς;

Μια ακόμη σημαντική πληροφορία προέκυψε την Τρίτη δια στόματος του υφυπουργού Άμυνας της Σρι Λάνκα.

Μιλώντας στη βουλή ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως, με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, φαίνεται πως οι επιθέσεις με εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία ήταν «αντίποινα» για το μακελειό στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη πόλη, στις 15 Μαρτίου, ο ακροδεξιός Μπρέντον Τάραντ είχε εισβάλει πυροβολώντας σε δύο τζαμιά και είχε σκοτώσει 50 Μουσουλμάνους.

«Οι προκαταρκτικές έρευνες αποκάλυψαν πως αυτό που συνέβη στη Σρι Λάνκα διαπράχθηκε σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων του Κράισττσερτς», δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο υφυπουργός Άμυνας Ρουβάν Βιζεβαρντένε.

 

Επιθέσεις στη Σρι Λάνκα: Ο αντίλογος…

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 20 Μαρτίου, λίγα 24ωρα μετά τις αιματηρές επιθέσεις σε δύο εκκλησίες στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Χασάν αλ-Μουτζαχίρ κάλεσε τους Μουσουλμάνους να πάρουν εκδίκηση για τον θάνατο 50 ατόμων.

Σε ηχογραφημένο μήνυμα, διάρκειας 44 λεπτών, το οποίο αναρτήθηκε στο αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Ισλαμικού Κράτους «Telegram», ο εκπρόσωπος του Iσλαμικού Κράτους απηύθυνε έκκληση στον μουσουλμανικό κόσμο για αντίποινα.

Ο αντίλογος πάντως υποστηρίζει πως οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα πιθανότατα χρειάστηκαν πολλούς μήνες προετοιμασίας και όχι μόλις 40 μέρες, από όταν δηλαδή έγινε η σφαγή στα τζαμιά του Κράιστσερτς.

Επιθέσεις στη Σρι Λάνκα: Η Εθνική Ταουχίτ Τζαμα’άτ φέρει την ευθύνη, επιμένουν οι Αρχές

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η ντόπια οργάνωση Εθνική Ταουχίτ Τζαμα’άτ (NTJ) που κατηγορείται από τις αρχές ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, είχε συνδεθεί με μια ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση που είναι λίγο γνωστή στην Ινδία, δήλωσε ο Βιζεβαρντένε.

«Αποκαλύφθηκε πλέον πως αυτή η οργάνωση Εθνική Ταουχίτ Τζαμα’άτ, που διέπραξε τις επιθέσεις, είχε στενούς δεσμούς με την JMI», δήλωσε αναφερόμενος προφανώς σε μια οργάνωση γνωστή ως Τζαμαάτ-ουλ-Μουτζαχεντίν Ινδία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η JMI δημιουργήθηκε πέρυσι και συνδέεται με μια ομώνυμη οργάνωση στο Μπανγκλαντές.

Ο υφυπουργός προσέθεσε πως η Σρι Λάνκα δέχεται διεθνή αρωγή για την έρευνα, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις