Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Camerata Junior: Ανοιξιάτικη συναυλία στο Μέγαρο
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Camerata Junior: Ανοιξιάτικη συναυλία στο Μέγαρο

Η Camerata Junior - Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει το φετινό της ρεπερτόριο στην καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της στο Μέγαρο, το Σάββατο 18 Μαΐου

Camerata Junior: Ανανεωμένη στη σύνθεσή της και με νέο μαέστρο τον Νίκο Χαλιάσα, η Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει το φετινό της ρεπερτόριο στην καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της στο Μέγαρο, το Σάββατο 18 Μαΐου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος.

Η συναυλία αρχίζει με το παιδικό τμήμα της Ορχήστρας να ερμηνεύει: το Φεστιβάλ Ροντό, πολύ γνωστή μελωδία από τη σκηνική μουσική (“Abdelazer Suite”) που έγραψε ο Άγγλος συνθέτης της εποχής μπαρόκ Χένρυ Πέρσελ (1659-1695) και τα εξίσου μελωδικά κομμάτια Toccatina του Αμερικανού Γουίλιαμ Χόφελτ (γενν. 1952) και Mishima του Φίλιπ Γκλας (γενν. 1937). To παιδικό τμήμα ολοκληρώνει την εμφάνισή του με το χαρούμενο «ποπ» τραγούδι Plink, plank, plunk! του επίσης σύγχρονου Αμερικανού συνθέτη Λιρόι Άντερσον (1908-1975).

Τη σκυτάλη παίρνουν οι έφηβοι του νεανικού τμήματος, που ερμηνεύουν με μπρίο αλλά και επαγγελματισμό ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ρεπερτόριο:

  • τη γνωστή Σουίτα St. Paul, που έγραψε ο Βρετανός συνθέτης Γκούσταβ Χολστ (1874-1934) για τις μαθήτριες της Σχολής Θηλέων του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, όπου δίδασκε,
  • τη σύγχρονη σύνθεση Canzona για έγχορδα του δικού μας, διεθνώς καταξιωμένου, Χρίστου Παπαγεωργίου (γενν. 1967), τρία έργα για σόλο βιολί και ορχήστρα εγχόρδων του πιανίστα και συνθέτη από το Αζερμπαϊτζάν Ιλία Μιρζάεφ (γενν. 1961) και
  • το υπέροχο κοντσέρτο για δύο βιολιά του Μπαχ σε ρε ελάσσονα, BMV 1043, με σολίστ τους βιολονίστες Δημήτρη Σέμση και Ολγκού Κιζιλάι.

Η Camerata Junior, το νεανικό μουσικό σχήμα, που μετρά μια ανοδική πορεία 9 ετών, κάνει περήφανο το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής που το ίδρυσε και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που το φιλοξενεί. Μια θαυμάσια ευκαιρία και για όλους εμάς, να καμαρώσουμε και να χαρούμε από κοντά τους 50 ταλαντούχους νέους και νέες για τη σοβαρότητα, αλλά και την αγάπη και αφοσίωση με την οποία προσεγγίζουν, όλα αυτά τα χρόνια, τη μουσική!

Πρόγραμμα συναυλία

WILLIAM HOFELDT: Toccatina

PHILIP GLASS: Mishima

HENRY PURCELL: Festival Rondeau

LEROY ANDERSON: Plink, plank, plunk

GUSTAV HOLST: St. Paul’s Suite

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Canzona γιαέγχορδα

ILYAS MIRZAYEV: Έργα για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων

Σολίστ: Olgu Kizilay

J.S. BACH: Κοντσέρτο για δύο βιολιά σε ρε ελάσσονα, BWV 1043

Σολίστ: Δημήτρης Σέμσης, Olgu Kizilay

Τιμές εισιτηρίων 

12 € Α’ ζώνη

10 € Β’ ζώνη

7 € (μαθητές, φοιτητές)

H προπώληση αρχίζει στις 23 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τ. 210 7282 333, www.megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα Public.

 

Η CAMERATA JUNIOR

Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης. Πρώτος δάσκαλος και μαέστρος της Ορχήστρας μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 υπήρξε ο βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης (σήμερα επίτιμος διευθυντής της), ο οποίος την ανέδειξε σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών, διδάσκοντας και εμψυχώνοντας τους νέους. Η σύνθεση της Ορχήστρας ανανεώνεται διαρκώς, καθώς νέα μέλη προστίθενται μετά από ακρόαση, ενώ τα μεγαλύτερα αποχωρούν. Η Ορχήστρα αριθμεί σήμερα 50 νέους και νέες ηλικίας 8-25 ετών και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα νεανικό τμήμα. Η συμμετοχή των μελών είναι δωρεάν και τα μαθήματα-δοκιμές φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Ορχήστρα πραγματοποιεί κάθε χρόνο την καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της.

Η Ορχήστρα έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, στα Διεθνή Φεστιβάλ Ναυπλίου και Άνδρου, στο Άργος, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα κ.α. Συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Φίλων της Μουσικής, όπως το Art Campus – Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις. Έχει ερμηνεύσει έργα του Γ. Κουρουπού και του Απ. Ντάρλα, ειδικά γραμμένα για εκείνην, ενώ στο πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται και πολλές πρώτες ελληνικές και διεθνείς εκτελέσεις. Μαζί της έχουν συμπράξει κορυφαίοι σολίστ όπως οι M. Petersen, D. Blumenthal, Χ. Δημαράς, Δ. Βάμβας, Δ. Κίτσος, Σπ. Μουρίκης, Α. Χατζηνικολάου, Στ. Καραπάνος, Σ. Κυανίδου, Μ. Συγγενιώτου κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τις Χορωδίες Musica των Φίλων της Μουσικής, Rosarte, Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και Παιδική Χορωδία των Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης. Δάσκαλος και διευθυντής της Ορχήστρας από τον Οκτώβριο του 2018 είναι ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις