Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές 2019: Ποντάροντας στους αναποφάσιστους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Ποντάροντας στους αναποφάσιστους

Εκλογές 2019: Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που θέλει οπωσδήποτε να κερδίσει η ΝΔ είναι αυτό των αναποφάσιστων.

Εκλογές 2019: Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που θέλει οπωσδήποτε να κερδίσει η ΝΔ είναι αυτό των αναποφάσιστων. Με βάση όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 16 έως και 20%. Αυτό που σημαίνει ότι αυτή η κατηγορία ψηφοφόρων είναι το κλειδί για την νίκη στις εκλογές.

Στη ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να προσεγγίσουν τους αναποφάσιστους πρέπει πρώτα να τους προσδιορίσουν. Να βρουν δηλαδή από ποιες δεξαμενές προέρχονται και σε τι ηλικιακές κατηγορίες ανήκουν. Η μελέτη των στοιχείων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει σχεδιαστεί και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί, ώστε να επιλέξουν την θετική ψήφο στη ΝΔ.

Όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι στις δημοσκοπικές μετρήσεις είναι πολίτες που για δικούς τους λόγους στην παρούσα χρονική στιγμή επιλέγουν να «ακούσουν» πρώτα και μετά να αποφασίσουν. Επιλέγουν να «ακούσουν» προγράμματα. Επιλέγουν να ακούσουν εξαγγελίες. Όλα δηλαδή που έχουν να κάνουν με την οικονομία, την παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια και την καθημερινότητά τους. Κι αυτό επειδή ακριβώς κάποιος από αυτούς τους τομείς διαφοροποιήθηκε αισθητά από τις επιλογές της παρούσας διακυβέρνησης.

Επίσης μια ακόμη ομάδα αναποφάσιστων είναι εκείνοι που έχουν επιλέξει αλλαγή στην ψήφο των προηγούμενων εκλογών, αλλά δεν επιθυμούν να το δηλώσουν ανοιχτά. Αυτοί αισθάνονται είτε οργή για την προηγούμενη επιλογή τους, είτε αγανάκτηση. Μάλιστα η τελευταία κατηγορία, αυτή των αγανακτισμένων πολιτών, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Ως εκ τούτου χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό. Κι αυτό γιατί μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες αυτούς στην αποχή, κάτι που η ΝΔ δεν θα ήθελε να συμβεί σε αυτές τις εκλογές.

Σε επίπεδο ηλικιών εκτιμάται, από τους επιτελείς της Πειραιώς, ότι οι αναποφάσιστοι είναι κυρίως νέοι ηλικιακά. Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δηλώνει την πλήρη αποστροφή του στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Ακολουθούν οι ηλικίες 35-50 δηλαδή της παραγωγικής τάξης της χώρας. Αυτές επιθυμούν πρακτικές λύσεις κυρίως στα ζητήματα της οικονομίας για να καταλήξει ποιο κόμμα θα επιλέξει.

Η στρατηγική της Πειραιώς

Με βάση αυτά τα δεδομένα η στρατηγική της Πειραιώς κινείται στην κατεύθυνση της προσέγγισης αυτών των ομάδων πολιτών. Όπως έχει αποφασιστεί, αυτό θα γίνει με σταθερά βήματα και με κοστολογημένες πολιτικές. Οι τελευταίες θα απέχουν από την παλαιοκομματική παροχολογία και τον λαϊκισμό των ψεύτικων υποσχέσεων.

Βήμα πρώτο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ είναι η προσέγγιση των νέων. Το πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία, όπως για παράδειγμα η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κατάργηση του ασύλου που έχει μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας και παραβατικότητας, αποτελούν σημαντικές εξαγγελίες. Αυτές ενδέχεται να πείσουν τους νέους αναποφάσιστους να επιλέξουν την ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο θέμα της ανεργίας και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Το πρόγραμμα της προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ευνοεί την έναρξη μεγάλων έργων, που αυτόματα σημαίνει και την δημιουργία θέσεων εργασίας, και επομένως είναι ελκυστικό για να το επιλέξουν όσοι ετοιμάζονται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Βήμα δεύτερο είναι η προσέγγιση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που βρίσκονται μεταξύ των ηλικιών 35-50. Αυτοί αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Σε αυτήν την κατηγορία αιχμή του δόρατος για την ΝΔ είναι το πρόγραμμα των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το τελευταίο αφορά αφενός τις επιχειρήσεις, αφετέρου και τα φυσικά πρόσωπα. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών από την εστίαση έως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και την προκαταβολή φόρου αποτελούν σημαντικά κίνητρα για κάποιον που δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ώστε να επιλέξει την ΝΔ. Το πεδίο της οικονομίας έναντι των αναποφάσιστων θεωρείται προνομιακό για την ΝΔ. Όλες οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κοστολογημένες και εύκολα μετρήσιμες. Επομένως δεν εκτροχιάζουν δημοσιονομικά την χώρα και αυτό είναι κάτι που θα συνυπολογίσουν όσοι έχουν προτεραιότητα τους για την τελική επιλογή της ψήφου τους την οικονομική τους κατάσταση και την προοπτική βελτίωσής της.

Βήμα τρίτο στην στρατηγική που αναπτύσσει η Πειραιώς απέναντι στους αναποφάσιστους είναι το πολιτικό κριτήριο. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που δηλώνουν αναποφάσιστοι. Παράλληλα, όμως δηλώνουν ότι ως προτεραιότητά τους είναι η πολιτική και όχι η οικονομία ή η καθημερινότητα. Η ΝΔ καλείται να πείσει και αυτούς τους ανθρώπους εάν επιθυμεί μια ευρεία νίκη στις επερχόμενες εκλογές. Πώς θα το πετύχει αυτό; Προτάσσοντας την μετάλλαξη που έχει υποστεί η πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Η διάψευση των υποσχέσεων, τα ψέματα που ειπώθηκαν και η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε μεγάλα θέματα συνιστούν πολιτική μετάλλαξη, που δεν θα συγχωρέσουν όσοι πίστεψαν στον Αλέξη Τσίπρα πριν τέσσερα χρόνια. Η επιλογή της σκανδαλολογίας και της σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων επίσης δεν αρέσει στους «πολιτικά σκεπτόμενους» ψηφοφόρους. Η ΝΔ προτάσσει εδώ την σταθερή της θέση στα εθνικά ζητήματα. Τέτοια είναι η ονομασία των Σκοπίων και την επιλογή της να μην ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον πόλεμο λάσπης και σκανδάλων που ακολούθησε τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησής του.

Επιπλέον όπλο για τη αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στο πολιτικό κριτήριο των αναποφάσιστων είναι η πρόθεση Μητσοτάκη για «ευρύτερες συγκλίσεις» με άλλους πολιτικούς χώρους. Ακόμη και αν το κόμμα τους κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές. Αυτό δίνει το πολιτικό άλλοθι στους αναποφάσιστους που προέρχονται από άλλα κόμματα να ψηφίσουν ΝΔ. Αυτό για να συμμετάσχουν στην δημιουργία ενός ευρύτερου «πολιτικού μετώπου» με στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους. Το τελευταίο θα οδηγήσει την χώρα οριστικά εκτός κρίσης και θα την βάλει στον δρόμο της ουσιαστικής ανάπτυξης. Αυτό είναι λοιπόν ένα από τα στοιχήματα που έχει βάλει η ΝΔ ενόψει εκλογών και που αν επιθυμεί να επικρατήσει με μεγάλη διαφορά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κερδίσει.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις