Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βόρεια Μακεδονία: Οριακή νίκη Πεντάροφσκι για την προεδρία
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Μακεδονία: Οριακή νίκη Πεντάροφσκι για την προεδρία

Βόρεια Μακεδονία: Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι φαίνεται πως είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα

Βόρεια Μακεδονία: Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι φαίνεται πως είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της γειτονικής χώρας, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, που διεξήχθησαν χθες Κυριακή ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού προηγείται, έστω οριακά.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκέντρωσε ποσοστό 42,72% (317.690 ψήφους). Δεύτερη, η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που έλαβε ποσοστό 42,6% (316.741 ψήφους).

Ο τρίτος υποψήφιος, ο οποίος στηρίχθηκε από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ποσοστό 10,3% (76.775 ψήφους). Η σχεδόν ισοψηφία των δύο πρώτων προαναγγέλλει ντέρμπι για τον δεύτερο γύρο. Σημειωτέον ότι για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%.

Βόρεια Μακεδονία: Οι δηλώσεις Πενταρόφσκι

Ο Στέβο Πεντάροφσκι υποστήριξε ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε η επιλογή που οραματίζεται και επιθυμεί ο ίδιος. Αυτή είναι μια κοινωνία για όλους. Παράλληλα, εξέφερασε τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα επιβραβευθεί στον δεύτερο γύρο.

Συγχαρητήρια Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τον Στέβο Πεντάροφσκι για την επικράτησή του, έστω με μικρή διαφορά. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο.

Από την πλευρά της, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της. Τόνισε ακόμη πωςι πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Βόρεια Μακεδονία: Ο δεύτερος γύρος

Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο 56χρονος Πεντάροφσκι, ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και η 65χρονη Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων. Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες.

Στον χθεσινό πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 42%. Το ποσοστό ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις