«Σήκωσε το, το γ@@μενο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω…»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Σήκωσε το, το γ@@μενο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω…»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος ύστερα από 34 χρόνια. Η ομάδα του Λουτσέσκου είναι η πρωταθλήτρια Ελλάδας για το 2019, επίτευγμα που καταγράφεται για τρίτη φορά στην Ιστορία της, ύστερα από τους τίτλους που είχε κατακτήσει το 1976 και το 1985. Στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής της Superleague, ο «Δικέφαλος» συνέτριψε στην […]

21.04.2019 | 20:47

Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος ύστερα από 34 χρόνια.

Η ομάδα του Λουτσέσκου είναι η πρωταθλήτρια Ελλάδας για το 2019, επίτευγμα που καταγράφεται για τρίτη φορά στην Ιστορία της, ύστερα από τους τίτλους που είχε κατακτήσει το 1976 και το 1985.

Στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής της Superleague, ο «Δικέφαλος» συνέτριψε στην κατάμεστη Τούμπα τον Λεβαδειακό με 5-0, με τα γκολ των Σάκχοφ (3΄, 60΄), Μπίσεσβαρ (8΄ πέναλτι), Βαρέλα (53΄) και Σφιντέρσκι (81΄). Στις καθυστερήσεις του αγώνα πέρασε ως αλλαγή ο τραυματίας Βιεϊρίνια, για να παραλάβει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και να υψώσει το τρόπαιο ενώπιον του παραληρούντος κοινού.

LIVE

Κάπως, έτσι, φτιάχτηκε και η ιστορία που συνοδεύει, εδώ και δεκάεξι χρόνια, την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας από τον ΠΑΟΚ. Ο έκτος τίτλος της ομάδας, απέναντι στον Άρη.

Η ιστορία του συνθήματος, «Σήκωσε το, το γ@@μενο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω…», είναι άκρως πικάντική και πέρα για πέρα αληθινή.

Ένα σύνθημα αυθεντικά ΠΑΟΚτσήδικο, που «γεννήθηκε εκείνη την μέρα στη Θεσσαλονίκη, κατακρίθηκε και σόκαρε στο πρώτο άκουσμα του, τους ανθρώπους της ελληνικής ποδοσφαιρικής και μη κοινωνίας.

Ήταν ένα σύνθημα εμπνευσμένο.

Ένα σύνθημα που έδειχνε την πίστη, μετέφερε την αποφασιστικότητα και το πάθος του κόσμου για την κατάκτηση του κυπέλλου. Βλέπετε αν και είχαν προηγηθεί δύο πρωταθλήματα (1976, 1985) και τρία κύπελλα (1972, 1974, 2001), οι ΠΑΟΚτσήδες περίμεναν πώς και πώς για να πάρουν το αίμα τους πίσω, για την ήττα από τον Άρη στον τελικό του Καυτανζογλείου.

Οι περισσότεροι, από τους εμπνευστές του συνθήματος, δεν είχαν καν γεννηθεί το 1970.

Είχαν, όμως, φροντίσει να μάθουν για την σημασία εκείνου του αξέχαστου τελικού μετά από 33 ολόκληρα χρόνια.

Η σέντρα στην Τούμπα είχε οριστεί για τις 9 το βράδυ, αλλά στα ασπρόμαυρα στέκια πέριξ του γηπέδου έξι και επτά ώρες άρχισε το «Σήκωσε το, το γ@@μένο» να μεταφέρεται από στόμα σε στόμα.

Σε μια ταβέρνα, το «Χωριό», επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, απέναντι ακριβώς από τη «Θύρα 4», ο Χρήστος Παπανικολάου, μετανάστης σήμερα στη Γερμανία, ήταν αυτός, που το «έπλασε» μέσα στο μυαλό του.

Είπαμε η πίστη και η αποφασιστικότητα ξεχείλιζε στις τάξεις των οπαδών του ΠΑΟΚ…

Ο «Αρχηγός» άλλωστε ήταν από τους κυριότερους εκφραστές της, οπότε και το σύνθημα, έχοντας τον Γιώργο ή τον… «Λίβερπουλ» απέναντι του, δημιουργήθηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Το «Σήκωσε το» μεταφέρθηκε από την ταβέρνα στην Τούμπα.

Οι φίλοι του «Δικεφάλου» άρχισαν να το φωνάζουν ώρες πριν από την σέντρα, το συνέχισαν ακόμη πιο έντονα με την σέντρα, πολύ πιο δυνατά μετά το γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη, που έβαλε μπροστά τον ΠΑΟΚ και ήταν αυτό που έκρινε τον τελικό, την στέψη των κυπελλούχων Ελλάδας από τον γ.γ. Αθλητισμού, Νίκο Έξαρχο και «έντυσε» τους πανηγυρισμούς στα αποδυτήρια των νικητών.

Το σύνθημα, είναι αλήθεια, σόκαρε τους παρουσιαστές των ζωντανών αθλητικών εκπομπών, που στήθηκαν στα τηλεοπτικά κανάλια, αμέσως μετά το τέλος του τελικού της Τούμπας.

Δεν ήξεραν κι αυτοί τι θα ακολουθούσε γι’ αυτό και αρχικά το κατέκριναν, το σχολίασαν αρνητικά, άλλωστε δεν περίμεναν ένα χρόνο μετά ότι θα μετατραπεί σε «εθνικό» σύνθημα

Σήμερα περισσότερο όσο ποτέ οι Φίλαθλοι του ΠΑΟΚ το φωνάζουν όσο πιο δυνατά μπορούν. Ήρθε η στιγμή να σηκώσουν το τρίτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους. Πιθανόν αήττητοι.

Φάνταζε όνειρο για την ομάδα του ΠΑΟΚ ότι θα κατάφερνε μία μέρα να κατακτούσε το πρωτάθλημα αήττητος.

ΠΑΟΚ: Η αγκαλιά Σαββίδη με Βιεϊρίνια έξω από την Τούμπα

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια έγινε τραγική φιγούρα όταν τραυματίστηκε σοβαρά στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ στη Λάρισα, αλλά είχε προλάβει να οδηγήσει την ομάδα προς τον τίτλο και ο Ραζβάν Λουτσέσκο τον πήρε κανονικά στην αποστολή για το ματς με τον Λεβαδειακό.

Έτσι έφθασε με την ομάδα στην Τούμπα, όπου και τους περίμενε ο Ιβάν Σαββίδης, με τους δυο τους να δημιουργούν μία τρομερή στιγμή για τους φίλους του Δικεφάλου του Βορρά, καθώς είχα έναν θερμό εναγκαλισμό, που «λύγισε καρδιές» έξω από το γήπεδο των «ασπρόμαυρων».

Μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ο Βιεϊρίνια πέρασε στη θέση του Πέλκα, ο οποίος του έδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ήταν από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές, με τους φιλάθλους να παραληρούν.

Ο Ιβάν Σαββίδης είχε την ευκαιρία να βρεθεί φέτος για πρώτη φορά εντός Τούμπας και γενικότερα σε γήπεδο, σε αγώνα του ΠΑΟΚ.

Μπορεί βάσει της ποινής που του είχε επιβληθεί για τα περσινά γεγονότα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ να μην έχει δικαίωμα εισόδου στα γήπεδα, ωστόσο οι «ασπρόμαυροι» βρήκαν νομικό τρόπο, ώστε ο ισχυρός άνδρας να δώσει το «παρών» στην απονομή του τίτλου.

Προϋπόθεση ήταν να κλείσει το φύλλο αγώνα και να έχουν αποχωρήσει οι ομάδες αρχικά από τον αγωνιστικό χώρο.

ΠΑΟΚ: Αποθέωσαν τον Πρίγιοβιτς

Ο Σέρβος στράικερ ανήμερα των 29ων γενεθλίων του και σχεδόν μία ώρα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης με τον Λεβαδειακό έκανε την εμφάνιση του στο γήπεδο της Τούμπας με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να τον χειροκροτούν αναγνωρίζοντας το δικό του μερίδιο στην φετινή εκπληκτική πορεία του.

ΠΑΟΚ: Το πανό που ξεχώρισε

ΠΑΟΚ: “Αρρώστια” πριν το ματς!

ΠΑΟΚ: Η ιστορία της.. ιστορικής ομάδας!

Ο ΠΑΟΚ είναι από τους μεγαλύτερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926.

Το 1959 η ομάδα ποδοσφαίρου αγωνίζεται για πρώτη φορά στο γήπεδο της Τούμπας το οποίο γίνεται και η μόνιμη έδρα της.

Το 1972 κατακτά το κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον Παναθηναϊκό στο στάδιο Καραϊσκάκη.

Το 1973 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) τον βράβευσε ως κορυφαία ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα.

Το 1974κατακτά και πάλι το κύπελλο Ελλάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στον Ολυμπιακό.

Το 1976 κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το Πρωτάθλημα Ελλάδας.

Το 1985 κατακτά για δεύτερη φορά το Πρωτάθλημα Ελλάδας.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1999 σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη με 0–7 στην έδρα της Λοκομοτίβ Τιφλίδας.

Το 2001 κατακτά το κύπελλο Ελλάδας 2000–2001 νικώντας τον Ολυμπιακό με 4–2 στο στάδιο Νίκος Γκούμας.

Το 2003 κατακτά για τέταρτη φορά το Κύπελλο Ελλάδας αγωνιζόμενη για πρώτη φορά εντός έδρας σε νικηφόρο τελικό.

Ο τελικός του 2003 αποτελεί για τους οπαδούς του μια δυνατή στιγμή, μια ωραία ανάμνηση, που για πολλούς λόγους δύσκολα θα ξεχαστεί… Ο ΠΑΟΚ παίζοντας μέσα στο σπίτι του νίκησε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας τον «αιώνιο» αντίπαλό του, τον Άρη με 1-0, χάρη στο μοναδικής έμπνευσης, δημιουργίας και εκτέλεσης γκολ από τον Γιώργο Γεωργιάδη.

Οι πρωταγωνιστές εκείνης της επιτυχίας, ο «Γου Χου», ο Εγκωμίτης, ο Τοχούρογλου, κι άλλοι έχουν παραδεχθεί δημόσια, ότι δεν ήθελαν να σκέφτονται τι θα είχε ακολουθήσει σε περίπτωση μη κατάκτησης του κυπέλλου στον τελικό της Τούμπας.

Ο «Δικέφαλος» 33 χρόνια μετά έπαιρνε μια γλυκιά ρεβάνς από τους «κίτρινους» για την ήττα του στον τελικό του Καυτανζογλείου το 1970.

Το 2017 μετά τα τραγικά επεισόδια εντός και εκτός γηπέδου που καθυστέρησαν μία ώρα την έναρξη του τελικού, ο ΠΑΟΚ νίκησε με 2-1 την ΑΕΚ και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

Την επόμενη χρονιά το 2018 ο ΠΑΟΚ ήταν ο μεγάλος νικητής του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας επικρατώντας 2-0 της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, κατακτώντας το τρόπαιο για δεύτερη σερί χρονιά.

Exit mobile version