Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 120 δόσεις εφορία 2019: Χωρίς τη ρύθμιση θα κατατεθεί το νομοσχέδιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις εφορία 2019: Χωρίς τη ρύθμιση θα κατατεθεί το νομοσχέδιο

120 δόσεις εφορία 2019: Αντίθετα, το νομοσχέδιο θα περιέχει τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας.

120 δόσεις εφορία 2019: Χωρίς τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς την εφορία θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Αντίθετα, το νομοσχέδιο θα περιέχει τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας,

«Από πλευράς υπουργείου Εργασίας είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικά ταμεία και η κατάθεσή του εξαρτάται αποκλειστικά από τον προγραμματισμό της Βουλής», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η ρύθμιση για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορεί να αλλάξει τον νόμο Κατρούγκαλου ούτε να χαλαρώσει τη θηλιά που δημιούργησαν τα εκατοντάδες μνημονιακά μέτρα τα χρόνια της κρίσης.

Βασική προϋπόθεση της ρύθμισης των χρεών θα είναι η υποχρέωση να καταβάλλονται ανελλιπώς τόσο οι δόσεις της ρύθμισης όσο και οι τρέχουσες εισφορές του ασφαλισμένου. Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, ο αυτοαπασχολούμενος οδηγείται στην απόχη του ΚΕΑΟ και οι οφειλές καθίστανται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές με όλες τις συνέπειες.

Εξίσου εισπρακτική λογική θα διέπει τη ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία.

Η προκρινόμενη «λύση» θα εστιάζει σε ρυθμίσεις επιμήκυνσης με κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόστηκαν για τα «κόκκινα» δάνεια στην πρώτη κατοικία, όπως το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, της ακίνητης περιουσίας κ.ά.

Μάλιστα, η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή σε παρεμβάσεις προς το χειρότερο και επιπλέον «κόφτες», με βάση και τα παζάρια με τους θεσμούς για την τρίτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση, τα οποία επισήμως θα ξεκινήσουν στις αρχές Μάη με την έλευση των κλιμακίων στην Αθήνα.

120 δόσεις εφορία 2019: Ομοιότητες με τις γενικές αρχές της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Από τη  ρύθμιση πρόκειται να εξαιρεθούν όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 15.000-20.000 ευρώ ή περιουσία, κινητή και ακίνητη (πλην της πρώτης κατοικίας) και την οποία θα μπορούσαν να εκποιήσουν για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, ενώ θα ισχύσουν και εισοδηματικά όρια τα οποία θα προσαυξάνονται ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Σημαντικές είναι οι ενστάσεις των πιστωτών που δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τη θεσμοθέτηση ρύθμισης χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως αρχικώς σχεδίαζε η κυβέρνηση.

Όπως μάλιστα ανέφερε προ ημερών παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στη ρύθμιση τη εφορίας θα περιλαμβάνονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρηματίες που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις