Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Παναγία των Παρισίων: Το μέγεθος της καταστροφής από ψηλά
ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ 23 ΛΕΠΤΑ

Παναγία των Παρισίων: Το μέγεθος της καταστροφής από ψηλά

Παναγία των Παρισίων: Ο εισαγγελέας του Παρισιού αποκάλυψε πως οι πυροσβέστες έψαχναν για 23 λεπτά να βρουν την εστία της φωτιάς.

Παναγία των Παρισίων: Συγκλονίζουν πλάνα που κατέγραψε drone πετώντας πάνω από τον ναό της Notre Dame στο Παρίσι, μόλις ένα 24ωρο μετά το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Η Παναγία των Παρισίων, εξακολουθεί να είναι επιβλητική, αλλά οι «πληγές» της είναι εμφανείς.

Ο «σκελετός» το ναού έχει μαυρίσει και μεγάλα τμήματά του έχουν εξαφανιστεί.

Ο θόλος έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ ένα μέρος του έχει καταρρεύσει. Η απουσία του βέλους των 93 μέτρων είναι επίσης ορατή.

Οι τέσσερις καμπάνες του ιστορικού καθεδρικού σώθηκαν. Εάν κατέρρεαν, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα σήμαινε ανεπανόρθωτη καταστροφή, αφού πάνω στον ναό θα έπεφταν δεκάδες τόνοι μπρούτζου.

Παναγία των Παρισίων: Τα κρίσιμα 23 λεπτά που οδήγησαν στην καταστροφή

Ο συναγερμός της πυρασφάλειας χτύπησε για πρώτη φορά στις 18:20 τη Δευτέρα αλλά για 23 ολόκληρα λεπτά, οι εργαζόμενοι στην Παναγία των Παρισίων δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τις φλόγες.

Η εστία της φωτιάς εντοπίστηκε τελικώς στις 18:46 σε ένα από τα πατάρια του επιβλητικού ναού, όταν χτύπησε ο δεύτερος συναγερμός.

Το χρονοδιάγραμμα της τραγωδίας ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Rémy Heitz, ο οποίος αποκάλυψε και τα πρώτα ευρήματα της έρευνας για την πυρκαγιά.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ατύχημα» είπε ο Heitz την Τρίτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Συμπλήρωσε δε, πως η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς θα είναι μακρά και πολύπλοκη.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Heitz εξήγησε πως την έρευνα για τον πρώτο συναγερμό αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι του καθεδρικού ναού και όχι οι πυροσβέστες.

Παρότι δεν βρήκαν την εστία της φωτιάς, ο ναός εκκενώθηκε καθώς εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη λειτουργία.

O Johann Vexo, που παίζει το εκκλησιαστικό όργανο μέσα στη Notre Dame, είπε στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France ότι δεν μύρισε ούτε είδε καπνό ή φλόγες όταν ακούστηκε για πρώτη φορά ο συναγερμός.

Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του ναού

Το βίντεο έχει τραβηχτεί στο εσωτερικό του ναού και δείχνει τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν οι φλόγες.

Το πάτωμα του κυρίως θαλάμου του ναού είναι γεμάτο με καρβουνιασμένα δοκάρια, σπασμένα γυαλιά και συντρίμμια από την οροφή, που έχει καταρρεύσει.

Παρόλο που σχεδόν κάθε τι στο ναό είναι καλυμμένο με σοβάδες, σκόνη και νερό, τα νέα από τους ειδικούς είναι ενθαρρυντικά, αφού φαίνεται ότι σώθηκε όχι μόνο το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 8.000 σωλήνες, αλλά και πολλά σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονταν στο ναό, ανάμεσά τους το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, ένα κομματάκι Τίμιου Ξύλου και ένα καρφί από τον σταυρό.

Το μικρό εκκλησιαστικό όργανο, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το βέλος, υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις