alphafreepress.gr / PLUS / Τζακ Μα: Γιατί ο δισεκατομμυριούχος χαρακτηρίζει τις υπερωρίες “τεράστια ευλογία”
PLUS

Τζακ Μα: Γιατί ο δισεκατομμυριούχος χαρακτηρίζει τις υπερωρίες “τεράστια ευλογία”

Τζακ Μα: Ο Μα αναφέρθηκε στην τεχνολογική βιομηχανία σήμερα όπου κάποιοι είναι άνεργοι, είτε εργάζονται σε εταιρίες με χαμηλά έσοδα.

Τζακ Μα: Ο ιδρυτής του ομίλου Alibaba και δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα υπερασπίστηκε την κουλτούρα της υπερωριακής εργασίας που υπάρχει σε πολλές τεχνολογικές εταιρίες της Κίνας, χαρακτηρίζοντάς την «τεράστια ευλογία» για τους νέους εργαζόμενους.

Ο μεγιστάνας του ηλεκτρονικού εμπορίου πήρε θέση σε μια συζήτηση για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και τις υπερωρίες που ζητούν ορισμένες εταιρίες καθώς ο κλάδος επιβραδύνεται ύστερα από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης.

Σε ομιλία του στους εργαζομένους της Alibaba, ο Μα υπερασπίστηκε το εργασιακό ωράριο ‘996’ της βιομηχανίας, που αφορά σε εργασία από τις 9 πμ. έως τις 9 μμ τις καθημερινές, για 6 ημέρες την εβδομάδα.

«Προσωπικά πιστεύω ότι το να έχω τη δυνατότητα να εργάζομαι ένα ωράριο 996 είναι τεράστια ευλογία», δήλωσε σε σχόλια που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό της εταιρίας στο WeChat.

«Πολλές εταιρίες και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να εργαστούν ένα ωράριο 996», δήλωσε ο Μα. «Εάν δεν δουλέψεις ένα ωράριο 996 όταν είσαι νέος, πότε θα μπορέσεις να το κάνεις;».

Το θέμα έχει τροφοδοτήσει μια διαδικτυακή συζήτηση και αντιδράσεις σε κάποιες πλατφόρμες εγγραφής κώδικα, όπου οι εργαζόμενοι ανταλλάσσουν παραδείγματα υπερβολικών απαιτήσεων για υπερωρίες σε κάποιες εταιρίες.

Ο Μα, πρώην δάσκαλος αγγλικών που ήταν εκ των ιδρυτών της Alibaba το 1999 και έχει γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι παλαιότεροι από τους υπαλλήλους του συνήθως εργάζονται πολλές ώρες.

«Σε αυτόν τον κόσμο, όλοι θέλουν την επιτυχία, θέλουν μια καλή ζωή, θέλουν να τους σέβονται», δήλωσε ο Μα.

«Σας ρωτώ όλους, εάν δεν καταβάλλετε περισσότερο χρόνο και ενέργεια από τους άλλους, πώς μπορείτε να πετύχετε αυτό που θέλετε;».

Ο Μα αναφέρθηκε στην τεχνολογική βιομηχανία σήμερα όπου κάποιοι είναι άνεργοι, είτε εργάζονται σε εταιρίες με χαμηλά έσοδα ή που βρίσκονται αντιμέτωπες με λουκέτο. «Σε σχέση με αυτούς, έως σήμερα, συνεχίζω να νιώθω τυχερός, δεν μετανιώνω (που δουλεύω 12 ώρες την ημέρα), ποτέ δεν θα το άλλαζα αυτό», δήλωσε.

Αυτό τον μήνα ακτιβιστές στην πλατφόρμα διαμοιρασμού κώδικα GitHub της Microsoft ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα με τίτλο “996.ICU” όπου οι εργαζόμενοι στον τεχνολογικό κλάδο κατέταξαν την Alibaba μεταξύ των εταιριών που έχουν τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες. Χθες, άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε σε κρατική εφημερίδα υποστήριξε ότι το ωράριο 996 παραβιάζει την εργασιακή νομοθεσία της Κίνας, που προβλέπει ότι ο μέσος όρος των ωρών εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

«Η δημιουργία μιας επιχειρηματικής κουλτούρας που ‘ενθαρρύνει τις υπερωρίες’ όχι μόνο δεν θα βοηθήσει την ουσιαστική ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης, αλλά μπορεί να περιορίσει και να πλήξει την ικανότητα της εταιρίας να καινοτομεί», ανέφερε ο ανώνυμος συντάκτης στη Λαϊκή Ημερησία.

Τζακ Μα: Τα επιτεύγματά του 

Το 2004, η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας και οι τηλεθεατές της επέλεξε τον Μα ως έναν από τους “Κορυφαίους 10 Επχιειρηματίες του Χρόνου”.

Τον Μάιο του 2009, το περιοδικό Τime επέλεξε τον Μα ως μία από τις 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους. Στην αναφορά των επιτευγμάτων του, ο Άντι Ιγκνάτιους, πρώην ανώτερος συντάκτης του Time και αρχισυντάκτης του Harvard Business Review, σημείωσε ότι “ο Κινέζος επιχειρηματίας του Διαδικτύου είναι γλυκομίλητος — και μιλάει πολύ καλά αγγλικά”. Το 2014, ήταν και πάλι  συμπεριλαμβανομένος στον κατάλογο.

Το BusinessWeek τον επέλεξε ως ένα από Πιο Ισχυρούς Ανθρώπους της Κίνας,.Το Forbes Κίνα , επίσης, τον επέλεξε ως έναν από τους 10 Πιο Αξιοσέβαστους Επιχειρηματίες στην Κίνα από το 2009. Ο Μα έλαβε το 2009 το βραβείο Οικονομικό Πρόσωπο της Χρονιάς από την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας: οι Ηγέτες των Επιχειρήσεων της Δεκαετίας.

Το 2010, Ο Μα είχε επιλεγεί από το Forbes της Ασίας ως ένας από τους Ήρωες της Φιλανθρωπίας για την συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της καταστροφής και της φτώχειας.

Ο Μα απονεμήθηκε επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ το Νοέμβριο του 2013.

Το 2014, κατετάχθη ως ο 30ς πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο σε ετήσια κατάταξη που δημοσίευσε το Forbes.

Το 2015, του τιμήθηκε το Ασιατικό Βραβείο του Επιχειρηματία της Χρονιάς.

Το 2017, το Fortune κατέταξε τον Μα στην δεύτερη θέση στην Παγκόσμια λίστα με τους 50 Μεγαλύτερους Ηγέτες.

Αθεράπευτα ρομαντικός

Ο Μα δουλεύει ασταμάτητα αλλά δεν ξεχνά ούτε την προσωπική του ζωή ούτε τον πρώτο του έρωτα. Παντρεύτηκε τη Zhang Ying, μια δασκάλα που είχε γνωρίσει-και ερωτευθεί- στα νεανικά του χρόνια. «Δεν είναι όμορφος, αλλά τον ερωτεύτηκα γιατί μπορεί να κάνει πράγματα που οι ωραίοι δεν μπορούν» είχε πει η ίδια για τον άντρα της.