Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ο Ρόλος των Περιφερειών στη διαμόρφωση της Εξωτερικής Πολιτικής
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ρόλος των Περιφερειών στη διαμόρφωση της Εξωτερικής Πολιτικής

Είναι γεγονός, σε ολόκληρο τον πλανήτη η Αυτοδιοίκηση κάνει διαρκώς πιο αισθητή την παρουσία της ως ένας «παίκτης» παγκόσμιας εμβέλειας.

Από τη Φωτεινή Βρύνα

Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε.
Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

Στις 12 Μαρτίου του 2013 ο τότε δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ότι «Όσο τα έθνη μιλούν, οι πόλεις δρουν».

Ήταν ένα μήνυμα που έμελλε να περάσει στην ιστορία, καθώς ήταν η εποχή που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να ενώσουν δυνάμεις οι δήμοι των 40 μεγαλουπόλεων της υφηλίου για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς το θέμα της κλιματικής αλλαγής, άρχισε να συζητείται ολοένα και περισσότερο στο δημόσιο διάλογο.

Με το συγκεκριμένο μήνυμα, ήθελε να αναδείξει το νέο ρόλο που έρχονται να διαδραματίσουν στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον οι πόλεις και η Αυτοδιοίκηση, ως ο εγγύτερος θεσμός προς τον πολίτη.

Και είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, σ’ ολόκληρο τον πλανήτη η Αυτοδιοίκηση κάνει διαρκώς πιο αισθητή την παρουσία της ως ένας «παίκτης» παγκόσμιας εμβέλειας.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι η εξωτερική πολιτική αποκεντρώνεται και μετακινείται από το στενό πυρήνα των αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους, αλλά ότι περιφερειακές και τοπικές αρχές, Περιφέρειες και Δήμοι, αναλαμβάνουν ολοένα και πιο ενεργό ρόλο.

Έτσι, σήμερα, σε μεγάλο μέρος του πλανήτη είναι οι περιφερειακές και τοπικές αρχές αυτές που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Πρωτοβουλίες που βεβαίως δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, αλλά επεκτείνονται και σε πολλούς άλλους τομείς όπως είναι το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη, ο πολιτισμός, η έρευνα και καινοτομία, οι μεταφορές, ο αθλητισμός και η ενέργεια ιδίως όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προώθηση ανανεώσιμων πηγών.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι ιδιαίτερα σημαντικός και οι επερχόμενες Ευρωεκλογές αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής, να κάνει μια Νέα Αρχή και να γίνει η Περιφέρεια των ανοιχτών οριζόντων, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας.

Να γίνει μια Περιφέρεια με ισχυρό αποτύπωμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου όχι μόνο να μπορέσει να διεκδικήσει τεκμηριωμένα και αταλάντευτα πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι να μετατραπούν σε έργα ωφέλιμα για τη ζωή όλων των κατοίκων της Αττικής αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα προωθώντας ταυτόχρονα και τις ελληνικές θέσεις και συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις