Novartis: Η αποδόμηση ενός δήθεν σκανδάλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: Η αποδόμηση ενός δήθεν σκανδάλου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Novartis: Μια υπόθεση που χαρακτηρίστηκε "σκάνδαλο του αιώνα", αλλά αποδεικνύεται σκέτο φιάσκο.

10.04.2019 | 09:30

Novartis: Το σενάριο που απεύχονταν οι περισσότεροι για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθούμε στις εκλογές δείχνει να επιβεβαιώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis. Και το σενάριο αυτό δεν είναι άλλο από αυτό της πόλωσης, της λάσπης στον ανεμιστήρα για πολιτικά πρόσωπα, αλλά και της σκανδαλολογίας.

Από τον Γιάννη Ντσούνο

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας», δηλώνει στην Alpha freepress κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος και συνεχίζει «η διαχείριση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ περνά μέσα από την πόλωση».

Στην ΝΔ, ωστόσο, δηλώνουν πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτήν την στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών και ενδεχομένως και των εθνικών εκλογών, αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να τις κάνει ταυτόχρονα.

Η δικογραφία για την Novartis διαβιβάστηκε στην Βουλή με το συνοδευτικό αίτημα της δικαιοσύνης για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου. Παράλληλα, η ίδια υπόθεση μπαίνει στο αρχείο για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Παναγιώτη Πικραμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέτζο, ενώ αναμένεται να μπουν στο αρχείο και οι περιπτώσεις άλλων τεσσάρων πολιτικών προσώπων, τα οποία εμφανίστηκαν ότι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ανοικτή μένει μέχρι στιγμής η δικογραφία για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον διοικητή της Τράπεζας Της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο τον Μάριο Σαλμά, αλλά και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Για τα πρόσωπα αυτά δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι η έρευνα από την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς θα ολοκληρωθεί της εντός του Απριλίου και αν δεν προκύψουν στοιχεία θα αρχειοθετηθούν και αυτές οι περιπτώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα η ΝΔ ήδη ξεκίνησε την αποδόμηση της υπόθεσης Novartis, αλλά ιδιαίτερα του τρόπου χειρισμού της από την πλευρά της κυβέρνησης. Τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις όσο και στην Βουλή τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσαν τα κρίσιμα ερωτήματα που αποδεικνύουν την «γραμμή» της ΝΔ, ότι η υπόθεση αυτή είναι «προϊόν σκευωρίας».

Ερώτημα πρώτο, γιατί η υπόθεση εμφανίστηκε στο προσκήνιο την παρούσα χρονική στιγμή, ενώ ταλανίζει την πολιτική ζωή του τόπου εδώ και έναν χρόνο; Γιατί τώρα ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις της δράσης του στενού συνεργάτη του Μεγάρου Μαξίμου Μανώλη Πετσίτη, που βάλουν ευθέως κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίων υπουργών. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι μέσω της Novartis η κυβέρνηση προσπαθεί για μια ακόμα φορά να αλλάξει την ατζέντα και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Ερώτημα δεύτερο, πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι μάρτυρες και οι ίδιες μαρτυρίες να «καταδικάζουν» κάποιους και παράλληλα να «αθωώνουν» τους υπόλοιπους;

Ή υφίσταται και είναι δεδομένη η αξιοπιστία των μαρτύρων ή είναι κατευθυνόμενες και αλά κάρτ μαρτυρίες, που χρησιμοποιήθηκαν για να βλάψουν πολιτικούς αντιπάλους. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι η έλλειψη στοιχείων που θα συγκροτούσαν κατηγορητήριο (αφού δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμό κανενός πολιτικού προσώπου) οδήγησαν στην «δημιουργία» ανύπαρκτων κατηγοριών για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα.

Ερώτημα τρίτο, γιατί κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την υπόθεση ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει η δικαστική έρευνα;

Γιατί στήθηκαν στην Βουλή δέκα κάλπες για να διασυρθούν δέκα συνολικά πολιτικά πρόσωπα ανάμεσα τους και δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας; Και η απάντηση, σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, είναι η διαχείριση της εκλογικής ήττας και η δημιουργία κλίματος πόλωσης ενόψει εκλογών. «Είναι η πάγια τακτική του διχασμού που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια», δηλώνει στην Alpha freepress βουλευτής της ΝΔ και συνεχίζει «μέσω του διχασμού που καλλιεργούν εκτιμούν ότι θα συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους και θα μειώσουν την εκλογική τους ήττα».

Ερώτημα τέταρτο, γιατί παρέμειναν υπό διερεύνηση οι υποθέσεις πολιτικών προσώπων, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης; Και η απάντηση, γιατί εκτιμούν ότι με αυτήν την ιδιότυπη ομηρία, στην οποία υποβάλλουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αφενός θα περιορίσουν τον αντιπολιτευτικό τους λόγο (αφού θα πρέπει να σχολιάζουν συνεχώς την υπόθεση Novartis και όχι τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας) αφετέρου θα καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στην ΝΔ λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Στην ΝΔ περίμεναν αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων και εμφανίστηκαν έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν.

Για αυτόν τον λόγο έσπευσαν αμέσως να θέσουν τα ερωτήματα αυτά, ώστε και ο πιο αδαής να καταλάβει τις προθέσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν την υπόθεση ως «προϊόν σκευωρίας», που δεν θα μείνει αδιερεύνητό, αφού ακόμη και στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ρητά ότι «κάποιοι θα λογοδοτήσουν για το δήθεν σκάνδαλο Novartis, που αποδείχθηκε η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία που έζησε ο τόπος».

Και η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της τοποθέτησης του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, που λίγες ώρες μετά την εντολή για την διαβίβαση της υπόθεσης στην Βουλή είχε πει: «Η υπόθεση τώρα ξεκινάει για να ανακαλύψουμε την σκευωρία και αυτούς που την εμπνεύστηκαν και την υλοποίησαν».

Exit mobile version