Μακεδονία: Η εμπορική μάχη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακεδονία: Η εμπορική μάχη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Μακεδονία: Ο όρος «Macedonia» περιλαμβάνεται σε 182 εμπορικά σήματα και 4.000 ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο «Macedonia» για να περιγράψουν ένα ή περισσότερα προϊόντα τους

09.04.2019 | 17:48

Ο όρος «Macedonia» περιλαμβάνεται σε 182 εμπορικά σήματα. 4.000 ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο «Macedonia» για να περιγράψουν ένα ή περισσότερα προϊόντα τους. Εταιρείες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν ερωτήματα σχετικά με το θέμα στο Γραφείο Προστασίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στα Σκόπια. Ωστόσο μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν δίδεται κάποια απάντηση, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες από τις αρμόδιες Αρχές.

Ο όρος Μακεδονία στα εμπορικά σήματα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε σύνολο 14.556 εμπορικών σημάτων εντός της Βόρειας Μακεδονίας:

  • 79 περιέχουν τον όρο «Makedonija»,
  • 77 τον όρο «Macedonia»,
  • 12 τον επιθετικό προσδιορισμό «Macedonian»
  • και 128 τα αρχικά «ΜΚ» ή «ΜΑΚ».

Επιπλέον, από τα 344 διεθνώς καταχωρημένα εμπορικά σήματα εταιρειών της Βόρειας Μακεδονίας μόνον πέντε περιέχουν τον όρο «Macedonia».

Σε σύνολο 53 προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Βόρειας Μακεδονίας, μόνον ένα φέρει τον προσδιορισμό «Makedonski». Πρόκειται για το τρόφιμο «άιβαρ (ajvar)» ένα είδος σάλτσας/σαλάτας από κόκκινη πιπεριά.

Made in Greece

Οι εταιρείες της Βόρειας Μακεδονίας που εξάγουν την παραγωγή τους θα πρέπει να αναγράφουν τον όρο «Made in North Macedonia» στα προϊόντα τους. Οι ελληνικές εταιρείες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το «Made in Macedonia» για τα δικά τους. Οπότε θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σήμα «Made in Greece». Άλλοι τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δικαιούται να χρησιμοποιεί τον όρο «Makedonia». Επίσης, κάποιοι θεωρούν ότι το σήμα θα ενισχυθεί ως ελληνικό. Αυτό θα ισχύσει μέσω του ονόματος του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και του συνόλου των οργανώσεων και εταιρειών της κοινωνίας των πολιτών, που έχουν πρόσφατα καταχωρηθεί με το όνομα της Μακεδονίας.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Έως το τέλος του έτους θα συσταθεί μια διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση όλων των αμφιλεγόμενων ζητημάτων στο θέμα αυτό μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Μια φορά το χρόνο η επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών. Θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας και τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης. Προς το παρόν, υπάρχουν περίπου 7.500 προϊόντα και στις δύο πλευρές των συνόρων που περιέχουν στα ονόματά τους, είτε το ουσιαστικό της Μακεδονίας, είτε το επίθετο της Μακεδονίας. Από αυτούς, 3.000 βρίσκονται στη Βόρεια Μακεδονία και 4.500 στην Ελλάδα.

 

 

Exit mobile version