Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / «Μαφία των λαϊκών αγορών»: Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα – Εκβιασμοί, απειλές και “χρυσή λεία”
ΕΛΛΑΔΑ

«Μαφία των λαϊκών αγορών»: Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα – Εκβιασμοί, απειλές και “χρυσή λεία”

«Μαφία των λαϊκών αγορών»:  Μεταξύ δε των συλληφθέντων πλην του επικεφαλής, είναι και τρεις βοηθοί επόπτες και δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών.

«Μαφία των λαϊκών αγορών»: Μέσα σε μια ογκώδη δικογραφία, που χρειάστηκε να μεταφερθεί με καροτσάκι σούπερ μάρκετ στα γραφεία του ανακριτή διαφθοράς, βρίσκονται αναλυτικά καταγεγραμμένες οι πρακτικές μαφίας, που ακολουθούσε για δέκα τρία ολόκληρα χρόνια, η λεγόμενη ακριβώς “μαφία των λαϊκών αγορών”.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αρχηγός μέχρι πρότινος στέλεχος της αρμόδιας υπηρεσίας 

Ως αρχηγός του κυκλώματος, που τσάκιζε τους έντιμους παραγωγούς και πωλητές τουλάχιστον σαράντα λαϊκών αγορών στην Αττική, απαιτώντας χρήματα για να παίρνουν καλές θέσεις, ακόμη και αποβιωσάντων πωλητών, να μη τους γίνονται στημένοι έλεγχοι, και πολλά άλλα, συνελήφθη ο μέχρι πρότινος διευθυντής της υπηρεσίας Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής.

Τρεις βοηθοί επόπτες – δύο υπάλληλοι της διεύθυνσης λαϊκών 

Μεταξύ δε των συλληφθέντων πλην του επικεφαλής, είναι και τρεις βοηθοί επόπτες και δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών.

Είχαν και ομάδα “μπράβων” για να δέρνει τους πωλητές

Το σκληρό κύκλωμα, που κέρδισε περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ, και στο οποίο μετείχαν και άλλοι κρατικού υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής, χρησιμοποιούσε και υποομάδα “φουσκωτών”, μπράβων δηλαδή που αναλάμβαναν να “συνετίσουν” τους πωλητές των λαϊκών που αντιδρούσαν στους εκβιασμούς της μαφίας!

Δίνοντας το βάθος της κρατικής διαφθοράς στην υπόθεση, οι αξιωματικοί περιγράφουν πως δρούσε η μαφία των αγορών.

“Αν ήθελαν να δουλέψουν, έπρεπε να υποκύψουν” 

“Η Οργάνωση”, είπαν, “με την υποδομή της και την δράση της είχε καταφέρει να εμπεδώσει αρχικά την πεποίθηση στους πωλητές των λαϊκών ότι, εάν ήθελαν να εργαστούν χωρίς να τους επιβάλλονται στοχευμένα πρόστιμα και “διωγμοί”, έπρεπε να ενδώσουν στις εκβιαστικές απαιτήσεις των μελών της”.

Ο Αρχηγός της Οργάνωσης λόγω της θέσης και της ιδιότητάς του στην αρμόδια Διεύθυνση για τις λαϊκές αγορές, ήταν αποδέκτης, χειριστής, γνωματεύων για όλα τα αιτήματα των πωλητών σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής.

Χρηματιζόταν για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων 

Για την διεκπεραίωση αυτών χρηματίζονταν, χωρίς να τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες και έπαιρνε εκβιαστικά χρήματα, για την τοποθέτηση των πωλητών σε θέσεις, για τις αλλαγές θέσεων εντός των λαϊκών, για τη διάθεση θέσεων αποβιωσάντων πωλητών που παρανόμως διατηρούσε σε ισχύ κλπ.

64.000 ευρώ για μεταβίβαση άδειας πωλητή – Καταβολή “προστασίας” για πάγκο 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για μεταβίβαση μιας άδειας από πωλητή σε πωλητή δόθηκαν 64.000 ευρώ, για αλλαγή θέσεων δόθηκαν από πωλητή συνολικά 20.000 ευρώ, παλιννοστούντες έδωσαν 15.000 ευρώ έκαστος, για την έκδοση άδειας πάγκου και αλλοδαπός πωλητής πλήρωνε 400 ευρώ μηνιαίως “προστασία” για τον πάγκο που διατηρούσε>>.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, οι εμπλεκόμενοι, που φθάνουν τους είκοσι-ανάμεσά τους μια γυναίκα:

Λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για την τοποθέτηση και τις αλλαγές θέσεων των πωλητών εντός των λαϊκών,

Λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για τη διάθεση θέσεων πωλητών που είχαν αποβιώσει και οι άδειες τους διατηρούνταν σε ισχύ παρανόμως,

Απαιτούσαν και λάμβαναν χρήματα και δώρα από πωλητές για κάλυψη προσωπικών τους εξόδων (π.χ. για λογαριασμούς, έξοδα οχημάτων κ.λπ.),

Προέβαιναν σε συγκάλυψη προστίμων και καταγγελιών,

Ενημέρωναν πωλητές για επικείμενους ελέγχους με αντίτιμο χρηματικά ποσά,

Επενέβαιναν στη διαδικασία έκδοσης αδειών με διάφορους τρόπους, όπως με παράνομες παρεμβάσεις σε έγγραφα, με ετεροχρονισμένες εγγραφές ή εκδίδοντας και επαναφέροντας άδειες με πλαστά έγγραφα,

Παρενέβαιναν στη διαδικασία των ελέγχων με διάφορους τρόπους, όπως με ενημέρωση πωλητών-μελών της οργάνωσης για επικείμενους ελέγχους, με αποσιώπηση σχετικών καταγγελιών ή πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους για να εξαναγκάσουν πωλητές να υποκύψουν στις εκβιαστικές τους πρακτικές, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις «εκδικητικά» πρόστιμα,

Συγκέντρωναν χρήματα για δήθεν αγαθοεργίες και εράνους και τα κρατούσαν για δικό τους όφελος.

Παραλαϊκές δίπλα στις κανονικές λαϊκές 

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν να λειτουργούν παράνομοι πάγκοι σε λαϊκές αγορές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι παράνομοι πάγκοι λειτουργούσαν δίπλα από τις νόμιμες λαϊκές με τη μορφή παραλαϊκών αφού αναπτύσσονταν 40 έως 50 πάγκοι τουλάχιστον.

Άφηναν να πωλούνται και λαθραία τσιγάρα 

Επιπλέον σε μία τουλάχιστον λαϊκή διακριβώθηκε ότι επέτρεπαν την πώληση λαθραίων τσιγάρων εντός του χώρου της.

Η σκληρή υποομάδα που απειλούσε με “φουσκωτούς” 

Χαρακτηριστικό της οργανωμένης και εκβιαστικής δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η δημιουργία σκληρής υποομάδας στους κόλπους της, που είχε αναλάβει μεταξύ άλλων:

να απειλεί επόπτες ώστε να μην διενεργούν ελέγχους,

να απειλεί πωλητές με την παρουσία «φουσκωτών» ώστε να ενδίδουν στις εκβιαστικές πρακτικές της οργάνωσης,

να επιτρέπει την λειτουργία παράνομων πάγκων στις νόμιμες λαϊκές αγορές λαμβάνοντας χρήματα και

να λαμβάνει χρήματα για τοποθετήσεις σε θέσεις ή για αλλαγές θέσεων.

Καταχράστηκαν χρήματα από εράνους στις λαϊκές 

καταχράστηκαν από κουπόνια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τουλάχιστον (40.000) ευρώ,

τουλάχιστον (80) πωλητές, φέρεται ότι έδωσαν έκαστος τουλάχιστον (15.000) ευρώ, για την έκδοση άδειας πάγκου,

πωλητής, πλήρωνε «προστασία» για τον πάγκο (400) ευρώ τον μήνα τουλάχιστον επί 5μιση έτη,

από πωλητή έλαβαν «μίζες» 70.000 ευρώ, για διάφορους λόγους.

Οι αστυνομικοί υποδύονταν τους πωλητές 

Για να καταφέρουν να εξαρθρώσουν ένα κύκλωμα που είχε ριζωθεί επί τόσο πολλά χρόνια, συνιστώντας απόστημα διαφθοράς στους κόλπους κρατικής υπηρεσίας ,οι αστυνομικοί της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, υποδύθηκαν για πολύ καιρό οι ίδιοι τους πωλητές, αλλά λίγο μακριά από τους βασικούς, πουλώντας π.χ. κάρβουνα!

Ακόμα και drones 

Για να καταγράψουν δε σκηνές και καταστάσεις που ξετυλίγονταν μέσα στους χώρους των λαϊκών και από πρωταγωνιστές της εκβίασης και απάτης, χρησιμοποίησαν κατά τις πληροφορίες ακόμη και drones!

Η δράση της οργάνωσης εκτιμάται ότι είχε ξεκινήσει το 2006.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από εισαγγελική εντολή για προκαταρτική εξέταση σε συμβαίνοντα σε μία λαϊκή και επεκτάθηκε σε περίπου σαράντα.

Απείλησαν αξιωματικούς 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι όταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αντελήφθησαν ότι η Δίωξη Εκβιαστών είναι στα ίχνη τους, πήραν μέτρα ως προς τον τρόπο των συνομιλιών τους στα τηλέφωνα ενώ ειπώθηκε ότι απείλησαν αξιωματικούς που χειρίζονταν την υπόθεση ότι ήταν σε θέση επειδή “είχαν πλάτες ισχυρών πολιτικών προσώπων” θα τους αποστράτευαν η στην καλύτερη περίπτωση θα έπαιρναν δυσμενή μετάθεση!

Η επίθεση με τον λοστό 

Στην ογκώδη δικογραφία περιλαμβάνεται και η επίθεση με λοστό στο κεφάλι κατά παραγωγού των λαϊκών αγορών όταν δεν δεχόταν να καταβάλει ποσό 10.000 ευρώ που απαιτούσαν τα μέλη του κυκλώματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις