Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διαβατά: Οι πρόσφυγες έστησαν μία νέα «Ειδομένη» – Δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν (pics-vids)
ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟ ΣΚΗΝΕΣ

Διαβατά: Οι πρόσφυγες έστησαν μία νέα «Ειδομένη» – Δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν (pics-vids)

Διαβατά: Σε νέα Ειδομένη έχει μετατραπεί η περιοχή, καθώς οι πρόσφυγες διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο, μέχρι να καταφέρουν να φύγουν προς τα σύνορα.

Διαβατά: Αυτοσχέδιο καταυλισμό έχουν στήσει πρόσφυγες, μπροστά από τη δομή στα Διαβατά, όπου κατά διαστήματα ξεσπούν επεισόδια από την Πέμπτη.

Αρκετοί από αυτούς δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί, μέχρι να μπορέσουν να κινηθούν προς τα σύνορα.

Την κατάσταση στα Διαβατά κατέγραψε drone και τα πλάνα δείχνουν τι συμβαίνει γύρω από τη δομή φιλοξενίας των προσφύγων.

Στο βίντεο διακρίνεται και ο καπνός που έβαλαν την Παρασκευή οι πρόσφυγες σε απορρίμματα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας.

Την Παρασκευή εκτυλίχθηκαν ξανά εικόνες χάους στην περιοχή, όπου συγκεντρώθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες, έπειτα από ψευδές κάλεσμα μέσω των social media, που έκανε λόγο για άνοιγμα των συνόρων.

Λίγο μετά το μεσημέρι, ομάδα προσφύγων επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, προκειμένου να κινηθούν προς την Ειδομένη, με συνέπεια η αστυνομία να απαντήσει με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης, προκειμένου να τους απωθήσει.

Διαβατά: Η εικόνα από ψηλά

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των αρμοδίων να επιστρέψουν στις δομές που φιλοξενούνται, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, και την προσπάθεια να τους πείσουν ότι δεν μπορούν να μεταβούν στα σύνορα, πολλοί από αυτούς παραμένουν στο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή μετανάστες κατέλαβαν για αρκετές ώρες τις σιδηροδρομικές γραμμές στον Σταθμό Λαρίσης, με αίτημα να φύγουν από την Ελλάδα και ζητώντας να μεταφερθούν στα Διαβατά.

Συνέπεια αυτού ήταν να μην πραγματοποιούνται δρομολόγια, ενώ η κατάσταση εξομαλύνθηκε τελικά το βράδυ της Παρασκευής.

Διαβατά: Από Fake news ξεκίνησαν όλα

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει το CNN Greece το μήνυμα που διακινήθηκε μέσω διαδικτύου και έδινε την ψεύδη είδηση ότι τα σύνορα στο βόρεια της Ελλάδας ανοίγουν, καλώντας πρόσφυγες και μετανάστες να συγκεντρωθούν εκεί για να τα περάσουν, κατευθυνόμενοι προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Το μήνυμα αυτό είναι γραμμένο στα αραβικά και αναφέρει πως η διαδικασία θα γινόταν μέχρι τις 5 Απριλίου.

Μάλιστα, δίνει και συγκεκριμένες οδηγίες στους αποδέκτες, ότι δηλαδή πρέπει να έχουν μαζί τους σκηνές, ότι η αστυνομία δεν θα τους εμποδίσει.

Αναφέρει δε, ότι στα σημεία έξοδο θα υπάρχουν υπάλληλοι από οργανώσεις για να τους βοηθήσουν.

Επιπλέον, ο συντάκτης του ψεύτικου αυτού μηνύματος προτρέπει τους συγκεντρωμένους να μην κάνουν επεισόδια και να είναι συντεταγμένα υπό τις οδηγίες των υπευθύνων.

 Το σημείωμα αυτό αναπαρήγαγαν χιλιάδες πρόσφυγες από τις προσωπικές τους σελίδες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το χάος των τελευταίων ημερών, στα Διαβατά αλλά και το σταθμό Λαρίσης.

Πάντως, οι αρχές ερευνούν σοβαρά το ενδεχόμενο πίσω από το συγκεκριμένο μήνυμα να βρίσκεται οργανωμένο κύκλωμα διακινητών που να σχεδίασε την αναστάτωση με σκοπό να εκμεταλλευτεί, για μια ακόμη μία φορά, πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι αρχές ασφαλείας στην Ελλάδα τέθηκαν σε συναγερμό μόλις εντόπισαν το συγκεκριμένο σημείωμα και ενημέρωσαν τους υπεύθυνους τόσο τουυπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και των οργανώσεων που ασχολούνται με τους πρόσφυγες.

Τώρα, όλοι είναι στη διαδικασία να ενημερώσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ότι επρόκειτο για «fake news»και πως πρέπει να επιστρέψουν ξανά στις δομές φιλοξενίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις