Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / S – 400 Τουρκία: Νέα μέτωπα στη σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας μετά το μήνυμα Πενς
ΚΟΣΜΟΣ

S – 400 Τουρκία: Νέα μέτωπα στη σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας μετά το μήνυμα Πενς

S - 400 Τουρκία: Η Άγκυρα διαψεύδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και καλεί την Ουάσινγκτον να επιλέξει «αν θα είναι σύμμαχός μας ή θα συμμαχεί με τρομοκράτες».

S – 400 Τουρκία: Νέα “μέτωπα” στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ανοίγει η συμφωνία της κυβέρνησης Ερντογάν για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S – 400.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, υπονόησε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να θέσει ακόμα και θέμα αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον ο κ. Πενς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την πολιτική που ασκεί η Άγκυρα.

Ιδιαίτερα, ο Πενς στάθηκε στην προσέγγιση των τελευταίων μηνών με τη Ρωσία καλώντας την Τουρκία να επιλέξει αν θέλει να είναι «κρίσιμος σύμμαχος» του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».

Το επίμαχο θέμα της αγοράς των S-400 ήταν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ένα από αυτά που συζητήθηκαν ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και των Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε τις ανησυχίες του για την πιθανή απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που διένειμε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

S 400 Τουρκία: Η αντίδραση της Άγκυρας

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ενώ «περιέχονται και ζητήματα που δεν τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης».

«Παρόμοια ζητήματα έχουν παρατηρηθεί και σε προηγούμενες συναντήσεις. Η συμμαχία μας απαιτεί αυτές οι ανακοινώσεις να προετοιμάζονται με μεγαλύτερη φροντίδα αποφεύγοντας να περιλαμβάνουν ζητήματα που δεν έχουν τεθεί» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.

«Εμπρηστική» ήταν η απάντηση της Άγκυρας και στις δηλώσεις Πενς με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, να ανεβάζει τους διπλωματικούς τόνους και να καλεί τις ΗΠΑ να επιλέξουν αν θέλουν να έχουν σύμμαχο την Τουρκία, ή να συμμαχούν με τρομοκράτες, εννοώντας τους Κούρδους στη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε: «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν, αν θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή να θέσουν σε κίνδυνο τη φιλία μας, συμμαχώντας με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την ασφάλειά μας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις