Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αντεπίθεση ΝΔ στη νέα στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντεπίθεση ΝΔ στη νέα στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ, όπως συχνά αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνεται στους πολίτες με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμά της, το οποίο έχει παρουσιαστεί εδώ και αρκετούς μήνες

από τον Γιάννη Ντσούνο

Στην αντεπίθεση περνά η ΝΔ μετά την σφοδρή επίθεση που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κυβερνητικά στελέχη ότι στηρίζει όλη την αντιπολιτευτική της ρητορική στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και όχι σε θέματα ουσίας. Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες τα στελέχη της Πειραιώς εντόπισαν μια ακόμη μετατόπιση της στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος κατά της ΝΔ.

Στην προσπάθειά του ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την ατζέντα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την υποψήφια ευρωβουλευτή Μυρσίνη Λοΐζου, τις αποδοκιμασίες των πολιτών κατά υπουργών στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, αλλά και τις δηλώσεις υπουργών για τα ελληνοτουρκικά θέματα, ξεδιπλώνει μια επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των δημοσκοπικών ευρημάτων από τα οποία προμηνύεται μια συντριπτική ήττα στις επερχόμενες εκλογές, ανεξάρτητα από τον χρόνο διεξαγωγής τους.

Το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής αποτυπώθηκε πλήρως στις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει βασίσει όλη την στρατηγική του σε μια επίπλαστη εικόνα δημοσκοπικής υπεροχής, ότι δήθεν προηγείται με δέκα, δεκαπέντε, είκοσι μονάδες. Έχουμε χάσει τον λογαριασμό. Στις ευρωεκλογές, λοιπόν, θα αποκαλυφθεί η απάτη του».

Είναι προφανές ότι αυτή η τακτική του Μεγάρου Μαξίμου μπαίνει σε πλήρη αντιδιαστολή με την τακτική της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, στις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

Στην επίθεση Μαξίμου κατά ΝΔ εντάσσονται και οι διάφορες διαρροές, χωρίς καμία ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί, ότι θα υπάρξουν στοιχεία για τις «γαλάζιες υποψηφιότητες» για την ευρωβουλή, που θα «ισοφαρίσουν» τρόπον τινά την αστοχία με την επιλογή της κας Μυρσίνης Λοΐζου, που επέφερε σημαντικό πλήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις σχέσεις του με την κοινωνία.

Ας δούμε, λοιπόν, την στρατηγική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτήν την νέα τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Αρχικά, όπως αναφέρουν τα στελέχη της Πειραιώς, οι «γαλάζιες υποψηφιότητες» όχι μόνο για την ευρωβουλή, αλλά ακόμη και για τις αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές είναι ανοικτές σε κάθε κριτική και για οποιοδήποτε θέμα, όχι μόνο από τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά από όλους τους πολίτες.

Σημαντικό επιχείρημα εδώ της ΝΔ είναι το γεγονός ότι η επιλογή των υποψηφίων έγινε με κοινωνικά, επαγγελματικά και αξιοκρατικά κριτήρια και δεν περιορίστηκε σε στενές κομματικές επιλογές, όπως οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, που «φρόντισε» να εξασφαλίσει στο ευρωψηφοδέλτιο τόσο στελέχη του δικού του κομματικού σωλήνα, όσο και άλλων κομμάτων, όπως των ΑΝΕΛ ή του Ποταμιού, που τον στήριξαν στην πρόσφατη ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ό,τι αφορά στα δημοσκοπικά μεγέθη, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι αποτελούν «φωτογραφίες της στιγμής» και ότι είναι χρήσιμα εργαλεία, αλλά όχι σημείο αναφοράς για άσκηση κυβερνητικής πολιτικής. Η ΝΔ, όπως συχνά αναφέρει ο ίδιος, απευθύνεται στους πολίτες με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμά της, το οποίο έχει παρουσιαστεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Στη ΝΔ ξεκίνησαν πλέον και την παρουσίαση των αντιθέσεων ανάμεσα στις πολιτικές των δύο κομμάτων, αλλά και των δύο πολιτικών αρχηγών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει σχεδόν καθημερινά τις επισκέψεις του και τις περιοδείες του σε ολόκληρη την Ελλάδα και έρχεται σε επαφή με τους πολίτες, είτε στις πλατείες και τους δρόμους των πόλεων, είτε ακόμη και στους χώρους εργασίας τους.

Αντίθετα ο πρωθυπουργός δεν έχει προχωρήσει σε περιοδείες, χρειάζεται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να το κάνει, ενώ την ίδια ώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δέχονται σειρά αποδοκιμασιών και αδυνατούν να γεμίσουν ακόμη και τις αίθουσες όπου έχουν προγραμματίσει ομιλίες. Επιπλέον, οι τελευταίες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα έγιναν σε απολύτως προστατευμένο περιβάλλον και σε αμιγώς κομματικά ακροατήρια.

Η συνέχεια της στρατηγικής της ΝΔ έχει να κάνει με τα εθνικά θέματα και κυρίως με τις πρόσφατες δηλώσεις υπουργών για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων με την Τουρκία, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού που έκανε λόγο για «συνανάπτυξη στο Αιγαίο».

Η ΝΔ μέσω των στελεχών της θα τονίζει με έμφαση ότι η κυβέρνηση κινείται «επικίνδυνα» στα εθνικά θέματα και στις σχέσεις μας με την Τουρκία και ήδη οι πρώτες δηλώσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να επανέλθει στην «εθνική γραμμή».

Επόμενος πυλώνας της γαλάζιας αντεπίθεσης αποτελεί η οικονομία μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης στο Eurogroup να επιτύχει την εκταμίευση των χρημάτων που αναλογούν στην χώρα μας, αλλά κυρίως της πλήρους αδυναμίας να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για την νομοθέτηση της προστασίας της α’ κατοικίας, που η κυβέρνηση διατεινόταν ότι θα το έπραττε στις αρχές του 2019.

Με αυτόν τον τρόπο στη ΝΔ εκτιμούν ότι η «απάτη» και οι «αυταπάτες» του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν απολύτως κατανοητές στους πολίτες και, όπως έλεγε στην Αlpha freepress κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος, «οι απαντήσεις θα δοθούν στις κάλπες και θα είναι πικρές για όποιους εξαπατούν τον ελληνικό λαό».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις