Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ακάρ – Τουρκία: “Γράψαμε ένα έπος το 1974 στην Κύπρο!” – Οργή από τις προκλητικές δηλώσεις
ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ακάρ – Τουρκία: “Γράψαμε ένα έπος το 1974 στην Κύπρο!” – Οργή από τις προκλητικές δηλώσεις

Ακάρ - Τουρκία: Απειλές ότι η Τουρκία θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε κίνηση εναντίον της εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ακάρ – Τουρκία: Μετά την σκληρή απάντηση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της εθνικής επετείου την 25η Μαρτίου αλλά και τις μετέπειτα επισημάνσεις του για “ατύχημα στο Αιγαίο” φαίνεται πως η Άγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, πριν από λίγα λεπτά προχώρησε σε δηλώσεις που θα προκαλέσουν τρομερή θύελλα αντιδράσεων, καθώς αναφέρθηκε στην εισβολή της Κύπρου το 1974, την οποία χαρακτήρισε ως…”έπος”.

Ο Ακάρ φαίνεται ότι συνεχίζει το έργο της προκλητικότητας της Άγκυρας, αρχής γενομένης από την Δευτέρα και την 25η Μαρτίου, με την απόπειρα παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τις μετέπειτα υπερπτήσεις και παραβιάσεις.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σε ομιλία του στην Άγκυρα χαρακτήρισε ως έπος την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974:

«᾽Ένα έπος έχει γραφτεί και το 1974 στην Κύπρο. Απο τους ήρωες μας τους νεκρούς μας και από εσάς. Εμείς ήρθαμε πιο αργά στην Κύπρο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1974 στην Κύπρο.

Είχαμε έρθει στην Κύπρο για να σας βοηθήσουμε όμως εσείς είχατε τελειώσει την δουλειά».

Ο Ακάρ ανέφερε παράλληλα πως «στην Κύπρο, η Τουρκία, θα συνεχίσει να είναι η εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας, στα πλαίσια των συμφωνιών συμμαχίας και εγγυήσεων και να υπερασπίζεται να δικαιώματα και τα συμφέροντα της.

Στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο, είμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των θεμάτων στα πλαίσια της καλής γειτονίας, της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου.

Όμως, δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο! Όλοι πρέπει να γνωρίζουν δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιβιώσει κάποια απόφαση, χωρίς την παρουσία, την έγκριση, τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας».

Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο

«Όπως με όλους μας τους γείτονες, το ίδιο και στο Αιγαίο Πέλαγος είμαστε υπέρ της φιλίας, της ειρηνικής επίλυσης, των σχέσεων καλής γειτονίας, του δικαίου και των δικαιωμάτων. Αλλά θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, δεν θα θυσιάσουμε το παραμικρό δικαίωμα του ιερού μας έθνους και ότι στο θέμα αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας και του Διεθνούς Δικαίου. Γι’ αυτό αναμένουμε από όλους να μένουν μακριά από προκλήσεις, να δείχνουν κατανόηση και να συναισθάνονται τις καταστάσεις.

Αναμένουμε όλοι να βάλουν καλά στο κεφάλι τους ότι θα αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση εναντίον μας» είπε ο κ. Ακάρ.

O Τούρκος υπουργός υπενθύμισε, επίσης, και πάλι τα περί Γαλάζιας Πατρίδας και ότι η Τουρκία πήρε και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της απευθυνόμενος σε Τούρκους βετεράνους.

Στην ίδια εκδήλωση ο Χουουσί Ακάρ διεμήνυσε ότι «θέλουμε να κλείσουμε όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο, την Κύπρο, και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, όλοι να το γνωρίζουν αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση χωρίς την υπογραφή και την έγκριση της Τουρκίας».

Συζήτηση με τον Μανώλη Κωστίδη για τα ελληνοτουρκικά:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις