Σύρος “τζιχαντιστής”: Θρίλερ με 27χρονο – Το άσυλο στην Ελλάδα και η σύλληψη στην Ουγγαρία

ΕΛΛΑΔΑ

Σύρος “τζιχαντιστής”: Θρίλερ με 27χρονο – Το άσυλο στην Ελλάδα και η σύλληψη στην Ουγγαρία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Σύρος "τζιχαντιστής": Η ποινική διαδικασία είναι σε εξέλιξη στην Ουγγαρία, ενώ οι ελληνικές Αρχές συνεργάζονται σε οτιδήποτε τους ζητηθεί.

28.03.2019 | 10:20

Σύρος “τζιχαντιστής”: Ένας  27χρονος Σύρος, ο οποίος έχει συλληφθεί στη Βουδαπέστη για παράνομη διακίνηση ανθρώπων, αλλά φέρεται ότι ήταν και μεσαίο στέλεχος του ISIS και ότι κατάφερε να λάβει την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα στην Ελλάδα, ανεβάζει το “θερμόμετρο” στις σχέσεις των αρχών Ελλάδας – Ουγγαρίας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο Σύρος, ο οποίος έχει συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης από τον περασμένο Δεκέμβριο με πλαστό ελληνικό διαβατήριο, διατείνεται ότι ήταν συνεργάτης ελληνικών μυστικών υπηρεσιών!

Από την πλευρά τους οι Ούγγροι με τη γνωστή στάση τους στο θέμα των προσφύγων, αφήνουν να διαρρέουν πληροφορίες, ότι ο συγκεκριμένος έχει πάρει μέρος σε εκτελέσεις 20 ανθρώπων, μελών μιας οικογένειας που είχε αρνηθεί να ενταχθεί στον ISIS, στο χωριό Μπαμπούζα, κοντά στην πόλη Χομς, το 2016.

Ερωτηματικά

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχουν ενημερώσει επίσημα ότι ο συγκεκριμένος κατηγορείται γι αυτές τις ενέργειες και κατ επέκταση για τρομοκρατική δράση…

Ενδιαφέρον για τον Σύρο από τους Βέλγους αστυνομικούς 

Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει για τον Σύρο και οι βελγικές αρχές, καθώς η χώρα τους υπήρξε στόχος των τζιχαντιστών με πολύνεκρες επιθέσεις, η ελληνική πλευρά δίνει ανεπίσημα στη δημοσιότητα στοιχεία στα οποία φαίνεται ότι οι ενέργειες των αρχών στο θέμα του φερόμενου τζιχαντιστή, ήταν σύννομες και σε συνεργασία με όλες τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας.

Άσυλο, όταν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο σε βάρος του

Οι ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι δόθηκε άσυλο στον συγκεκριμένο όταν σε καμία βάση δεδομένων της Ευρώπης και σε καμία υπηρεσία δεν φερόταν ως ύποπτος για δράση στους κόλπους των τζιχαντιστών.

Η Ελλάδα ενημέρωσε για πιθανή τρομοκρατική δράση 

Λένε ακόμη αρμόδιες πηγές όταν τον Ιούλιο του 2018 έφθασαν στην Ελλάδα πληροφορίες ότι μπορεί ο Σύρος να μετείχε σε τρομοκρατικές δραστηριότητες του ισλαμικού κράτους, αυτές διαβιβάστηκαν σε όλες τις υπηρεσίες της Ευρώπης ενώ συγχρόνως, ξεκίνησε η διαδικασία άρσης του πολιτικού ασύλου, που του είχε δοθεί.

Στη Λέρο ο Σύρος τον Ιούλιο του 2016

Όπως δείχνουν λοιπόν τα επίσημα στοιχεία, ο Σύρος, πέρασε στη Λέρο στις 14 Ιουλίου 2016. Συνελήφθη και αιτήθηκε άσυλο ενώ είχε μαζί του και την οικογένειά του.

Ποιοι έκαναν τους ελέγχους

Οι αρχές τότε έκαναν λεπτομερή έλεγχο όπως και η Frontex και οι ξένοι “Guest Officers” της Γιουροπόλ.

Δεν προέκυψε, λένε, το παραμικρό στοιχείο, σε βάρος του ούτε ως υποψία και από τον έλεγχο που ακολούθησε στη βάση της Ιντερπόλ και βέβαια της Εθνικής Βάσης της ΕΛ.ΑΣ.

Σε καμία λίστα υπόπτων τα στοιχεία του

Δεν υπήρχαν τα στοιχεία του σε καμία λίστα υπόπτων από αυτές που διαθέτουν και ανανεώνουν συνεχώς οι ελληνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς διωκτικές αρχές.

Αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας

Έτσι, στις  27 Οκτωβρίου του 2017, αναγνωρίσθηκε ως πρόσφυγας και του χορηγήθηκε το σχετικό έγγραφο.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 12 Ιουνίου του 2018, έλαβε τα επίσημα χαρτιά ασύλου.

Πληροφορίες για τον 27χρονο φτάνουν στις Αρχές

Σχεδόν βέβαιο είναι ότι τότε διαφεύγει από την Ελλάδα. Τον επόμενο μήνα, Ιούλιο, το μεν Βέλγιο φέρεται να ζητά στοιχεία γι’ αυτόν και πληροφορίες ενώ η ελληνική πλευρά λέει ότι τότε πληροφορείται αυτή ότι ίσως εμπλέκεται με τον ISIS και ενημερώνει όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις βάσεις δεδομένων.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2018, οι Ούγγροι αστυνομικοί   συλλαμβάνουν τον Σύρο  για πλαστά έγγραφα και λαθροδιακίνηση.

Διαψεύδουν ότι έχει σχέση με ελληνικές υπηρεσίες

Ο ίδιος σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα ουγγρικών μέσων, υποστηρίζει ότι έχει σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας, κάτι που διαψεύδουν πάντως κατηγορηματικά οι ελληνικές αρχές και ξεκαθαρίζουν ότι ουδέποτε θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Exit mobile version