Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 120 δόσεις 2019 ΙΚΑ: «Κούρεμα» έως 100% στις προσαυξήσεις
ΜΕΣΑ ΑΠΡΙΛΗ Ο ΝΟΜΟΣ

120 δόσεις 2019 ΙΚΑ: «Κούρεμα» έως 100% στις προσαυξήσεις

120 δόσεις 2019 ΙΚΑ: Την «πρεμιέρα» της ρύθμισης εξήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος υποστηρίζοντας ότι το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 16,2 δισ.. 

120 δόσεις 2019 ΙΚΑ: Εντός Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος με το νέο, ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, και τις 120 δόσεις, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, που αφορά, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, το σχήμα ρύθμισης θα καλύπτει, σε δεύτερο χρόνο, και χρέη εργοδοτών -πλην των οφειλών ατομικών εισφορών μη μισθωτών, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται «κούρεμα» στο σύνολο των προσαυξήσεων κατά 85%.

Την «πρεμιέρα» της ρύθμισης εξήγγειλε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος υποστηρίζοντας ότι το συνολικό ποσό των οφειλών «είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 ανθρώπους».

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το επικρατέστερο σενάριο για τις οφειλές εργοδοτών προς το πρώην ΙΚΑ είναι η εξόφληση να γίνει σε 120 δόσεις, με έκπτωση ύψους 50% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα ή, εναλλακτικά, 100% έκπτωση στις προσαυξήσεις.

Για να επιτευχθεί το «κούρεμα» του 100%, ωστόσο, απαιτείται ολική, εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής.

Η ελάχιστη µηνιαία δόση, αναμένεται να «κλειδώσει» στα 50 ευρώ, µε ετήσια προσαύξηση δόσης 5%, ενώ εκτιμάται πως θα συμπεριλάβει τις βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές που συσσωρεύτηκαν είτε έως το 2016 είτε έως και το 2018. 

120 δόσεις 2019 ΙΚΑ: Ωφελούμενοι περίπου 500.000 εργοδότες

Από την πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκύπτει ότι οι εργοδότες που μπορούν να ενταχθούν στο εν λόγω ρυθμιστικό πλαίσιο και να επωφεληθούν ανέρχονται στους 490.785.

Πρόκειται για εργοδότες που, συνολικά, έχουν οφειλές ύψους 18,18 δισ. ευρώ προς το πρώην ΙΚΑ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πολυσυζητημένη ρύθμιση προς τα Ταμεία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει προγραμματιστεί να προωθηθεί στη Βουλή στα μέσα Απριλίου.

Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν δίχως απρόοπτα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τις 120 δόσεις αναμένεται να ανοίξει μέχρι τα τέλη Απριλίου. 

Τι σημαίνει η ένταξη στο ρυθμιστικό πλαίσιο

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους, σύμφωνα με το «Έθνος», η ένταξη θα συνεπάγεται:

Εθελοντικό επανυπολογισµό οφειλών της περιόδου 2002 -2016 µε βάση το καθεστώς του ΕΦΚΑ, δηλαδή το καθαρό φορολογητέο εισόδηµα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δηµιουργίας της οφειλής.

Ο επανυπολογισµός θα γίνεται ύστερα από αίτηση και συναίνεση του ασφαλισµένου – οφειλέτη. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η µεγάλη πλειονότητα θα πέσει στην ελάχιστη εισφορά.

Αυτόµατο «κούρεµα» του συνόλου των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τα χρέη της περιόδου 2002 – 2016 θα επανυπολογίζονται οι προσαυξήσεις και η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιµα.

Αποπληρωµή του νέου ποσού σε έως 120 δόσεις, µε ελάχιστη δόση 50 ευρώ (30 για τους αγρότες). Οι δόσεις θα έχουν ετήσια προσαύξηση 5%.

Ο µηχανισµός αυτός οδηγεί εθελοντικά σε σηµαντικό «κούρεµα» της βασικής οφειλής, το οποίο θα «κουµπώνει» µε την περιστολή των προσαυξήσεων και θα οδηγεί σε αποµείωση της οφειλής κατά 60-65%.

Η διαδικασία και η τρίμηνη διορία

Η διάρκεια ισχύος της ρύθµισης για όλους θα είναι τρίµηνη, δηλαδή η ένταξη θα ανοίξει για ένα τρίµηνο και ακολούθως θα κλείσει.

Η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά µε τρία βήµατα:

Είσοδος του οφειλέτη στην ηλεκτρονική πλατφόρµα και αίτηµα για ενηµέρωση σχετικά µε το ποσό της οφειλής µετά τον επανυπολογισµό και τη µείωση των προσαυξήσεων.

Ενηµέρωση του οφειλέτη έπειτα από σύντοµο χρονικό διάστηµα για το ποσό της οφειλής του αν ενταχθεί στη ρύθµιση.

Επιβεβαίωση από τον οφειλέτη για την ένταξή του στη ρύθµιση και αυτόµατη έκδοση ταυτότητας οφειλής µε ποσό δόσης, αριθµό δόσεων και ηµεροµηνία πληρωµής.

Οι 600.000 οφειλέτες των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

Στη νέα ρύθµιση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν 585.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ και 22.000 του πρώην  ΕΤΑΑ, ενεργοί και µη ασφαλισµένοι, ενώ θα εξαιρούνται µόνο όσοι έχουν υπαχθεί στον εξωδικαστικό.

Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης, ενώ όσοι δεν ενταχθούν θα βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα του ΚΕΑΟ για αναγκαστικά µέτρα.

Παρότι το πλήθος των δόσεων θα διαµορφώνεται µε ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, κατ’ εξαίρεση οι αγρότες -οφειλέτες του τ. ΟΓΑ θα έχουν ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ.

Ειδικά οι 356.000 οφειλέτες αγρότες θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις και το «κούρεµα» των προσαυξήσεων του χρέους κατά 85%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισµό, καθώς σε κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις πριν από το 2007 είχαν µικρότερες εισφορές από την ελάχιστη του νόµου Κατρούγκαλου. Πάνω από 78.000 µη µισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών , αναµένεται να συνταξιοδοτηθούν µέσα από τη ρύθµιση, καθώς τώρα έχουν οφειλές που δεν επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις