Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τριμερής Σύνοδος Ιερουσαλήμ: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία το κοινό ανακοινωθέν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής Σύνοδος Ιερουσαλήμ: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία το κοινό ανακοινωθέν

Τριμερής Σύνοδος Ιερουσαλήμ: Στο κοινό ανακοινωθέν στέλνονται σαφή μηνύματα προς την Τουρκία, χωρίς ωστόσο άμεση αναφορά.

Τριμερής Σύνοδος Ιερουσαλήμ: Ιστορικής σημασίας η Σύνοδος κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

Μία Τριμερής με υψηλές προσδοκίες αφού σημαντικά ήταν τα μηνύματα που έστελνε η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, στη νέα σύνοδο κορυφής η οποία φιλοξενήθηκε στα Ιεροσόλυμα.

Επρόκειτο για την έκτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας και κύριο θέμα στην ατζέντα ήταν η προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς επίσης και τα επόμενα βήματα αυτής της συνεργασίας.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αποτελεί το κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ.

Σε αυτό σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μάικ Πομπέο επεσήμανε την αμερικανική υποστήριξη στον τριμερή μηχανισμό που εγκαθίδρυσαν Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος σημειώνοντας την σημασία της αυξημένης συνεργασίας. Οι αρχηγοί συμφώνησαν να αυξήσουν περαιτέρω τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ασφάλεια, να αντιμετωπίσουν εξωτερικούς κινδύνους και επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Καλωσορίζουν τα ευρήματα φυσικού αερίου στην περιοχή και την δυνατότητα να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια».

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στην Ιερουσαλήμ και τη συμμετοχή του στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ.

Ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε ότι πριν από μια βδομάδα μίλησε στο Χιούστον στις ΗΠΑ, σε μια μεγάλη ομάδα από επικεφαλής οργανισμών στον τομέα της ενέργειας, και για τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται και για τη δημιουργία υποδομής που θα είναι επωφελής στο μέγιστο βαθμό.

«Συνεργαζόμενοι σε αυτά τα σημαντικά ενεργειακά θέματα», είπε, «γνωρίζω ότι θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ευημερία ακόμη περισσότερο ανάμεσα στα κράτη μας».

Δυνάμεις όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα – σημείωσε ο κ. Πομπέο – προσπαθούν να επεκταθούν στην Ανατολή όσο και στη Δύση. Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι συνεργάτες-κλειδιά στην ασφάλεια και την ευημερία, είπε. «Είμαστε ελεύθερες χώρες, με ελεύθερες αγορές, που δρουν μαζί και εργάζονται για να δημιουργήσουν υποδομή για την ενέργεια, και τότε η περισσότερη ασφάλεια ακολουθεί.

Αν το κάνουμε σωστά, θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα μεγιστοποιήσουμε αυτές τις πηγές, κατά τρόπο που οι καλές υποδομές σε ελεύθερες αγορές πάντα αυτό επιφέρουν».

O Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, καλωσόρισε τους κ.κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη και τον υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ στην 6η τριμερή Σύνοδο, «μια από τις καλύτερες περιφερειακές συνεργασίες στον κόσμο», όπως είπε, για να προσθέσει ότι «συνεργαζόμαστε παντού, από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών μέχρι την ενέργεια, σχεδιάζουμε τον αγωγό East Med από το Ισραήλ την Κύπρο και την Ελλάδα προς την Ευρώπη».

Τόνισε ότι αυτό είναι «κάτι που θα ωφελήσει σημαντικά τις οικονομίες μας, θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή και ευημερία στους λαούς μας», ενώ όπως συμπλήρωσε, θα πολλαπλασιάσει επίσης τις πηγές και διόδους ενέργειας προς την Ευρώπη. Ο κ. Νετανιάχου υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή του Μάικ Πομπέο, καθώς συμβολίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στην περιφερειακή αυτή προσπάθεια. «Καλωσορίζουμε τη συνεργασία», είπε, «όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με άλλες χώρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη».

Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Επισήμανε ότι είναι η 6η φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία και σημείωσε ότι στα τελευταία χρόνια, οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά έχουν δυναμώσει. «Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». Τόνισε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι επωφελής όχι μόνο στο ενεργειακό πεδίο αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Απτή απόδειξη ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ, αποτελεί η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Αναστασιάδης ευχαριστεί τον αγαπητό του φίλο, πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, για τη φιλοξενία της 6ης τριμερούς Συνόδου, ενώ εκφράζει τη χαρά του για τη συμμετοχή σε αυτή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Είμαστε ευτυχείς που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Μάικ Πομπέο, μας ενώνει σήμερα. Η παρουσία του είναι μια απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, και μια σταθερή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις