Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Εαρινή ισημερία: Η υπερπανσέληνος καθήλωσε ολόκληρο τον πλανήτη – Ξανά, έως το 2144
PLUS

Εαρινή ισημερία: Η υπερπανσέληνος καθήλωσε ολόκληρο τον πλανήτη – Ξανά, έως το 2144

Εαρινή ισημερία: Θεαματικά «μπήκε» η φετινή άνοιξη, καθώς η εαρινή ισημερία, συνέπεσε με την τρίτη και τελευταία υπερ-σελήνη ή υπερπανσέληνο του φετινού έτους.

Εαρινή ισημερία: Μάγεψε η υπερπανσέληνος από όποιο σημείο και κοιτούσε κάποιος τον ουρανό. Ενώ αρχικά στην Αθήνα τον ουρανό τον κάλυπταν σύννεφα και δεν ήταν ορατό το φαινόμενο, σιγά σιγά ο ουρανός καθάρισε και το φεγγάρι αποκαλύφθηκε ολόγιομο και φωτεινό.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, η υπερπανσέληνος ήταν ξεχωριστή καθώς συνδυάστηκε με την έλευση της εαρινής ισημερίας, μία εξαιρετικά σπάνια σύμπτωση, καθώς κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 1905.

Επιστήμονες αναφέρουν ότι θα ξανασυμβεί μέχρι το 2144.

Πολλοί έσπευσαν να το φωτογραφήσουν ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έστησαν τηλεσκόπια και ειδικά κιάλια.

Αυτή ήταν η τρίτη και τελευταία σούπερ πανσέληνος του 2019 και ονομάζεται πανσέληνος των σκουληκιών.

Ονομάζεται «πανσέληνος των σκουληκιών» καθώς συμπίπτει με την επιστροφή των σκουληκιών λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και των πουλιών που τα τρώνε.

https://twitter.com/Kayley_Boo/status/1108502105222987779?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1108502105222987779&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fenvironment%2Farticle%2F875047%2Fearini-isimeria-meuperpanselino-eduposiakes-eikones-apo-to-spanio-fainomeno%2F

Για την Ελλάδα, η εαρινή ισημερία συνέβη τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (στις 23:58), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 της Πέμπτης η υπερπανσέληνος ήταν στο κορύφωμά της.

Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2019 έλαμψε στον νυχτερινό ουρανό μεγαλύτερη και φωτεινότερη από το συνηθισμένο, καθώς η τροχιά της βρισκόταν πλησιέστερα στη Γη.

Με την εαρινή ισημερία ξεκίνησε και επίσημα η άνοιξη του 2019 στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο ξεκίνησε το φθινόπωρο.

Από εδώ και πέρα, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως.

Αντίστροφα, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού (που χάνει η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου αυξάνει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χειμώνας).

Έτσι, όσο περνάνε τα χρόνια, το καλοκαίρι μεγαλώνει σε βάρος της άνοιξης και το φθινόπωρο σε βάρος του χειμώνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις