Κόκκινα δάνεια ρυθμίσεις 2019: Άσχημα τα τελευταία νέα, με “τσαμπουκά” απειλεί η κυβέρνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια ρυθμίσεις 2019: Άσχημα τα τελευταία νέα, με “τσαμπουκά” απειλεί η κυβέρνηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Κόκκινα δάνεια ρυθμίσεις 2019: Οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν «χατίρια» στην κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να παίξει σκληρά.

21.03.2019 | 08:10

Κόκκινα δάνεια ρυθμίσεις 2019: Στο στόχαστρο των θεσµών έχουν µπει τα επιχειρηµατικά δάνεια µε υποθήκη πρώτη κατοικία και επιµένουν να µην εντάσσονται στο νέο πλαίσιο προστασίας, ζητώντας παράλληλα να περιοριστεί η περίµετρος ένταξης και για τα αµιγώς κόκκινα στεγαστικά δάνεια που θα προστατεύονται από τον πλειστηριασµό.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «στόχος µας είναι η επίτευξη συµφωνίας µε ορίζοντα το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου», σύμφωνα με το Έθνος.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετικό ερώτηµα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόµενο -«στην περίπτωση που δεν τα βρούµε µε τους θεσµούς»- να προχωρήσει η κυβέρνηση µονοµερώς στην κατάθεση και ψήφιση της ρύθµισης.

Σηµειώνουν, δε, πως η «κόκκινη γραµµή» για την ελληνική πλευρά είναι να µην υπάρξουν ανατροπές στα όρια που αφορούν τα κόκκινα στεγαστικά. Προς το παρόν στόχος είναι να «κλειδώσει» η συµφωνία µέχρι το EwG της ερχόµενης ∆ευτέρας και να κατατεθεί προς ψήφιση η ρύθµιση µέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, οι τηλεδιασκέψεις τις επόµενες µέρες µε τα τεχνικά κλιµάκια των θεσµών για το θέµα αναµένεται να είναι µαραθώνιες. 

«Κόκκινη γραµµή» για την ελληνική πλευρά είναι να µην υπάρξουν ανατροπές στα όρια για τα κόκκινα στεγαστικά

Όπως σηµειώνουν πηγές µε γνώση των διαβουλεύσεων, ενώ υπάρχει πρόοδος σε δευτερεύοντα θέµατα του πλαισίου, οι διαφορές που παραµένουν αγεφύρωτες αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τα επιχειρηµατικά δάνεια -παρότι βάσει κριτηρίων στο νέο πλαίσιο µπορούν να ενταχθούν µόλις 2 δισ. ευρώ οφειλές εµπόρων- και τον περιορισµό των περιουσιακών και εισοδηµατικών ορίων για να κριθεί ένας «κόκκινος» δανειολήπτης επιλέξιµος ώστε να πάρει την ευνοϊκή ρύθµιση από την τράπεζα («κούρεµα» οφειλής, επιµήκυνση στον χρόνο αποπληρωµής, χαµηλό επιτόκιο) και επιδότηση από το ∆ηµόσιο.

Χωρίς τις τράπεζες

Μέχρι στιγµής οι τράπεζες δεν συµµετέχουν στις διαβουλεύσεις, «για εµάς το σχέδιο µπορεί να έρθει προς ψήφιση, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στους ισολογισµούς από την ένταξη των επιχειρηµατικών δανείων και αυτό το έχουµε εξηγήσει στους θεσµούς» αναφέρει τραπεζική πηγή στο Έθνος.

Σε ό,τι αφορά τώρα την αναπροσαρµογή των ορίων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσµοί ζητούν το ύψος της αντικειµενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να διαµορφώνεται από τα 180.000 ευρώ για τον άγαµο έως τα 230.000 ευρώ για πενταµελή οικογένεια (από 250.000 ευρώ) και το ύψος της οφειλής να είναι µέχρι 100.000 ευρώ (από 130.000 ευρώ).

Ενώ για τα επιχειρηµατικά δάνεια ζητούν το ύψος της αντικειµενικής αξίας να διαµορφωθεί ακόµα χαµηλότερα, στα 130.000 ευρώ, και το ύψος της οφειλής στα 50.000 ευρώ.

Η ένταξη των εµπόρων στο νέο πλαίσιο φαίνεται να είναι «κόκκινο πανί» για τους θεσµούς και ζητούν τον αποκλεισµό τους, αµφισβητώντας την αλήθεια των εισοδηµάτων που δηλώνουν.

Το τηλεγράφημα στους δανειστές

Το μεσημέρι χθες, με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, η κυβέρνηση έστειλε μήνυμα στους δανειστές, ότι το πρώτο σχέδιο του νέου νόμου Κατσέλη θα κατατεθεί την Παρασκευή στην Βουλή, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο με στόχο να συμβιβαστούν οι διάφορες.

Και το κόστος θα είναι μεγάλο, αφού ήδη υπάρχει δυσφορία στους θεσμούς για τις μονομερείς κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αλλά και στο θέμα του κατώτατου μισθού.

Οι Ευρωπαίοι υποψιάζονται ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να παίξει το χαρτί της κόντρας με τους δανειστές στο εκλογικό παιχνίδι, και δεν θα διευκολύνουν τους χειρισμούς της.

Άλλωστε το θέμα της πρώτης κατοικίας είναι πολύ πιο σημαντικό για τους δανειστές απ ότι το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά πχ, αφού έχει να κάνει με τις Τράπεζες και την ευρωστία τους, που οι Ευρωπαίοι θεωρούν τη βάση για την έξοδο της χώρας από την παρατεταμένη κρίση και ύφεση.

Σε πρώτη φάση θεωρείται βέβαιο ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει όντως σε μονομερή ενέργεια, θα παγώσει η δόση των 970 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τα κέρδη των κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα

. Άλλα δεν είναι το ποσό που θα στερηθεί αυτό που φοβίζει την Αθήνα, όσο το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές. Το μήνυμα που θα σταλεί θα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, στις πελατειακές λογικές και στις παροχές εν όψει εκλογών, μήνυμα που θα κάνει οποιαδήποτε περαιτέρω έξοδο στις αγορές μια δύσκολη άσκηση…

Νόμος Κατσέλη κόκκινα δάνεια 2019: Οι κατηγορίες που μένουν εκτός

Exit mobile version