Αθήνα

°C

Παρασκευή

25

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ράντοβαν Κάρατζιτς: Ισόβια στον πρώην πολιτικό ηγέτη για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα
ΞΕΣΠΑΣΑΝ ΣΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Ράντοβαν Κάρατζιτς: Ισόβια στον πρώην πολιτικό ηγέτη για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Ράντοβαν Κάρατζιτς: Το Εφετείο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έκρινε ότι η ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε επιβληθεί το 2016 ήταν «πολύ επιεικής».

Ράντοβαν Κάρατζιτς: Σε ισόβια αύξησε το Εφετείο του ΟΗΕ την ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η ποινή που του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό ήταν υπερβολικά ελαφριά, καθώς έκρινε πως ο Κάρατζιτς προχώρησε εσκεμμένα στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

O 73χρονος Κάρατζιτς άκουσε ανέκφραστος την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Αντίθετα, οι συγγενείς των θυμάτων της σφαγής ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν ένα έγκλημα πολέμου, που διεπράχθη κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

Το 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία  σκότωσαν πάνω από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες, γέρους και αγόρια στη Σρεμπρένιτσα, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους.

Τα πτώματα ήταν συνήθως δεμένα χειροπόδαρα και κάποια έφεραν σημάδια ακρωτηριασμών και βασανιστηρίων. 

Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ, δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες.

Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί, δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά για να υπερασπίσουν την πόλη.

Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί.

Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ.

Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Αυτή η μαζική δολοφονία χαρακτηρίστηκε γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο.

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πιθανή η συμμετοχή και 10-12 Ελλήνων, μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς οι οποίοι ανάρτησαν την Ελληνική, την Βυζαντινή και την σημαία της Βεργίνας δίπλα στην Σερβική σημαία. Τέσσερις από τους οποίους φωτογραφήθηκαν με Σέρβους αξιωματικούς στα ερείπια ορθόδοξου ναού. 

Από τον Ιούλιο του 2006, με εντολή του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα, βρίσκεται υπό εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τη συμμετοχή των ατόμων αυτών στη σφαγή. 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις